Záleská divadelná púť vyhrala nad nepriaznivým víkendovým počasím: na festival prišlo viac ako 2000 ľudí!

Druhý ročník festivalu ZÁLESKÁ DIVADELNÁ PÚŤ priniesol do obce bohatý program viac ako dvom tisíckam ľudí, ktorých neodradilo ani nepriaznivé počasie. Pod strechou veľkého stanu, ktorý zabezpečili organizátori takmer na poslednú chvíľu, sa odohrala väčšina programu.

Najväčší úspech mali skupiny Fragile, Para a divadlá pre deti. Podujatie, ktoré patrí v Zálesí k udalostiam roka, sprevádzala srdečná atmosféra a tiež veľa radosti. Obec môže byť práve vďaka nemu dobrým príkladom toho, ako sa dá urobiť niečo pozitívne pre ľudí, ako im kultúrou a umením  spríjemniť jeden víkend a priniesť nové zážitky  a podnety.    

 „Ak sme hovorili o vysokej latke, ktorú nastavil prvý ročník, tak tá sa nám posunula ešte vyššie, pretože druhý ročník bol programovo ešte bohatší. Investovali sme aj do kvality technického zabezpečenia. K dispozícii bol stan s profesionálnym ozvučením a osvetlením. Rozhodnutie postaviť ho pre prípad nepriaznivého počasia sa ukázalo ako veľmi správne,“ zhodnotil predseda združenia Spirituale, ktoré je hlavným organizátorom a zároveň aj sponzorom festivalu, Michal Cibira. Na organizovaní akcie sa podieľa aj samotná obec. „Sviatky divadla, hudby a iných pestiev pre deti a ich neposlušných rodičov“ sa konali v piatok 31. augusta a v sobotu 1. septembra.

Pod stanom sa hralo aj keď von pršalo a fúkal silný vietor. Až na jedno zrušené filmové predstavenie nemuseli robiť organizátori v programe žiadne zmeny. „Veľký záujem bol o divadlá pre deti. V hľadisku pod stanom ich sledovalo vac ako dvesto detí spolu so svojimi rodičmi, starými rodičmi, aj mladí ľudia. Hľadisko v stane s kapacitou 400 divákov bolo tak po celý čas zaplnené. Festival dostáva oprávnene prívlastok „Festival štyroch generácií“. Oplatilo sa dať si tú námahu s prípravou festivalu. Odmenou nám je radosť všetkých zúčastnených, hlavne detí,“ doplnil spokojný Michal Cibira. Najviac ľudí prilákali večerné koncerty kapiel Fragile a Para. Do pohybu vedela „Zálesákov“ dostať aj bubnová show Campana Butacada z Nitry.

Teším sa, že druhý ročník festivalu v Zalesí, kde sme hrali predstavenie Veľkí herci malým deťom, sa rozrástol o veľa predstavení. Len tak ďalej! Nech existuje každý rok. Bolo super,“  napísala festivalu Sisa Michalidesová. „Bol to jeden z našich najkrajších koncertov. Atmosféra bola priam úžasná. Bolo radosťou spievať pred takým publikom. Organizačné zabezpečenie bolo vynikajúce,“ povedal bezprostredne po vystúpení Branislav Kostka z Fragile. Medzi spokojnými účinkujúcimi bol aj Igor Kasala, ktorý s Divadlom na Doske pricestoval do Zálesia až z Prešova. „Stretli sme našich divadelných kamarátov, príjemných usporiadateľov a hlavne vnímavých divákov.

Snahu organizátorov festivalu ocenila aj Marta, obyvateľka obce. „Chcela by som za seba a za veľa veľa detí našej obce, hostí a dospelých úprimne poďakovať za zmysluplne strávený spoločný víkend „malých i veľkých Zálesákov“ na tohoročnej Záleskej divadelnej púti a prejaviť veľký obdiv organizátorom. Nič nezlyhalo, snáď chvíľu počasie, ale ani to sme si nestačili pre bohatý program všimnúť. Takisto chceme poďakovať pôvodcovi tejto myšlienky za tento úžasný nápad a za vytrvalosť,“ napísala v ďakovnom liste.

Festival aj tohto roku ponúkol hneď tri bonusy. V prvom rade zaujímavý program pre celé rodiny – divadlo, koncerty, filmy, výtvarné dielne; vytvoril priestor pre amatérske, pouličné divadelné scény, čím podporil domácu kultúru a tvorbu a v neposlednom rade zjednocuje obec, zbližuje jej obyvateľov. Záleská divadelná púť je podujatie otvorené všetkým kultúrnym aktivitám a žánrom umenia, ktoré podporujú kreativitu a morálne poslanie.

Do Zálesia prišli zahrať divadlá: Divadlo Piki, Harry teáter, Divadlo Haaf, Divadlo úsmev, Divadlo na Doske, Braňo Jóbus so svojimi rozprávkami a pre dospelých vystúpilo divadlo Homo Fuge z Púchova. Pre deti boli pripravené rôzne tvorivé dielne, súťaže a stretnutie s Tralalanďákmi. Kinematograf ponúkol film Muzika Juraja Nvotu a dva bloky večerníčkov pre deti. Pozvanie organizátorov prijali aj hudobné kapely Para, Vrbovskí víťazi a vokálna skupina Fragile.

OZ Spirituale je spoločenstvo pre duchovnú obnovu obce Zálesie. Jednou z jeho činností je práve festival Záleská divadelná púť, ktorá je z veľkej väčšiny financovaná z darov, ktoré získalo Spirituale od sponzorov festivalu pre tento účel a čiastočne aj z rozpočtu obce a samozrejme z vlastných zdrojov OZ. Veľký kus práce, rovnako ako aj vlani, odviedli miestni hasiči, členky miestneho Červeného kríža držali zdravotnícku službu, mamičky napiekli chutné koláče pre účinkujúcich umelcov a hostí, miestni poľovníci poskytli ingrediencie na guláš.

Viac informácií poskytnú internetové stránky www.zaleskadivadelnaput.sk, www.spirituale.sk alebo aj facebookový profil festivalu.

Zdroj: Záleská divadelná púť