Záleská divadelná púť je pripravená na nepriaznivé počasie!

Organizátori druhého ročníka festivalu ZÁLESKÁ DIVADELNÁ PÚŤ sa pripravili na avizované nepriaznivé počasie a v obci postavili stan, aby si všetci – účikujúci aj diváci – mohli akciu užiť v príjemnom pohodlí a v suchu.

„Sviatky divadla, hudby a iných pestiev pre deti a ich neposlušných rodičov“ sa začnú už tento piatok o 17.30 dychovým súborom z Ivánky, ktorý má na programe nálož plnú bigbítu a rokenrolu. Večer sa uzavrie koncertom kapely Para a Kinematografom s oceňovaným  filmom Martina Šulíka Cigán. Sobota bude už od rána patriť prevažne deťom a divadlu.

„Vlani sme mali dobré počasie, tento rok sme sa museli prispôsobiť predpovediam. V obci už stojí veľký stan, 20 x 20 metrov. Je pod ním hlavný stage a keby pršalo, budeme tam aj premietať Kinematograf a presunieme aj menší divadelný stage; vyzerá to veľmi dobre,“ povedal predseda združenia Spirituale, ktoré je hlavným organizátorom a zároveň aj sponzorom festivalu, Michal Cibira. Na organizovaní akcie sa podieľa aj samotná obec, spolupráca je podľa oboch strán veľmi dobrá.

Festival ponúka hneď tri bonusy. V prvom rade je to zaujímavý program pre celé rodiny – divadlo, koncerty, filmy, výtvarné dielne; zároveň vytvára priestor pre amatérske, pouličné divadelné scény, čím podporuje domácu kultúru a tvorbu a v neposlednom rade zjednocuje obec, zbližuje jej obyvateľov. Je málo obcí, dokonca aj miest, kde sami obyvatelia svojím aktívnym prístupom urobia niečo pre jej kultúrny život a radosť. Festival, na ktorý je vstup voľný, je výnimočnou spoločenskou udalosťou v obci.

Záleská divadelná púť je podujatie otvorené všetkým kultúrnym aktivitám a žánrom umenia, ktoré podporujú kreativitu a morálne poslanie. Festival je nesúťažnou prehliadkou predovšetkým divadla pre deti a mládež, ale aj pre dospelých.

Do Zálesia prídu tohto roku zahrať divadlá: Divadlo Piki, Harry teáter, Divadlo Haaf, Divadlo úsmev, Divadlo na Doske, Braňo Jóbus so svojimi rozprávkami a pre dospelých vystúpi divadlo Homo Fuge z Púchova. Pre deti sú určené aj rôzne tvorivé dielne – bubny, kreslenie dediny, stretnutie s Tralalanďákmi a súťaž Detské talenty. Kinematograf ponúkne okrem filmu Cigán a Muziky Juraja Nvotu dva bloky večerníčkov pre deti. Pozvanie organizátorov prijali aj hudobné kapely Para, Vrbovskí víťazi a vokálna skupina Fragile. Ostatné umelecké žánre zastúpi Živý ateliér výtvarníkov a Tanečný domček.

OZ Spirituale je spoločenstvo pre duchovnú obnovu obce Zálesie. Jednou z jeho činností je práve festival Záleská divadelná púť, ktorá je z veľkej väčšiny financovaná z darov, ktoré získalo Spirituale od sponzorov festivalu pre tento účel a čiastočne aj z rozpočtu obce a samozrejme z vlastných zdrojov OZ.

Prvý ročník festivalu sa konal vlani a prilákal takmer 2000 ľudí. Tohto roku majú organizátori o skúsenosť viac a festivalu sa podarilo získať nových nadšencov a najmä dobré meno príjemnej udalosti, ktorá dala priestor tým najlepším pouličným divadelným súborom zo Slovenska a Slovinska. Vysokú latku vlani nastavili aj páni muzikanti Oskar Rózsa, Martin Valihora a Eugen Vizváry.

Viac informácií poskytnú internetové stránky www.zaleskadivadelnaput.sk, www.spirituale.sk alebo aj facebookový profil festivalu.

Zdroj: Záleská divadelná púť