Zajtra odštartujeme piaty ročník festivalu Early Melons!

Už zajtra sa v bratislavskej A4-ke začne piaty ročník medzinárodného festivalu študentských filmov Early Melons, ktorý po 4 dňoch a 77 odpremietaných filmoch ukončíme v Kine Mladosť festivalovou prehliadkou výherných snímok medzinárodnej a slovenskej súťaže.

Okrem nich sa tešte aj na bohatý program pozostávajúci z tematických filmových premietaní, workshopu, Kreatívneho rána, masterclassov, koncertu či festivalových afterparties!

Od štvrtka sa vidíme na festivale prezentujúcom tvorbu študentov slovenských i tých európskych filmových škôl – v čase od 5. do 8. decembra dozrú Early Melons!
                                    
Early Melons, festival reflektujúci a prezentujúci aktuálny stav študentskej audiovizuálnej tvorby, po piatykrát ponúkne divákom skutočne pestrý výber sviežich a nekonvenčných krátkometrážnych študentských filmov z celého sveta, ktoré je takmer nemožné nájsť v štandardnej distribúcii.

[vimeo]https://vimeo.com/80000994[/vimeo]

Štyri festivalové dni vám po ročnej pauze poskytnú pohľad na výber toho najlepšieho zo skorých melónov vzišlých na pôde slovenskej i európskej krátkometrážnej kinematografie. Vďaka finančnej podpore Audiovizálneho fondu SR uvidíte v čase od 5. do 8. decembra to najlepšie od lokálnych nádejných filmárskych mien, z európskych filmových škôl a festivalov krátkeho filmu. Filmárska omladina sa počas prvých troch festivalových dní predstaví v priestore súčasnej kultúry A4, ktorý nájdete na Karpatskej ulici 2 v budove YMCA. V posledný festivalový deň sa miesto konatia festivalu za účelom odprezentovania kolekcie víťazných snímok premiestni do centra mesta – víťazov tohtoročných Skorých Melónov uvidíte v kine Mladosť.

Zajtrajšok na úvod ponúkne na rozohriatie pred festivalovým maratónom pásmo siedmych svelých animovaných filmov, ktoré pre vás pripravila Fest Anča – žilinský festival prezentujúceho animovanú tvorbu.

Vo štvrtok nekončíme pri jedinej festivalovej výberovke – pokračovať budeme ďalšími ozvenami festivalu – a to projekciou šestice “fresh” kraťasov od debutujúcich filmárov pražského Fresh Film Festu.

Kopec zaujímavostí, ukážky z filmov i nových projektov v rámci štvrtkového vydania bezplatného Masterclassu odprezentuje český režisér pôsobivej snímky 80 dopisů Václav Kadrnka,  ktorý bude súčasne aj členom medzinárodnej poroty.

A o 17.30 už konečne prvá tretina Slovenskej súťaže! The Plastic Story, Andyho žena, To pravé orechové, 16 sekúnd a Jolanka sú snímky, ktoré ako prvé zabojujú o váš finálny hlas po trojdennej  šnúre lokálnych súťažných kraťasov. O Cene za najlepší slovenský film napokon v sobotu rozhodne slovenská porota v zložení: filmová teoretička, prekladateľka a poetka Mária Ferenčuhová; režisér úspešného filmu Ďakujem, dobre Mátyás Prikler; dramaturg českého pôvodu Jan Gogola St., ktorý spolupracoval na mnohých významných českých filmoch, ako napr. Kouř, Requiem pro panenku, Je třeba zabít Sekala a i.

O 19.00 na chvíľu necháme oddýchnuť oči. Bude čas na malé-veľké melónové oficiality – spoločne slávnostne otvoríme piaty ročník festivalu. Čin-čin!

Ako posledné v prvý festivalový deň odpremietame o 20.00 krátke komédie zo Severu. Asi nie je potrebné konkretizovať, čo vyčarí pásmo snímok zo severu Európy zvané Severský úsmev

Zajtra popri filmoch dostanete tiež povinnú dávku hudby! Mix balkánskej, cigánskej, slovenskej a maďarskej muziky s prvkami punku? Znalcom bratislavskej world music scény asi nie je nutné predstavovať projekt Ševa. Nám ostatným áno. Príďte si vypočuť – Ševa & La3no Cubano zahrajú o 22.00. Po určite parádnom koncerte vás po celú noc udrží na nohách v každý festivalový deň partia DJov doplnená pôsobivým Vjingom – DJ Stroon, Faun, Jakubín, Filip, RNGO, Mana a VJ Maťa.

Kedže ponuka skorých melónov bude tento rok viac než bohatá, zorientovať sa a dobre si vybrať pomôže čerstvé vydanie časopisu Kinečko. Festivalové noviny tentokrát aj ako špeciálna príloha Kinečka, kde nájdete rozhovory, recenzie, programové tipy a všetky dôležité informácie, ktoré budete počas štyroch festivalových dní zaručene potrebovať. Kinečko bude na melónoch a melóny v Kinečku! https://kinecko.com/kinecko-na-melonoch/

Akreditácie na festival sú v predpredaji na https://interticket.sk/ alebo priamo na mieste konania festivalu.

K dispozícii je akreditácia v hodnote 10 € a jej zľavnená verzia, za ktorú študenti zaplatia 8 €. Umožňujú vstup na všetky projekcie a sprievodné akcie festivalu. Akreditáciu si možno taktiež vopred rezervovať na info@earlymelons.com. V prípade záujmu o novinársku akreditáciu píšte na dasa@earlymelons.com.

Všetky filmy odpremietame v pôvodnom znení s anglickými titulkami.

Sledujte web www.earlymelons.com a na neho pribúdajúce novinky. Tešíme sa na vás! Melónom zdar!

Facebook: https://www.facebook.com/earlymelons
FB event: https://www.facebook.com/events/1381907098696586/
Videopozvánka: https://vimeo.com/80000994

EM-poster-Green

Zdroj: Early Melons