Posledný súťažný deň festivalu Early Melons!

Vo štvrtok sme v priestore súčasnej kultúry A4 odštartovali piaty ročník medzinárodného festivalu študentských filmov Early Melons, ktorý reflektuje a prezentuje aktuálny stav študentskej audiovizuálnej tvorby doma i v zahraničí.

Dnešok je posledným festivalovým dňom, počas ktorého budete mať možnosť rozhodnúť o víťazoch dvoch súťažných sekcií – domácej i tej medzinárodnej. Festival ukončíme 8. decembra v Kine Mladosť – a to nedeľňajšou prehliadkou ocenených v rámci medzinárodnej a slovenskej súťaže.

Predchádzajúce festivalové dni sme sa stretli na projekciách výberoviek hneď niekoľkých festivalov – videli ste “The Best of” Fest Anča, Fresh Film Fest či Fantastic Zagreb Film Festival. O svojej študentskej i súčasnej tvorbe pútavo rozprával člen medzinárodnej poroty Václav Kadrnka a lektor miniMIDPOINT workshopu Giovanni Robbiano. Po prvej festivalovej noci sme sa stretli pri raňajkách na Kreatívnom ráne venovanom Janovi Gogolovi st. Tematické sekcie ponúkli úsmevné snímky zo Severu. Zahrali Ševa & La3no Cubano, jazzové trio v zložení Gabo Jonáš (klavír), Boris Čelár (piano), Vlado Máčaj (kontrabas) a nechýbali ani neodmysliteľné afterparties. Ústredným bodom festivalového programu je nepochybne slovenská a medzinárodná súťaž študentských filmov, ktoré sme vám od štvrtka postupne “dávkovali”. O víťazoch sa rozhodne už dnes!

Sobotňajší festivalový maratón zahájime divácky obľúbenou sekciou Malé filmy-veľké mená, teda filmárskymi začiatkami dnes už slávnych režisérskych mien. Ak chcete vidieť ako s filmárčinou začínal Juraj Jakubisko, Emir Kusturica, Agnieszka Holland alebo Jan Svěrák, príďte do A4 už dnes o 11.00!

Sobota je posledným festivalovým dňom, počas ktorého odpremietame zvyšné filmy nominované v dvoch súťažných kategóriách.

V medzinárodnej súťaži sme postupne odpremietali 29 filmov, ktorým porota zložená z troch členov udelí Grand Prix festivalu a Ceny za najlepší hraný, animovaný a dokumentárny film. Členmi medzinárodnej poroty sú: režisér Václav Kadrnka (ČR), producentka a zakladateľka budapeštianskeho filmového štúdia Mirage Film Studio Andrea Taschler (HU), a Stepjan Hundic (CRO), novinár, teoretik, zakladateľ festivalu Fantastic Zagreb a umelecký riaditeľ Libertas Film Festival v Dubrovníku.

V slovenskej súťaži študentských fimov počas trvania festivalu uvidiíte 17 filmov domácej produkcie. Trojčlenná porota dnes  víťazovi udelí Cenu za najlepší slovenský film. Členmi slovenskej poroty sú: filmová teoretička, prekladateľka a poetka Mária Ferenčuhová, režisér úspešného filmu Ďakujem, dobre Mátyás Prikler, dramaturg českého pôvodu Jan Gogola St., ktorý spolupracoval na mnohých významných českých filmoch, akými sú napr. Kouř, Requiem pro panenku, Je třeba zabít Sekala a i.

O 19.00 slávnostne vyhlásime víťazov oboch súťažných kategórií a vy nesmiete chýbať! Hneď po udelení cien si totiž pozrieme víťazné snímky pekne pohromade.

Aj v tento festivalový deň nebude chýbať koncert – tentokrát PIDI sex a po nich afterparty v réžii DJ Jakubín a DJ Mana.

Pre viac informácií o melónoch sledujte www.earlymelons.com. LET ‚em GROW!
Facebook: https://www.facebook.com/earlymelons
FB event: https://www.facebook.com/events/1381907098696586/

EM-poster-purple

Zdroj: Melons