Začíná 20. ročník Třeboňských nocturen, přivítá hvězdy klasické hudby, opery i swingu

Mezinárodní hudební festival Třeboňská nocturna zahájí svůj 20. ročník v úterý 11. července koncertem Talichova kvarteta s francouzským klarinetistou Lilianem Lefebrvem. Během pěti dnů se na několika pódiích v historickém centru Třeboně představí hvězdy opery, klasické hudby, swingu i crossoveru.

Vystoupí také sopranistka Eliška Weissová, slovenský barytonista Daniel Čapkovič, Filharmonie Hradec Králové, PhilHarmonia Octet, houslista Daniel Matejča, pianista Jan Schulmeister, klarinetista Karel Dohnal, Jan Smigmator & Tonya Graves v doprovodu Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma a Jiří Stivín.

„Za dvacet let si prošel festivalou řadou změn, přivítal stovky umělců a desítky tisíc návštěvníků, podpořil několik charitativních projektů. Těší nás, že zájem stále roste, dva koncerty jsou letos už zcela vyprodané, ostatní představení k vyprodání směřují. Jsme hrdí, že jsme celých dvacet let stavěli náš festivalový program i na mladých umělcích na počátku kariéry, které dnes můžeme obdivovat na domácích a zahraničních pódiích.  Ať už je to  Adam Plachetka, Olga Šroubková nebo Ivo Kahánek. Jsme vděční za velkou podporu města Třeboně, které za festivalem od počátku stojí i další dlouhodobá partnerství se společností Renomia, Jihočeským krajem či Slatinnými lázněmi Třeboň,“ ohlíží se za proběhlými ročníky ředitelka festivalu Irma Mrázková.

Třeboňská nocturna tradičně rozehrají prostory empírového Divadla J. K. Tyla, konírnu a nádvoří Státního zámku Třeboň, Tunel Music Club nebo nádvoří barokních tereziánských kasáren, dnes městského úřadu. I když je většina představení plánována pod širým nebem, festival je v případě nepřízně počasí připraven na přesun do krytých prostor.

Diváci se mohou těšit na festivalovou novinku, odpolední představení, které proběhne 15. července. „Dlouho jsme uvažovali o rozšíření nabídky o odpolední program pro nejmladší diváky. V představení Harlekýn klarinetisty Karla Dohnala, laureáta řady významných mezinárodních soutěží a člena PhilHarmonia Octet, jsme našli dokonalé spojení hned několika uměleckých disciplín. Zaručujeme, že se budou bavit nejen děti, ale i dospělí,“ dodává Mrázková.

Kompletní program a vstupenky naleznete na trebonskanocturna.cz

https://www.trebonskanocturna.cz/
https://www.facebook.com/trebonskanocturna
https://www.instagram.com/trebonskanocturna/

Zdroj: TS