Mezinárodní hudební festival Třeboňská nocturna 2023

Již za měsíc se v Třeboni sejdou špičky klasické hudby, swingu a jazzu. Ve dnech 11. – 15. července rozezní 20. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Třeboňská nocturna hned několik míst historického centra města. Vystoupí se Talichovo kvarteto, sopranistka Eliška Weissová, Filharmonie Hradec Králové, PhilHarmonia Octet, Jan Smigmator & Tonya Graves v doprovodu Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma, Jiří Stivín a další.

„Těší nás, že se festival vrací po covidových letech v plné síle. Jubilejní ročník se navíc rychle blíží vyprodání. Návštěvníci se mohou těšit na špičkové umělce. Eliška Weissová okouzlila Vídeňskou státní operu coby Kostelnička, nejinak tomu jistě bude v roli Cizí kněžny příští rok. Talichovo kvarteto i Jan Smigmator si podmanili Carnegie Hall v New Yorku. Uznávaný hobojista Vilém Veverka se vrací na Nocturna již potřetí, tentokrát s PhilHarmonia Octet. Tím výčet skvělých umělců zdaleka nekončí. Co večer, to výjimečný umělecký zážitek v architektonicky zajímavých prostorách,“ přibližuje program ředitelka festivalu Irma Mrázková.

Třeboňská nocturna zahájí 11. července v Konírně Státního zámku Třeboň Talichovo kvarteto. Bude provedena zřídka uváděná Kvartetní věta Antonína Dvořáka a Mendelssohnův raný Smyčcový kvartet Es dur. Na závěr zazní Mozartův Stadler-Quintet ve spolupráci s francouzským klarinetistou Lilianem Lefebvrem, vítězem hudební soutěže Pražské jaro 2022.

12. července bude Divadlo J. K. Tyla patřit vynikajícím mladým hudebníkům, houslistovi Danielu Matejčovi a klavíristovi Janu Schulmeisterovi. Oba pravidelně vystupují doma i v zahraničí, s úspěchem se zúčastňují prestižních hudebních soutěží, zazní dílo Pärta, Janáčka, Martinů, Ysaÿe, Gliera i Bartóka.

Dechový soubor PhilHarmonia Octet hobojisty Viléma Veverky představí 13. července v prostoru nádvoří státního zámku Třeboň Mozarta Musorgského. Později v noci vystoupí v Tunel music baru jedna z nejoriginálnějších osobností české hudební scény, multiinstrumentalista Jiří Stivín v doprovodu kytaristy Jaroslava Šindeláře.

V pátek 14. července bude patřit nádvoří Městského úřadu Třeboň swingu a nestárnoucím skladbám Quincyho Jonese, Bennyho Goodmana či Dukea Ellingtona. Zpěváky Jana Smigmatora a Tonyu Graves doprovodí Rozhlasový Big Band Gustava Broma s dirigentem Vladem Valovičem.

Programovou novinkou je sobotní odpolední multižánrové představení Harlekýn v Loutkovém divadle v Třeboni pro malé i velké. „Laureát řady významných mezinárodních soutěží, klarinetista Karel Dohnal, přiveze do Třeboně unikátní komediální představení s hudbou Karlheinze Stockhausena, které sklízí nadšené ovace doma i v zahraničí,“ dodává Mrázková.

Třeboňská nocturna tradičně zakončí sobotní pocta pěvkyni Emě Destinnové. Tentokrát v podání sopranistky Elišky Weissové, slovenského barytonisty Daniela Čapkoviče a Filharmonie Hradec Králové pod vedením dirigenta Jana Chalupeckého. Detailní program a vstupenky naleznete na trebonskanocturna.cz

https://www.trebonskanocturna.cz/
https://www.facebook.com/trebonskanocturna
https://www.instagram.com/trebonskanocturna/

Zdroj: TS