Wilsonic 2013: Modeselektor – berlínska eklektika!

Wilsonic Festival prináša ďalšie veľké meno: neuchopiteľné duo Modeselektor s dávkou eklektickej berlínskej elektroniky. Vypočuť si ich budete môcť na jednom z posledných tohtoročných koncertov.

Rôznorodá, búrlivá tvorba Modeselektor okorenená trochou absurdity prekračuje žánre a vytvára kontrolovaný chaos. Jeho zvuková podoba dvíha obočia a zrýchľuje srdcové frekvencie kritikov i osadenstva tanečných parketov na celom svete.

Modeselektor sa na Wilsonic Festivale predstavili v roku 2009 ako súčasť projektu Moderat – v spolupráci s kolegom Saschom Ringom známym ako Apparat. Wilsonic tento rok v pôvodnej zostave Gernot Bronsert a Sebastian Szary potešia zmesou IDM, glitch-u, house-elektra a hip-hopu, nemajú však radi, ked ich škatuľkujú.

V roku 2008 boli Modeselektor  vyhlásení za „najlepší act  v žánri“ portálu Beatport, vydali sa na turné s Radiohead a neskôr Ellen Alien. Spolupráca s inými umelcami ide dvojici veľmi dobre, zoznam hosťujúcich vokalistov, spoločných projektov a remixov je úcthodný a nájdete na ňom najznámejšie mená európskeho undergroundu: Paul St. Hilaire, Team Shadetek, Sasha Perera, Puppetmastaz, Maxïmo Park, Otto von Schirach či Siriusmo.

Na konte majú  šesť  albumov (z toho jeden ako Moderat), zatiaľ posledný s názvom Monkeytown vydali v roku 2011 na vlastnom labeli Monkeytown Records. V dvoch z trackov, Shipwreck a This, spieva frontman Radiohead Thom Yorke, ktorý je veľkým fanúšikom Modeselektor a dokonca sa z lásky k nim vyznal aj v televízii.

V roku 2012 vydali druhý diel kompilácie Modeselektion. Zatiaľ čo jednotka z roku 2010 je mimoriadne abstraktná, s niekoľkými vokálmi a dovtedy nevydanými trackmi od interpretov ako SBTRKT, Marcel Dettmann a  Digital Mystikz,  Modeselektion Vol. 2 sa viac zamerala na temnejšie, experimentálnejšie, melodické techno, ale stále s prítomným „party faktorom“. Zapojili sa napr. Monolake, Addison Groove, Dark Sky a Clark.

S masívnou energiou, paletou hosťujúcich umelcov a rôznych zvukov z celého zvukového spektra nás Modeselektor vtiahne do svojho sveta, kde tanečný parket preteká, hudba je veľkorysá a hranice boli prekročené už dávno.

Niekdajší východoberlínčania zaviedli do hudobnej žurnalistiky pojmy ako „bastard dancehall“, „Euro crunk“, „acid rap“ „big bass techno“, „labstyle“, „happy metal a „psychedelic electro“. Wilsonic Festival si inovatívnosť v hudbe cení.

Zdroj: Wilsonic