GRAPE 2018

Festivalová sezóna je v plnom prúde a približne za tri týždne nás čaká každým rokom populárnejšia augustová zástavka na piešťanskom letisku, kde sa cez víkend 10. a 11. augusta uskutoční už ôsmy ročník festivalu Grape.

Tento festival má na Slovensku celkom peknú tradíciu, veď koná sa už od roka 2010. Pôvodne sa mal konať v Pezinku a od toho je aj odvodené jeho hroznové meno. Organizátori sa ale na poslednú chvíľu rozhodli festival presunúť do Piešťan a tam sa koná dodnes, názov zostal pôvodny. Už jeho nulto-prvý ročník naznačil, že sa nebude jednať o maličkosť, keď sa im podarilo na vtedy ešte pomerne neznámy festival priviesť mená ako Parov Stelar Band, The Subways a nezabudnuteľný koncert vtedy odohralo aj nórske elektronické duo Röyksopp. Kapele The Subways sa u nás hneď zapáčilo a odvtedy sa stihli na Slovensko niekoľkokrát vrátiť, aj ako súčasť festivalu aj samostatne.

Odvtedy už ale zopár rokov ubehlo a Grape ide z roka na rok hore, o čom svedčí aj fakt, že už niekoľko krát bol festival kompletne vypredaný a internetom sa šíria urban legendy, že vstupenky sa menia dokonca za byty. Takže s rozhodovaním určite neváhajte, lebo organizátori už avizovali, že tento rok sa lístky predávajú zase raz o niečo rýchlejšie.Poďme sa teraz spoločne pozrieť na čo všetko sa môžeme tešiť tento rok.

Začnime tým najdôležitejším – line-upom, ktorý je tento rok naozaj mocný. Začnime gitarovkami, ktoré opäť zastupujú najmä kapely z Veľkej Británie, a ich mená sú naozaj viac než zvučné. Po minuloročnom vystúpení na trenčianskej Pohode sa na Slovensko vracajú skvelí alt-J, ktorí dostanú priestor v sobotu na hlavnom stagei tesne pred jedenástou. Tešiť sa môžeme aj na sviežu partičku Wolf Alice alebo duo Oh Wonder a netreba opomenúť ani írsku formáciu Kodaline. Tradične silnú elektronická zložku festivalu nám vyskladajú nestarnúci Lamb alebo DJ set holandskej Noisie. Do Piešťan sa vráti aj britský producent Wilkinson, ktorý nám premiérovo na Grape Festivale hral do tanca v roku 2018. Po fantastickom koncerte minulého roka sa vráti aspoň časť zoskupenia Moderat, zastupovať ich bude Modeselektor DJ. A ďalším comebackom bude vystúpenie francúzskych Dirtyphonics, ktorých koncert bol minulý rok z dôvodu poveternostných podmienok bohužiaľ zrušený. Techno nám tento rok bude zastupovať mystická Belgičanka Charlotte De Witte a určite si nenecháme ujsť ani vystúpenie formácie Jungle. Tradične bohato je zastúpená je aj domácej scény, čakajú nás Diego, Tolstoys Bad Karma Boy či Falgrapp a nechýbajú ani stálice ParaBilly Barman. Samozrejme toto je iba zlomok skvelého line-upu, podrobnejšie sme o všetkých účinkujúcich písali na tomto mieste.

Pre hladošov a labužníkov je ako každý rok pripravená pestrá gastro zóna, kde sú zastúpené naozaj jedlá od výmyslu sveta. Burgre budú zastúpené prevádzkami ako Bistro U Nás, Estévečka, Bearded Brothers street food alebo Salt‘n’Pepa. Thali ponúkne kvalitnú vegetariánsku indickú kuchyňu a Paella Bar zase dobroty španielskej kuchyne. Na japonských gyozkách si budete môcť pochutnať vo Foodstocku a v Gonnsuke Ramen zase na jedinčnom ramene z tejto krajiny. Palacinky vám pripravia v A la Bon Galett stánku alebo v Petite Creperie. Pripravená bude aj široká ponuka festivalových klasík ako hot dogy, langoše alebo podpecníky a mnoho iného. Už ste hladní aj vy?

Ku festivalu Grape už patrí aj každoročná téma, tento rok sa organizátori nechali inšpirovať priamo mestom konania. Piešťany sú tradičným mestom kúpeľov už od dávneho stredoveku a práve tie sú ústredným prvkom tohto roka. Takže si nezabudni do svojich batohov pribaliť plavky, župany a iné kúpelové záležitosti, na piešťanskom letisku to bude opäť raz veľmi pestré!

Začiatkom júla Grejpáci oznámili spoluprácu s novým hlavným partnerom festivalu, online bankou 365.bank. Bude jej patriť úplne novučičký stage, ktorý vyzerá naozaj naložene. Mal by mať tvar medúzy a organizátori sľubujú takmer nepretržitú party počas oboch festivalových dní. Znie to naozaj sľubne, a už sa nevieme dočkať kedy ho uvidíme a odskúšame naživo. Info o interpretoch zatiaľ nezverejnili, ale učiniť by tak mali v najbližšej budúcnosti.

365.bank stage

Dnes vám ešte predstavíme nový 365.bank stage venovaný najmä rovnému beatu. Program na tomto pódiu bude počas dvoch festivalových dní bežať takmer bez prestávky. Info o interpretoch zverejníme už budúci týždeň, tak sledujte. ;) #grape18

Uverejnil používateľ GRAPE FESTIVAL Pondelok 2. júl 2018

Na Grejpe tradične nájdete aj letnú edíciu obľúbeného podujatia Urban Market, kde nájdete módne dizajnové kúsky spoločne s rôznymi sprievodnými aktivitami. Takže keď si tá správna nákupná maniačka, určite túto zónu nevynechaj a obohať svoj šatník novými štýlovými kúskami a doplnkami.

Čo sa ubytovania týka, pre tých luxusnejších, ktorých už omrzelo zakaždým so sebou vláčiť celú festivalovú výbavu, spacáky, stany a altánky, ktoré sa aj tak v nedeľu po festivale nikomu nechce skladať späť, sú opäť pripravené stanové mestečká TENT INN a CHILL VILLAGE. Tent inn ako vždy ponúka postavený stan pre dve osoby s dvoma karimatkami a dekami, zatiaľ čo Bell Tenty v Chill Village sú naozaj príjemné a priestranné 5-miestne stany vybavené nafukovacími matracmi a dekami. Priam buržujské ubytovanie je v oboch prípadoch strážené vlastnou recepciou, takže nikto nepovolaný sa tam nemá šancu dostať. Alebo žeby „challenge accepted“? V každom prípade si tieto vymoženosti zaobstaráte cez shop na oficiálnej internetovej stránke festivalu.

Organizátori Juraj Podmanický a Janči Trstenský o novinkách informovali aj v rádiu FM, kde nás všetkých potešili správou, že sa tento rok rozhodli otvoriť vstup do stanového už v piatok o deviatej ráno a areál brány otvorí klasicky na pravé poludnie. Dúfame teda, že tento krok povedie k menším radám pri vstupe pri otvorení a tomuto rozhodnutiu jednoznačne tlieskame. Takisto sa všetci už tešíme na budúcu stredu 25. 07. 2018, kedy sa na bratislavskom Sundecku uskutoční tzv. Kúpeľný výklus, čiže verejná tlačová konferencia festivalu. Okrem informácii a noviniek nás čakajú akustické koncerty skupín Billy Barman a Medial Banana, DJ sety FCLVRM a ½ Emonoizboyz, vedomostný kvíz a prvý výklus Veľkej Piešťanskej, ktorá mala premiéru na minuloročnom Grejpe.

Do zgrejpovania priatelia!

Zdroj: TS