WHONEEDSLYRICS?! FESTIVAL 2016 nepotrebuje slová.

Hudba je univerzálny jazyk, ktorý sa zaobíde bez slov. Veď spájaním tónov, ich rozširovaním či skracovaním, vieme vyjadriť akúkoľvek myšlienku. Kto teda potrebuje slovné frázy a klišé, keď všetky pocity hudobne obhospodarujeme. A presne o tom je aj festival s medzinárodnou účasťou, whoneedslyrics?!, ktorého tretí ročník sa uskutoční 13. a 14. mája v petržalskom DK Lúky.

Dvojdňový festival whoneedslyrics?! sa zameriava na žánre ako post-rock, indie, electronica, instrumental, ambient, post metal a mnohé iné príbuzné štýly. Veľmi zaujímavo ich kombinuje headliner podujatia – britská mathcorová skupina Rolo Tomassi zo Sheffieldu, známa svojou DIY etikou, chaotickým štýlom a divokými koncertmi. Tri albumy Hysterics, Cosmology a Astraea definovali ich tvorbu ako  King Crimson pre 21. storočie. Do moderného zvuku vnárajú zložité polyrytmy idúce v skladbách často v netypickom metrorytmickom zložení 9/8 či 13/8 taktu s lahodnou kombináciou grindcore, progressive rocku a post metalu so začlenením jazzových elementov.

Inštrumentálnu smršť spravia aj ďalší Briti, formácia Her name is Calla, ktorá už niekoľko rokov neprestajne obieha celý svet v rámci nekončiacich koncertných turné. Svetové kluby sa tak konfrontovali s kombináciou hudobných a nehudobných nástrojov, tónov a šramotov, prekračujúcich brehy tonality.

Živelná, tajomná, pohybujúca sa v neoficiálnych vodách ruského undergroundu. Taká je formácia I am waiting for you last summer kreujúca elektroniku s post rockom, dubstepom a ambientnými prvkami. Patria k rezidentom známeho indie labelu Flowers Blossom In The Space, kde vydali debutový album Edge Party, no už s epickejšou doskou In Eternal prekročili brány východného bloku a teraz zavítajú aj k nám do Bratislavy. Mimochodom, zakladajúci člen Alex Sokolov je známym skladateľom hudby do upútaviek filmových komiksov spoločnosti Marvel a kus drámy, fantázie a žiadosti po neznámom dobrodružstve sa odráža aj v ich tvorbe. Vyšehradský post rockový priestor vyplnia poľská post rocková – ambientná kapela Spoiwo a maďarské kvarteto Rosa Parks so špinavým, no inak progresívnym zvukom a svoje „slovo“ bude mať aj slovenské zastúpenie: The Ills; Whithe; Shallov; 52 Herzt Whale a Our Stories.

WHO NEEDS LYRICS?! FESTIVAL 2016
DK Lúky /  13.05. o 17:00 / 14. 05. o 16:00  /
Vstupné: 17 € predpredaj / 20 € v deň podujatia (platí na obidva dni)

slider whoneedlyrics

Zdroj: KZP