LIVIN´ BLUES: XXVIII. ročník festivalu blues a rhythm´n´blues.

Už po 28-krát sa stretnú priaznivci bluesu a rhythm and bluesu na najväčšom bluesovom podujatí na Slovensku – festivale Livin´ Blues. Nakoľko sa ho nepodarilo realizovať ani v pôvodnom termíne 14.3.2020,ani v náhradnom 7.11.2020,organizátori sa pokúšajú ho pokúsili zrealizovať takmer presne po roku – v sobotu 20.3.2021.Ani tento termín nevyšiel, a preto je tu pokus o ďalší termín Na podujatí hádam privítame v sobotu 12.júna 2021 šesticu hudobných skupín s hudobníkmi od Veľkej Británie, Senegalu cez Čechy, Slovensko, Rakúsko až domov zo Slovenska.

Her Memories

HER MEMORIES patrí medzi mladú slovenskú blues-rockovú generáciu. Kapela vznikla v roku 2017 v Bratislave, pôvodne ako trio. V priebehu rokov kapela vystriedala viacero členov. Okrem stálych členov, gitaristu a speváka Martina Tomášika a Petra Garaja (bicie), sa vám na Livin´ Blues 2021 Her Memories predstavia spolu sbasgitaristom Jakubom Kolesárom, s ktorým tvorili pôvodné trio. Her Memories sa

venujú autorskej tvorbe, v ktorej miešajú prvky moderného blues, soulu a rocku. V októbri roku 2019 vydali svojdebutový singel Unbeliever. Pravidelne koncertujú na domácich festivaloch a v kluboch. Medzi ich

najväčšie úspechy patrí okrem iného aj výhra v súťažnej prehliadke Jazz Blues Jamboree 2019, no najmä výhra v celoslovenskej súťažnej prehliadke Slovakian Blues Challenge 2019, vďaka ktorej budú reprezentovať Slovensko na European Blues Challenge 2022. Momentálne pracujú na vydaní debutového albumu s názvom Standing on the Sun,ktorého vydanie očakávajú na jeseň tohto roku.

Martin Tomášik (spev, gitara) Jakub Kolesár (basgitara) Peter Garaj (bicie)
https://www.facebook.com/hermemoriesband/

Sitra Achra

Blues, funk, soul, swing, reggae, hillbilly. Fúzie. Aj týmito slovami by sa dala charakterizovať tvorba jedinečnej formácieSitra Achra. Toto sexteto tvoria muzikanti s mnohoročnými skúsenosťami a slovenskému publiku ich netreba osobitne predstavovať. Na festivale sa predstavia v kompletnej zostave.

Erich “Boboš“ Procházka – spev, ústna harmonika Pišta Lengyel – gitara
Martin Gašpar – basgitara Martin Wittgruber – klávesy Roman Turtev – bicie
https://www.facebook.com/SITRA-ACHRA-284569585365489/

Beans & Bullets

vznikol v roku 2012 ako kapela zložená z osvedčených muzikantov. Absolvovala prvé vystúpenia ešte v podobe power tria (VOC+harm/GTR/DR), následne v roku 2014 získala ocenenie (II. miesto) na súťažnom festivale autorskýchkapiel FAMAT. Po tvorivej prestávke v rokoch 2016 a časti 2017 Beans & Bullets štartuje nanovo, tentoraz v podobe kvarteta v obsadení: Kubo: VOC a harmonika, Mišo: GTR, voc, Milan: BS, voc, Peťo: DR, voc

V roku 2019 kapela presvedčila porotu aj obecenstvo súťažnej prehliadky kapiel Blues Aperitiv 2019 v Šumperku, získala postup na medzinárodný festival Blues Alive, a zároveň cenu publika. Repertoár B&B tvoria v prevažnej väčšineautorské skladby s charakteristickým a energickým zvukom starého i moderného blues. Underground v moderných šatách, neobvyklé aranžmány a hlavne poctivý naživo hraný blues ovplyvnený funkom, southern rockom a hardrockom. Popri autorských skladbách má kapela v playliste niekoľko významných skladieb, vždy precízne upravených aprezlečených do vlastných šiat.

Kubo Daniš – spev, harmonika MišoMandák – gitara, spev
Milan Klenovský – basgitara, spev Filip Paulo- bicie, spev
https://www.facebook.com/beansandbullets

Broňo Dobrota & Blues Rules

Bratia Dobrotovci sa v zrelom veku rozhodli svoju lásku k blues sprostredkovať poslucháčom vytvorením formácie Broňo Dobrota & Blues Rules. Spoločníkmi v tomto projekte sa stali: Roman Náter- basová gitara, spev, Jakub Valíček – bicie a Roman ,,Ramon“ Ziaťko – dobro. Kapela hrá cover verzie bluesových a bluesom ovplyvnených interpretov a jestálicou bratislavskej klubovej scény.

Broňo Dobrota – gitara, spev PeťoDobrota – klavír
Roman Náter – basová gitara, spev Roman „Ramon“ Ziaťko – dobro Jakub Valíček – bicie
https://www.facebook.com/kapelabluesrules/

Krokoband

Kapela vznikla na jeseň v roku 1983. Prešla časom personálnymi zmenami, vystriedalo sa v nej veľké množstvo hudobníkov a je potešiteľné, že niektorí jej členovia stále aktívne muzicírujú, občas sa stretnú a pod značkou Krokobandu aj príležitostne vystupujú. Dnešná verzia Krokobandu sa datuje od roku 1992 a hrá ako trio v zostave Peter Vasil Modranský – gitara, Vlado Šmidt – basa a spev a Maťo Oros – bicie. Na Livin Blues vystúpi v tomto zložení už po piaty krát. Repertoár tvoria vlastné skladby a s radosťou interpretovaná muzika Led Zeppelin.

Peter Vasil Modranský – gitara Vlado Šmidt – basa a spev Maťo Oros – bicie
https://www.facebook.com/krokoband

ZVA 12:28 Band

V roku 2021 uplynie 31 rokov od vzniku a prvého koncertu kapely. Jej zostavu tvorí tím okolo zakladateľa, lídra, originálneho autora skladieb, gitaristu a speváka Norberta Červenáka. O basový kontrapunkt sa mu počas celej existencie kapely stará brat Ladislav Červenák a rytmicky mu už 17 rokov kryje chrbát hráč na bicie nástroje PeterKrško.

Svojrázna kapela má na svojom konte doteraz tieto čisto autorské albumy: Hrubá múka (2005), Za fúzy ma poťahaj (2007), Z ruky zobať (2010) a Šibenica frajerka (2015). Všetky štyri tvorí živelná, vtipom predýchaná bluesová reflexia bežného života. Kapela sa výrazne vymyká z typického blues-rockového klišé a v jej hudobnom jazyku nájdete aj prvkyčerpajúce zo slovenského folklóru. Texty Norberta Červenáka píše sám život a sú umocnené typickým zvolenskýmjazykovým koloritom a samozrejme zmyslom pre humor.

ZVA 12-28 BAND je opakovane víťazom verejného hlasovania na portáli Bluesmusic.sk v kategóriiNajobľúbenejšia skupina v roku … 2016, 2017, 2018, 2019 …

Norbert Červenák – gitara, spev Ladislav Červenák – kontrabas Peter Krško – bicienástroje
http://www.zva12-28band.sk/sk/band/

Zmenaprogramu vyhradená

Hlavným partnerom podujatia a z verejných zdrojov festival podporil Fond na podporu umenia

Zdroj: KZP