Jubilejný 30. ročník festivalu Livin´ Blues 2023 v KLUBE ZA ZRKADLOM/ DK Zrkadlový háj

Keď pred tridsiatimi rokmi festival LIVIN´ BLUES začínal, nikto nepredpokladal, že sa stane jedným z najdlhšie trvajúcich slovenských hudobných festivalov, a dokonca najstarším bluesovým. Počas 30 rokov jeho existencie na ňom vystúpilo takmer 80 domácich súborov a jednotlivcov /niektorí z nich v rôznych obmenách viackrát/ a vyše 60 zahraničných účinkujúcich.

Festival otvorí nová mladá bratislavská skupina The Blues Newborns. Mário Kotiers (gitara, spev), Adam Horváth (ústna harmonika, husle), Martin Madro (bicie, chajon), Ilia Vaseko (basgitara), oživia tradičnú líniu blues, boogie a hill country blues v energických i kľudnejších polohách.

Počiatok dlhej histórie festivalu je spojený aj s menom Turtev a chýbať nebude ani na tomto ročníku – zahrá nám Juraj Turtev s najnovším projektom The Turtev Brothers. Na jeho čele je hráč na drumbľu Erik T., gitara a spev Juraj T. a bicie Roman T. Skupina TTB bude pre mnohých určite prekvapením večera.

Ďalším umelcom je spevák, gitarista, skladateľ, spisovateľ a textár Ján Litecký – Šveda so svojím obnoveným legendárnym Víťazným traktorom. Dynamické blues s výrazným spevom a originálnymi textami v slovenčine po rokoch poteší nielen pamätníkov tohto súboru.

Bluesrock zaznie v podaní známeho Reného Lacka a jeho skupiny DownTown. Rozpumpuje divákov nielen svojím brilantným podaním piesní Jimiho Hendrixa či Steva Ray Vaughana, ale i čoraz významnejšou vlastnou tvorbou.

K vrcholom večera bude patriť vystúpenie maďarského súboru Sonny and his Wild Cows s ich zmesou rockabilly, rhythm and blues a rock and rollu v štýle 50. rokov. V hudobnom štýle rockabilly sú badateľné silné vplyvy swingu, boogie woogie a najmä blues. Tu niekde sú i začiatky neskorších hudobných štýlov, a tak nám ich táto vynikajúca hudobná skupina pripomenie.

Čaká nás prierez toho najlepšieho zo slovenského blues a blues-rocku, roztancujú nás nové tváre aj starí bardi, uvidíme stretnutia po rokoch na pódiu aj pred ním. Príďte, bude to výnimočný deň!

!!! ZMENA !!!

Z technických príčin sa festival prekladá z Dostihovej dráhy do príjemne klimatizovaného priestoru KLUBU ZA ZRKADLOM v DK Zrkadlový háj, Rovniankova 3.
XXX. ročník festivalu LIVIN´ BLUES začína v piatok 14. júla o 16.00 | KLUB ZA ZRKADLOM / DK Zrkadlový háj
Vstup voľný!
https://kulturavpetrzalke.sk/podujatie/kulturne-leto-v-petrzalke-livin-blues-30-rocnik https://youtu.be/GGxzTVxIWec
https://youtu.be/g1GJdIX9wJM https://youtu.be/xbmbvPkTEyQ

Zdroj: KZP