Waves Bratislava 2013 urobil skvelú bodku za festivalovou sezónou!

V sobotu 5. októbra sa v bratislavskom Starom meste konal nultý ročník hudobného klubového a showcase festivalu Waves Bratislava 2013. Išlo o rozšírenie už známeho rakúskeho podujatia Waves Vienna.

V priebehu jednej noci malo takmer 3000 návštevníkov možnosť zhliadnuť tvorbu 36-tich domácich interpretov (medzi nimi aj Puding Pani Elvisovej, Para, B-Complex, Vec & Valihora, Lavagance, Nvmeri a ďalších) a 9-tich zahraničných interpretov (napríklad BRNS (BE), Ghost Capsules (UK/AT), Crunch 22 (IL), A.G. Trio (AT) a ďalší) v 7-ich kluboch v okolí Námestia SNP: Telekom Stage – Stará tržnica, KC Dunaj, Gorila.sk Urban Space, V-klub, Ateliér Babylon, Poľský inštitút Bratislava a Nu Spirit Club.

1_Waves Bratislava 2013_foto Acelova

Srdcom festivalu sa stalo Námestie SNP, ktoré tak nadobudlo pravú festivalovú atmosféru. Ľudia sa zhromažďovali, vymieňali si dojmy a dohadovali sa, ktorý koncert navštívia ako ďalší. Jednotlivé kluby boli natoľko blízko, že ľudia nestrácali čas presunmi z koncertu na koncert a mali tak aj možnosť pristaviť sa a porozprávať. Veľmi pozitívne ohlasy mali špeciálne otvorené vchody do KC Dunaj a Ateliéru Babylon, ktoré prístup do klubov ešte viac uľahčovali. Zúčastnení interpreti a návštevníci sa postarali o naozaj vynikajúcu atmosféru. Tá sa prejavila aj v menších priestoroch ako Gorilla.sk Urban Space, kde “výklad” umožnil, aby ľudia tancovali a počúvali koncerty i vonku pred ním. Výborná atmosféra sa vytvorila i počas vystúpení v Poľskom inštitúte, ktoré nie je tradičným koncertným miestom.

Domáci i zahraniční interpreti si veľmi pochvaľovali atmosféru festivalu i návštevníkov. “Bratislava was amazing. We love you! Guess that makes us Bratislovers”, odkazujú rakúski A. G. Trio. Nadšení boli aj belgickí BRNS: “We would like to extend the most sincere of thanks to Waves Vienna and Waves Bratislava for having us”. Domáca Para sa na Facebooku tešila tiež: “Včera sme hrali festival Waves a bolo to skvelé.

2_Waves Bratislava 2013_foto Kobak

Tržnica ožíva, super zorganizovaná akcia, aspoň z nášho pohľadu všetko klapalo na 100 percent, tešíme sa a s popisom o skupine z festivalového sprievodcu súhlasíme :o)”. Svojim fanúšikom poďakovali prostredníctvom Facebooku aj Tomáš Sloboda a Sounds Like This: “Včera napráskaný V-klub. Vďaka všetkým, ktorí prišli. Skvelá atmosféra. Parádny večer v centre Bratislavy. Waves, držíme palce a ďakujeme za pozvanie.”

Organizátori si veľmi vážia množstvo návštevníkov úvodného ročníka. Obzvlášť veľa sa ich zúčastnilo koncertu Vec & Valihora vo V-klube a koncertu skupiny Para v KC Dunaj, kde bola dosiahnutá kapacita klubov a už nebolo možné vpúšťať dnu ďalších záujemcov. Ako bolo už vopred avizované, na klubovom festivale môže v prípade zvýšeného záujmu nastať aj takáto situácia. Ostatné pódiá však v rovnakom čase ponúkali adekvátny program. Okrem spokojných návštevníkov a kapiel sa festival tešil aj bezproblémovému priebehu, ktorý sa zaobišiel bez jediného meškania či vážnejších organizačných problémov.

4_Waves Bratislava 2013_foto Karellova

Súčasťou festivalu Waves Bratislava bolo i stretnutie hudobných profesionálov a dve panelové diskusie, ktoré sa konali v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca a zúčastnilo sa ich viac ako 170 ľudí z hudobného priemyslu. Obe moderoval Juraj Kušnierik z partnerského časopisu .týždeň. Prvej, na tému Ako sa uživiť hudbou, sa zúčastnili Anton Popovič za Slovenský ochranný zväz autorský, Matúš Lenický (B-Complex) a Matej Drlička za Viva Musica. Diskutovala aj speváčka Shina z kapely Longital, ktorá hrdo prehlásila: “Hudbou sa živím a dá sa to!”. Témou druhej diskusie bolo How to break borders?. Zúčastnil sa jej Peter Jenner, manažérska legenda, ktorá stála za úspechom takých mien ako Pink Floyd, T-Rex, The Clash či Billyho Braga. Okrem neho boli prítomní reprezentanti najvýznamnejších svetových showcasových festivalov, Mirko Whitfield za americký SXSW a Robert Meijerink z holandského Eurosonicu. Diskusiu doplnila Helen Sildna z estónskeho Tallinn Music Week a Thomas Heher zo sesterského Waves Vienna.

Cieľom podujatia bolo vytvoriť priestor pre stretnutia a nadväzovanie kontaktov medzi producentmi, hudobníkmi, manažérmi, agentmi, bookermi, organizátormi hudobných festivalov a podujatí, hudobnými kritikmi, žurnalistami, zástupcami hudobných vydavateľstiev a vytvoriť tak nové možnosti zahraničnej spolupráce a otvoriť dvere tvorcom, ktorí majú ambíciu a predpoklady preniknúť za hranice Slovenska. V tomto ročníku bola odborná časť organizovaná ako súčasť viedenskej hudobnej konferencie, v roku 2014 by sa však mala rozšíriť na rovnocennú jednodňovú konferenciu a hostiť viac ako 300 odborníkov.

8_Waves Bratislava 2013_foto Acelova

Úspešný nultý ročník Waves Bratislava 2013 by nevznikol bez podpory viacerých partnerov. Veľká zásluha preto patrí generálnemu partnerovi, spoločnosti Slovak Telekom, ktorý podujatiu veril a podporil ho. Dôležitá bola taktiež podpora zo strany SOZA, ktorý bol špeciálnym partnerom podujatia. Aj vďaka nim sa počas jedného večera podarilo 35 slovenským kapelám odprezentovať svoje kvality zahraničným hosťom z európskeho hudobného biznisu a pootvoriť tak dvere na zahraničné scény.

Vďaka patrí aj partnerom odbornej konferencie: Bratislava Tourist Board, mestu Bratislava a Hudobnému centru. Veľké poďakovanie patrí aj samotným klubom, v ktorých sa festival konal – Aliancii Stará tržnica, Gorile.sk Urban Space, Poľskému inštitútu Bratislava, Nu Spirit Clubu, Ateliéru Babylon, KC Dunaju a Národnému osvetovému centru, v ktorom sídli V-klub.

Waves Bratislava 2013_schedule_lineUp

Na úspechu festivalu sa nemalou mierou podieľali aj mediálni partneri, ktorými boli Rádio_FM, Zoznam.sk, Hudba.sk, Predpredaj.sk, Bigmedia, magazín .týždeň, Inspire magazín, Citylife.sk, Doba Mag, Refresher.sk, Shiz.sk, Kamdomesta.sk, inBA, Boomerang Media, TV Pezinok, indiePANTS.sk a rakúske verejnoprávne rádio FM4.

Na výbornej atmosfére, ktorá zavládla počas soboty na Námestí SNP, majú veľký podiel aj samotné kapely, ktoré podujatie prijali za svoje a prilákali na svoje koncerty množstvo fanúšikov. Nultý ročník festivalu tak za svoj úspech vďačí ako im, tak aj tým, ktorí prišli a svojou vysokou účasťou vyjadrili podporu myšlienke festivalu.

Zdroj: Waves Bratislava