Longital odohrá na Waves Bratislava špeciálny koncert!

Bratislavská kapela Longital má v pláne rušnú jeseň. Začiatkom októbra sa duo Daniel Salontay a Shina vydáva na slovensko-české turné a hneď ich prvý koncert na showcasovom festivale Waves Bratislava bude mať prívlastok špeciálny.

Tradičnú kombináciu basovej, akustickej gitary, hlasov a slákov totiž po dlhšom čase opäť doplní bubeník Marián Slávka, ktorý v minulosti hral napríklad s Andrejom Šebanom, Ivanom Táslerom a Richardom Müllerom. Kapela v tejto zostave na festivale vystúpi 3.10.2014 a v priestoroch Mestského divadla Pavla Orzságha Hviezdoslava bude jediným zástupcom slovenskej hudobnej scény.

Longital_foto_2014_print_martina_mlcuchova

Spojenie Longital s bubeníkom Mariánom Slávkom podľa gitaristu Dana Salontaya nie je náhodné. „V roku 2002 sme ešte pod názvom Dlhé diely spolu nahrali album TU, no vzápätí Marián odišiel do iných projektov. Do nášho sveta sa vrátil minulý rok, keď začal spolupracovať s Katarziou a projektom Oskara Rózsu Hrana,” popisuje Dano spoluprácu s talentovaným bubeníkom a klaviristom, ktorý tiež spolu s Vladislavom Šarišským a Filipom Hittrichom založil progresívne jazzové trio Talent Transport.

Longital boli v poslednej dobe zdanlivo menej na očiach a znížili frekvenciu koncertovania. “Venovali sme sa hudbe do animovaného filmu Sneh Ivany Šebestovej a muzikálu Bubliny v betóne v spolupráci s divadlami Gunagu a Elledanse. V predstavení účinkujeme naživo a vydali sme k nemu aj soundtrack. Shina mala tiež plné ruky práce s prípravou na bohatú jeseň 2014 v Slnko records a ja som sa venoval producentskej práci a gitare. V júni tohto roku sme ešte zverejnili animovaný videoklip k piesni Zlatá” vysvetľuje a bilancuje Dano Salontay.

V posledných dvoch rokoch kapela prešla zaujímavým hudobným vývojom a výrazne sa posunula k akustickému hraniu bez elektroniky. Nový zvuk predvedie dlhodielske duo spolu s Mariánom Slávkom aj na festivale Waves Bratislava. V Mestskom divadle P.O.Hviezdoslava vystúpi v piatok, 3.októbra o 21:20. Na tom istom pódiu zahrajú ešte Jaako Eino Kalevi z Fínska a rakúski Manu Delago Handmade.

Tour Longital jeseň 2014
03.10. Bratislava Waves Festival
04.10. Praha divadlo Alta – tanečný festival Hybaj Ho
07.10. Trenčín Klub Lúč – Voices Live
10.10. Brno Sál Břetislava Bakaly
11.10. Blansko festival Kolotoč
14.10. České Budějovice Horká Vana
15.10. Praha Alibi
16.10. Plzeň Anděl
17.10. Litoměřice Letní Kino
18.10. Klatovy Jendorožec
19.10. Příbram domáci koncert
24.10. Topoľčany Nástupište 1-12
01.11. Nitra Staré divadlo
07.11. Bratislava Urban Space spolu s Paul Armfield (UK) a Katarzia
13.11. Banská Bystrica Záhrada
14.11. Zvolen Džezva
15.11. Košice Tabačka spolu s Hviezda
21.11. Budišov nad Budišovkou

Facebook Longital: https://www.facebook.com/Longital

Zdroj: Slnko Records
Foto: Martina Mlčúchová