Waves Bratislava 2014 opäť spojí kluby a uvedie takmer 100 koncertov – všetko za jedno vstupné!

Bratislavský klubový a showcasový festival ohlásil mená až 91 účinkujúcich, ktorí vystúpia v dňoch 3.- 5. októbra v 9 atraktívnych priestoroch v bezprostrednom okolí námestia SNP. Návštevníkom sa tak ponúka jedinečná možnosť objaviť potenciálne budúce hviezdy hudobného neba ešte predtým, než sa nimi stanú. A to všetko len za jedno vstupné do všetkých klubov.

Waves Bratislava je podujatie aké na našej hudobnej scéne dlho chýbalo. Oproti minulému roku, kedy sa festival úspešne uviedol, sa rozrástol na dva dni a prvýkrát privíta plnohodnotnú konferenciu určenú hudobným profesionálom. O tú sa rovným dielom podelí so sesterským festivalom Waves Vienna.

Festival

Waves Bratislava nie je prehliadka mladých talentov, ale ani festival veľkých globálnych headlinerov. Je to festival, na ktorom sa predstavia domáci i zahraniční účinkujúci, ktorí ašpirujú na rozšírenie existujúcej fanúšikovskej základne na medzinárodné hudobné trhy a majú už za sebou úspechy na domácej pôde.

Prvý októbrový víkend sa verejnosti i odbornému publiku, okrem iných, predstaví projekt Handmade rakúskeho perkusionistu Manu Delaga, ktorý sa blysol spoluprácou na ostatnom albume a turné Biophilia islandskej über-hviezdy Björk. Do Bratislavy prídu aj talianski JoyCut, izraelskí Garden City Movement, dánski Sekuoia, fínsky Jaako Eino Kalevi, českí Dva, Luno a Deaths, srbskí Repetitor, britské dievčenské duo The Pearl Harts, írski Girl Band, škótski We came from Wolves, chorvátski Davor Live a Vlasta Popič, Luxemburčan Sun Glitters, Belgičan Pomrad, Rus Anton Maskeliade, Francúzi Erotic Market, litovskí Carnival Youth a Triana Park, poľské projekty Flirtini, Lil Ironies, či rakúski Wandl, Sixtus Preiss alebo pesničkárka Schmieds Puls.

Špeciálna pozornosť je tento rok venovaná Holandsku. Hudobne ho prídu predstaviť Taymir, Alamo Race Track, Knalpot, DJ Asthma Attack, Guerilla Speakerz a Julien Mier. Domácu scénu budú reprezentovať napríklad Korben Dallas, Lavagance, AMO & band, Talkshow, Youcoco, Foolk, Ján Boleslav Kladivo, Autumnist, Karaoke Tundra, Purist, Jimmy Pé, Sensoreal, Tante Elze, The Ills, Woolux, Youcoco či Longital. Poslední menovaní si pre Waves Bratislava prichystali špeciálne vystúpenie s dvoma bubeníkmi a klavírnym krídlom, ktoré sa uskutoční v krásnom priestore divadla MDPOH.

Kompletný zoznam všetkých 91 účinkujúcich je možné nájsť na internetovej stránke festivalu, kde si môžte vypočuť aj ukážky z ich tvorby.

Od dnešného dňa je možné zakúpiť aj denné vstupenky BRATISLAVA DAY PASS na piatkový alebo sobotný festivalový program, ktoré sú v predpredaji za cenu 15 eur. Dostupných je ešte stále niekoľko dvojdňových lístkov na celý festival BRATISLAVA FESTIVAL PASS, za špeciálnu uvádzaciu cenu len 19 eur, pričom po vypredaní ich cena v predpredaji stúpne na 25 eur.

Konferencia

Súčasťou podujatia je tiež hudobná konferencia Waves Music Conference, ktorá sa tento rok delí rovným dielom medzi obe sesterské podujatia, Waves Vienna a Waves Bratislava. Po prednáškach a diskusiách, ktoré budú vo Viedni prebiehať 2. októbra, sa konferencia v piatok, 3. októbra presunie do priestorov hotela Crowne Plaza v Bratislave.

Jedným z dôležitých cieľov konferenčnej časti Waves Bratislava, okrem diskusií o momentálnom stave hudobného biznisu a jeho problémoch, je pozdvihnutie profesionality jeho lokálneho a regionálneho sektoru na svetovú úroveň. Medzi témy, o ktorých sa bude diskutovať patria napríklad Ako preraziť za hranice lokálna, Čo chýba slovenským klubom, Hudobník ako značka, Úloha manažéra v krásnom novom svete hudobného biznisu, Budúcnosť príjmov hudbobníka či tzv. posluchové sessions, kde budú môcť hudobníci získať okamžitú spätnú väzbu na svoju tvorbu od profesionálov zo zahraničia.

Konferencia je určená predovšetkým hudobným profesionálom, hudobníkom, promotérom, organizátorom koncertov a festivalov, novinárom, manažérom, booking agentom atď. Zároveň je však určená každému, kto má záujem dozvedieť sa viac o profesionálnom zákulisí hudobného diania.

Zaregistrovať sa na celý dvojdňový program konferencie vo Viedni a v Bratislave je možné prostredníctvom TWIN CITY Conference Passu za cenu 80 eur, alebo využiť jednodňovú registráciu len pre Bratislavu, BRATISLAVA Conference Day Pass za 40 eur. Pre študentov je pripravená zvýhodnená forma registrácie na bratislavskú časť s 50% zľavou.

Waves a Kinema Movie Night

Program Waves Bratislava pokračuje aj v nedeľu, oddychovou formou, v podobe dvoch filmových projekcií. V spolupráci s portálom Kinema sú na nedeľný podvečer v kine Mladosť pripravené filmy Frank (GB/IE) a Pátranie po Sugar Manovi (SE/UK /USA). Oba spája silná hudobná línia, pričom každý z nich sa na hudbu a život s ňou pozerá z iného pohľadu. Návštevníci Waves Bratislava s festivalovými náramkami z ľubovoľného dňa festivalu majú na vstupné zľavu.

Zmeny

Oproti minulému roku pribudli dva nové priestory – novootvorený Klub Dole na námestí SNP a Urban House na Laurínskej. Malou, ale pre festival významnou zmenou je tiež scéna Rádia_FM, ktoré sa postavilo za program vo V-klube, kde sa okrem iných predstavia aj niektoré z objavov talentového programu rádia, Demovnica_FM.

Na poslednú chvíľu však bolo nutné vymeniť priestory Starej tržnice, ktoré v tomto ročníku nie je možné pre festival Waves Bratislava využiť. Dôvodom sú nepredpokladané finančné náklady Aliancie Stará tržnica, pre ktoré sa rozhodla napriek dlhodobej rezervácii priestorov v týchto termínoch prijať a uprednostniť komerčných klientov a ich firemné podujatia. Vďaka ústretovému prístupu spolupracujúceho partnera, bratislavskej mestskej organizácie BKIS, získal festival dôstojnú náhradu v podobe priestorov Mestského divadla Pavla Országha Hviezdoslava (MDPOH) na priľahlej Laurinskej ulici. Využité budú v rámci piatkového festivalového programu.

Spojenie Bratislava – Viedeň

Waves Festival 2014 sa uskutoční paralelne v susedných mestách, so samostatnými festivalmi Waves Bratislava a Waves Vienna a spoločnou hudobnou konferenciou. Obe festivalové mestá budú počas piatka a soboty prepojené autobusovou kyvadlovou dopravou, ktorá bude zadarmo pre držiteľov festivalových permanentiek TWIN CITY Festival Pass, TWIN CITY Conference Pass a PRO PASS.

Waves Bratislava logo 2014 cierne

Zdroj: Waves Bratislava