Výstavy Kingdom of Hex a Clairvoyant představí romantické tendence v současném umění

Skupinová výstava Kingdom of Hex (Galerie MeetFactory) a sólová přehlídka Jakuba Hoška (Galerii Kostka) – to jsou první dva počiny nového kurátora Jána Gajduška. Vernisáž, která proběhne ve čtvrtek 2. 3., doprovodí performance Nely Britaňákové; rezidenční patro v rámci otevřených ateliérů představí činnost aktuálních rezidentů*tek.

Výstava Kingdom of Hex představí v Galerii MeetFactory skupinu dvanácti autorů*rek působících na české umělecké scéně, které se s postupně sílící intenzitou v současném umění prosazují v průběhu posledních několika let. Vybraní autoři*rky převážně náleží k nejmladší generaci umělců*kyň z řad studentů*tek a nedávných absolventů uměleckých vysokých škol. Jejich tvorbu a zároveň téma výstavy je možné charakterizovat jako návrat k romantickým tendencím ve výtvarném umění.

Globální ekologická a ekonomická krize vyvolaná dlouhodobým drancováním přírodních zdrojů způsobila, že si stále intenzivněji uvědomujeme nejen neudržitelnost tohoto systému, ale také možnost příchodu doby, která nastane po jeho zhroucení. V postpravdivém světě plném společenských a sociálních nejistot, dezinformací a konspiračních teorií dochází k rozvratu racionálna.

„Díla autorek a autorů vybraných pro výstavu Kingdom of Hex ale nemají charakter antropocénního umění, které se nás snaží varovat před nevyhnutelnou katastrofou,” popisuje kurátor Ján Gajdušek. „Spíše nás přenášejí do světa, kde racionalitu střídá magie a bytosti, které se v tomto světě vyskytují, nejsou lidskými kapitalisty drancujícími přírodu v honbě za nekončícím ziskem. Jsou novým, vnímavějším a citlivějším druhem, který žije v době, pro kterou fungují zákony jiné reality.”

Tomuto světu, kterému dominuje síla přírody, bezčasí, nadpřirozené jevy a magické rituály, a kde se vrací romantika, horor, dekadence, dala architektonický rámec umělecká dvojice Jakub Hájek  a František Hanousek. Ti pojali prostory obou galerií jako velkorysou prolínající se scénografii.Výstavu Kingdom of Hex tematicky doplňuje sólová přehlídka Clairvoyant Jakuba Hoška v Galerii Kostka, jehož malířské dílo a aktivity na hudební (festival Creepy Teepee) a umělecké scéně (kolektiv A.M. 180) lze označit za silný iniciační moment předcházející tendencím a vlivům, které se v dílech nejmladších autorů*rek objevují dnes.

Kromě otevření nových výstav čeká na návštěvníky*ice galerií MeetFactory bohatý doprovodný program. Performance Nely Britaňákové Intertwined Zone vznikla speciálně pro výstavu Kingdom of Hex a její aktérky (Julie Kubrychtová, Emilly Steele, Kristína Haviarová) připomínají fluidně se pohybující bezobratlé živočichy či hybridní tvory s lidskými vlastnostmi. Tyto mimo-lidské entity se zároveň ocitají v prostoru galerie a její specifické architektuře, na kterou reagují a a na kterou se adaptují.

Rezidenční program MeetFactory otevře ateliéry současných rezidentů*tek, proběhne komentovaná prohlídka prvního patra, promítání filmu Co byste udělali, kdyby začala válka projektu Dzherelo a hudební performance Boji Moroz. Večer zakončí dvojvystoupení rapperů WHXISKUSHIKIME (SK) a Niery (CZ), jejichž experimentální hudební styl je možné charakterizovat jako trap metal

Kingdom of Hex
Galerie MeetFactory
3. 3. – 14. 5. 2023
Vernisáž: 2. 3. 2023

Vystavují: Anna-Marie Berdychová & Samuel Stano (CZ), Nela Britaňáková (CZ), Štěpán Brož (CZ), Veronika Čechmánková (CZ), Dominika Dobiášová (CZ), Masha Kovtun (UA), Matyáš Maláč (CZ), Kateřina Rafaelová (CZ), Anna Slama & Marek Delong (CZ), Šimon Sýkora (CZ), Timur Aloev (RU), Kateřina Kabová (CZ)

Kurátor: Ján Gajdušek
Architektura: Jakub Hájek & František Hanousek
Projektant: Marko Čambor
Produkce: Petra Widžová

Jakub Hošek: Clairvoyant
Galerie Kostka
3. 3. – 14. 5. 2023
Vernisáž: 2. 3. 2023
Kurátor: Ján Gajdušek
Produkce: Petra Widžová

Informace pro návštěvníky.

Otevírací doba:
Po–Ne 13:00–20:00, vstup dobrovolný

Zdroj: MeetFactory