Vypočujte si slovenský debut, ktorý prichádza z Belgicka: LEA DANIS a jej Sunshine!

Zaujímavý hudobný príbeh sa začína písať práve v týchto dňoch, na sklonku leta. Slovenka Lea Danis dnes predstavuje v oficiálnej premiére svoj debutový singel Sunshine.  Mladá umelkyňa sa rozhodla pre netradičný krok – svoju spevácku kariéru štartuje za hranicami, konkrétne v Belgicku.

Slovensko, Belgicko i Holandsko v jedinej skladbe

Za umeleckým menom Lea Danis sa skrýva Slovenka, ktorá si po svoj spevácky debut vycestovala do belgického Bruselu. Po dvojmesačnej spolupráci s luxemburským producentom Arkerom sa zrodila prvá Leina skladba Sunshine, ktorú si sama zložila i otextovala.

Tanečný aranžmán piesne je dielom holandského hudobného štúdia GieSound pod taktovkou Guida Aalbersa, ktorému v minulosti zverili svoju tvorbu formácie Coldplay, Muse či Franz Ferdinand. O finálny mastering singla sa postaralo vyhľadávané Wisseloor štúdio neďaleko Amsterdamu.

Lea Danis PROMO1

Aj láska na diaľku sa môže stať múzou…

Ako Lea prezrádza, jej inšpiráciou pri písaní hudobnej prvotiny, sa stalo odlúčenie od manžela. „Zo všetkých skladieb, ktoré som v poslednej dobe napísala, má pre mňa práve Sunshine aktuálne najväčšiu silu. V čase, keď som ju písala, môj manžel bol a stále je pracovne v zahraničí. Pri písaní sa mi vynárali naše debaty pred jeho odchodom, všetky tie pre a proti, argumenty, čo získame, čo môžeme stratiť, a že ‘to dáme’,“ prezrádza speváčka, ktorá do anglického textu vložila i pasáž v slovenčine, ktorý skladbu obsahovo dotvára.Sunshine je o túžbe mať stále viac, je o odcudzení, udržaní lásky na diaľku, je o tom, že niekedy považujeme dôležité veci za samozrejmosť. A je tiež o tom, že láska nie je samozrejmosťou, ani na chvíľu,“ dodáva autorka.

Umeleckú slobodu objavila za hranicami

„V zahraničí sa mi žije o čosi slobodnejšie a veci sa tam hýbu rýchlejšie. Najskôr to bude tou anonymitou. Tu doma často narážam na predsudky a ono to potom trvá ich neustále prelamovať a ísť po podstate,“ vysvetľuje Lea na margo voľby vdýchnuť život svojmu debutu za hranicami Slovenska. Za hudobného mentora si vybrala tamojšieho producenta, ktorý vystupuje pod pseudonymom Arker a hrdí sa spoluprácami s menami ako Peter Gabriel, Imogen Heap či Tricky (Massive Attack). Za pár týždňov ma priučil hudobnému remeslu tak, akoby som sa mu sama učila roky. Niežeby som chcela niečo preskočiť, no určite mi ušetril pár zbytočných nemilých strastí,“ pochvaľuje si speváčka slovensko-holandskú spoluprácu a pevne verí, že Sunshine nie je len ich jednorázovým projektom, ale naopak, že našla svojho dvorného producenta. „Arker je ohromný profesionál. Má neskutočný prehľad, zdravé zmýšľanie a veľké srdce. Mám rozrobených pár ďalších skladieb  – debatovali sme už o blízkej budúcnosti…“ prezrádza Lea.

„Pamätám si na naše prvé stretnutie v apríli v Bruseli,“ spomína Arker. „Bolo jasné, že sme si od začiatku sadli hudobne, aj ako ľudia. Od toho momentu to šlo veľmi rýchlo a ľahko,“ teší sa z vydarenej spolupráce producent, ktorý v roku 2006 dokonca vydal vlastný spevácky albumový debut pod krídlami belgického Universal Music.

Lea Danis PROMO4

Na pľaci s režisérom hitu Personal Sky

Kvôli spolupráci s Leou pricestoval Arker pred pár dňami na Slovensko. Speváčka sa totiž rozhodla nakrúcať videoklip k singlu vo svojej rodnej krajine. Na režisérsku stoličku si sadol Laco Rychtarík z košického štúdia Woont, ktorý má na konte tiež vizuál k hitu Liny Mayer Personal Sky. Celodenné nakrúcanie prebehlo koncom augusta vo východoslovenskej metropole.  O nálade klipu sme dlho premýšľali. Pôvodný komplikovaný scenár sme nakoniec celkom vyškrtali. Výsledkom je video postavené na nálade a na tom, nech ma ľudia na začiatok lepšie spoznajú,“ vysvetľuje Lea minimalistický námet klipu. „Laco je veľmi talentovaný mladý režisér. Keďže je sám tiež spevák, vedel sa na pľaci vžiť do mojej kože. Musím ho pochváliť za ohromnú trpezlivosť, a to aj pri postprodukcii, spojil našu predstavu so svojou víziou do úžasného celku!“ hodnotí spokojná speváčka.

Lea Danis PROMO3

Ďalšie novinky sú na ceste

Aké sú ďalšie plány Lei Daniš? „Teraz už nechám ‘Sunshine’ žiť si svoj vlastný život. Aktuálne intenzívne pracujem pod odborným dozorom na hlase a technike spevu. Nájsť dobrého vocal coacha je ako nájsť dobrého producenta, alebo dobrého šéfa, prosto kabát, ktorý vám sadne. A mne sa vypláca heslo, kto hľadá, ten nájde. Pár ďalších projektov visí vo vzduchu. Myslím, že nie je na čo čakať a pripraviť ďalšiu hudobnú nádielku…“ dodáva na záver.

Debut SUNSHINE oficiálne vychádza 5. septembra. Kúpiť si ho môžete na iTunes, Deezer, Amazon, a v ostatných online obchodoch.

Lea Danis / BIO

Lea Danis je nová tvár hudobnej scény. Spievaniu a písaniu textov sa venuje odmala, kedy začala úspešne objavovať aj divadelné dosky, tanečný parket a nakoniec aj módne mólo. Málokto vie, že si Leu vybral manažment Victoria’s Secret ako dvornú fit-modelku na exotickej Srí Lanke, kde žila. Po skúsenostiach a cestách po Ázii sa vrátila do Európy, aby pokračovala vo svojom sne, zdieľať svoje poznanie cez hudbu a spev.

Viac info:  
www.leadanis.com
www.facebook.com/LeaDanisOfficial
www.twitter.com/leadanis
www.instagram.com/leadanis

Zdroj: SOUL FOR SHOW