Vtipné príbehy Macha a Šebestovej sa vracajú: Vychádzajú v komplete piatich CD!

Vydavateľstvo Supraphon oslavuje 30 rokov od vydania prvej gramofónové platne populárnych žiakov 3. B, ktorí sa nám humorne prihovárajú hlasom Petra Nárožného.

Slávny popevok my jsme žáci třetí bé, bereme však na sebe, podobu zajíce, žirafy či krabice dobre poznajú všetky deti aj ich rodičia. Najslávnejší českí školáci z 3. B Mach a Šebestová, pes Jonatán, pani Kadrnožková či triedni prepadlíci Pažout s Horáčkem, sa na televíznych obrazovkách objavili už pred 33. rokmi. Veď prvý diel Večerníčka mal premiéru v roku 1982. Veselé dobrodružstvá z pera Miloše Macourka, ktoré ilustroval Adolf Born a nezabudnuteľným spôsobom nahovoril Petr Nárožný, sa dočkali veľkého úspechu nielen v knižnej podobe, ale aj na gramofónových platniach.

Supraphon vydal prvý album s Petrem Nárožným tri roky po premiére prvej animovanej série. Nahrávka vznikla v pražskom štúdiu Lucerna koncom februára 1985 v réžii Tomáše Vondrovice. Neskôr sa už réžie hovorených nahrávok zhostil Jan Fuchs. Petr Nárožný k tomu po rokoch dodáva: Bola to naozaj veľmi pekná práca, ale to je vlastne vždy, keď je dobrá predloha.

narozny_petr_martinkubica

Aj vo zvukovej podobe sa Mach a Šebestová tešili veľkej priazni detí a o nosiče s ich príbehmi bol vždy obrovský záujem. Tvorcovia za úspešný predaj obdržali niekoľko zlatých a platinových platní. V priebehu dvadsiatich rokov vzniklo celkovo päť albumov, ktoré sa teraz k poslucháčom vracajú v ucelenom komplete 5CD.  CD-box vyšiel v piatok 29. 5. 2015 a nahrávky boli súčasne ponúknuté i v digitálnej podobe na Supraphonline.cz.

Mach a Šebestová: Vedeli ste, že … ?
…Mach a Šebestová nemajú krstné mená, pretože podľa autorov si deti v škole i tak vravia priezviskami.
…Jednotlivé diely pôvodne vznikali ako predfilmy k hlavným programom v kinách, takže prvé diely sú charakteristické veľmi pozvoľným tempom.
…V Československej televízii sa Mach so Šebestovou po prvýkrát objavili v roku 1982.
…Veselú melódiu zložil medzinárodne oceňovaný Luboš Fišer, ktorý sa, okrem iného, preslávil aj ako autor hudby k filmu Karla Kachyni Zlatí úhoři a dva razy získal Českého leva za Golet v údolí a Král Ubu.
…Prvú vinylovú LP platňu Mach a Šebestová vydal Supraphon v roku 1985.
…V roku 1985 vznikol celovečerný film Mach a Šebestová k tabuli. Končil dielom o ich deťoch Machovi a Machovej.
…V roku 2001 mal premiéru celovečerný hraný film Mach, Šebestová a čarovné slúchadlo.
…V poslednej sérii dobrodružstva Mach a Šebestová na cestách z roku 2005, sa diváci s dvojicou školákov vydali  na cestu okolo sveta.  Séria Mach a Šebestová na cestách vyšla ako audiokniha po prvýkrát v roku 2000.
…V marci 2002 prevzali Miloš Macourek, Adolf Born a Petr Nárožný multi-platinovú dosku Supraphonu za album Mach a Šebestová na cestách.

cover_CD-box

Zdroj: SOUL FOR SHOW / SUPRAPHON 2015