Autobiografia Karla Gotta vychádza ako audiokniha

Fanúšikovia maestra Karla Gotta majú prvýkrát možnosť vypočuť si jeho autobiografiu Má cesta za štěstím v kompletnej verzii. Audiokniha, ktorú načítal Igor Bareš a umelá inteligencia hlasom Karla Gotta, vychádza v piatok 29. septembra 2023.

Niektoré diely zo spevákových pamätí mohli poslucháči počuť počas prázdnin v programe Českého rozhlasu Dvojka. Ich vysielanie na pokračovanie zaznamenalo viac než milión on-line vypočutí, a stalo sa tak najpočúvanejším literárno-dramatickým dielom v histórii Českého rozhlasu. Teraz sa k poslucháčom dostanú aj kapitoly zo súkromného života, ktoré vo vysielaní nezazneli. Očakávaná novinka je prvým českým literárno-dramatickým dielom, v ktorom je zapojený hlas vytvorený umelou inteligenciou. Nahrávka obsahuje 73 kapitol a opisuje spevákov život od detstva cez spevácke úspechy v Česku i v cudzine, narodenie dcér, vážne zdravotné komplikácie až po posledné týždne jeho života. Audiokniha vo fyzickej podobe na 4CD-MP3 i v digitálnych formátoch je v exkluzívnej distribúcii Supraphonu. 

Rozsiahla audiokniha vznikla v koprodukcii agentúry Karel Gott Agency a Českého rozhlasu pod vedením šéfrežiséra Českého rozhlasu Aleša Vrzáka, kreatívneho producenta Lukáša Sapíka a producentky Ivany Gottovej. Veľmi ma teší, aký ohlas vyvolala audioverzia Karlových pamätí u rozhlasových poslucháčov a som milo prekvapená naskrz pozitívnymi reakciami. Verím, že fanúšikom môjho manžela urobí rovnakú radosť aj táto kompletná verzia so stopážou viac ako 30 hodín,hovorí Ivana Gottová, ktorá pri projekte stála od počiatku a Českému rozhlasu dala povolenie vytvoriť digitálny otlačok hlasu Karla Gotta.

Tím, ktorý pracoval s takzvanou hlasovou syntézou, sa po celú dobu držal striktných interných pravidiel. Z nich napríklad vyplýva, že hlas vytvorený umelou inteligenciou môže byť použitý len na načítanie textu, ktorý dotyčná osoba napísala alebo predniesla, a nebude zneužitý v nesprávnom kontexte. Podľa právnej analýzy, ktorú si Český rozhlas nechal vypracovať od renomovanej právnickej kancelárie Štaidl – Leška, je použitie hlasu Karla Gotta vytvoreného umelou inteligenciou po všetkých stránkach možné pri dodržaní zásad šírenia jeho dobrého mena, pozitívneho odkazu a s rešpektovaním piety.

Audioverzia pamätí Karla Gotta je jedným z hlavných projektov pri príležitosti osláv 100. výročia zahájenia pravidelného rozhlasového vysielania na území Česka. Príprava trvala takmer rok a samotná editácia hlasovej syntézy zabrala zvukovým majstrom desiatky hodín práce. Umelá inteligencia načítala hlasom legendárneho speváka zhruba 16000 slov. Vývoj digitálneho odtlačku hlasu pre Český rozhlas zaistila vedecká spoločnosť SpeechTech v spolupráci s Výskumným centrom NTIS Západočeskej univerzity v Plzni. Po definitívnom ukončení projektu musia vedci zmazať hlasový odtlačok Karla Gotta zo serverov, aby nebol napadnuteľný. Následne budú dáta uložené v off-line režime v budove Českého rozhlasu, aby bolo zamedzené ich prípadné zneužitie. 

Viac informácií o projekte: www.gott.rozhlas.cz
Audiokniha a kniha v predaji: https://KarelGott.lnk.to/MaCestaZaStestim
Video dokument Má cesta za štěstím: https://www.youtube.com/watch?v=UpsYzIjtUvY

Zdroj: TS