Vojtekov film DETI si pozrie Luc Besson aj Kim Ki-duk.

Jedni z najuznávanejších svetových režisérov dneška – Luc Besson aj Kim Ki-duk – si pozrú hraný debut Jara Vojteka DETI. Medzinárodná premiéra slovensko-českého filmu, ktorý autenticky zobrazuje pokrivené rodinné vzťahy, sa totiž odohrá už 20. apríla na Medzinárodnom filmovom festivale v Pekingu, kde sa bude uchádzať o hlavnú festivalovú cenu Tiantan.

Do oficiálneho výberu 15 súťažných snímok z celého sveta vybral DETI Marco Müller, oscarový producent a bývalý riaditeľ prestížnych festivalov v Benátkach, Locarne či Rotterdame. Súťažná zostava vzišla z takmer 1000 prihlásených snímok z 90 krajín.

Medzinárodnej porote, ktorá rozhodne o víťazovi, bude predsedať francúzsky režisér Luc Besson, ktorý má na konte kultové filmy ako Leon, Piaty element či naposledy Lucy. Na porotcovské stoličky zasadne aj jeho dvorný scenárista Robert Mark Kamen, ktorý s ním napísal 14 filmov, najslávnejší ázijský režisér súčasnosti Kim Ki-duk, víťaz z festivalov v Cannes, Berlíne, Benátkach, San Sebastiane s filmami Golfová palica, Luk, Samaritánka, či Jar, leto, jeseň, zima… alebo naposledy Pieta, a aj brazílsky režisér Fernando Meirelles, ktorý získal vyše 50 ocenení za svoj film Mesto Bohov vrátane nominácií na Oscara.

„Pre mňa sú to dve roviny, z ktorých sa teším. Prvá je ta, že Marco Müller, umelecký riaditeľ festivalu v Pekingu, ktorý nás vybral do súťaže, šéfoval celé roky najznámejším festivalom sveta. „Zakopol“ o nás teda človek, ktorý naozaj rozumie filmu. Druhá je tá, že mám možnosť sa stretnúť „naživo“ s režisérmi, ktorí patria medzi mojich obľúbených – Luc Besson a Kim Ki-Duk. Budem sa snažiť od nich získať cenné rady, čo bolo dobré a čo zlé na mojom filme DETI,“ hovorí režisér Jaro Vojtek. „Ani vo sne by ma nenapadlo, že títo páni raz budú vidieť moju prácu,“ dodáva Vojtek, ktorého dokumentárne filmy My zdes, Hranica či Cigáni idú do volieb si získali pozornosť i ocenenia na medzinárodných festivaloch.

Pekinský filmový festival uvedie slovenský film v oficiálnom výbere na svojej pôde vôbec po prvý raz.

„Film DETI má za sebou slovenskú i českú kinodistribúciu. Vždy je potešujúce, ak naše filmy fungujú aj v medzinárodnom kontexte. Tešíme sa, že DETI zaujali filmového kurátora svetového mena a že ho uvidí početné čínske i medzinárodné publikum na čele so slávnymi filmármi. Dúfame, že to filmu pomôže rozbehnúť sa do sveta,“ povedal producent filmu Mátyás Prikler z produkčnej spoločnosti MPhilms.

Film prídu do Pekingu osobne uviesť okrem režiséra Jara Vojteka aj herečka Éva Bandor, producent Mátyás Prikler, kameraman Tomáš Stanek a vedúca produkcie Martina Agricolová.

Počas štyroch rokov existencie navštívilo MFF v Pekingu 80 osobností strieborného plátna, medzi nimi aj James Cameron, Oliver Stone, Keanu Reeves, Jean Reno či Nikita Michalkov. Festival uviedol viac ako 1100 čínskych a medzinárodných filmov, privítal viac ako 5000 žurnalistov z 300 médií, viac ako 10-tisíc filmových profesionálov a miliónové publikum. Tento rok uvedie festival takmer 400 filmov, ktoré sa budú premietať v 20kinách a na 8 univerzitách v Pekingu.

5. ročník MFF v Pekingu sa uskutoční od 16. do 24. Apríla 2014.

Zverejnené na stránke Medzinárodného filmového festivalu v Pekingu: https://www.bjiff.com/Information/201504/t20150403_2970.html

Plagat deti A1 SK

Zdroj: MPhilms s.r.o.