V Trenčianskych Tepliciach začína 74. ročník najstaršieho festivalu komornej hudby v strednej Európe.

Hudobné leto Trenčianske Teplice má  už 74 rokov. Najstarší festival komornej hudby v strednej Európe štartuje 4. júla. Kúpeľné mesto privíta hudobné telesá a umelcov ako Slovenská filharmónia, Ľubica Vargicová, ale aj  Petra Lipu, Máriu Čírovú či Jozefa Hollého. Festival trvá dva mesiace a prinesie 11 unikátnych  predstavení.

Festival Hudobné leto je neodmysliteľnou súčasťou kúpeľného mesta Trenčianske Teplice od roku 1937. V súčasnosti patrí medzi vrcholné kultúrne podujatie mesta a je označovaný ako najstarší festival vážnej hudby v strednej Európe. Za Hudobným letom každoročne prichádzajú návštevníci nielen z okolitých miest, ale aj z celého Slovenska a zahraničia.

Program 74. ročníka ponúkne kvalitných domácich i zahraničných interpretov klasickej hudby, no opäť je obohatený aj o žánre ako jazz alebo pop a po úspešných minulých ročníkoch prinesie aj divadelné predstavenie. „V roku 2017 sme sa rozhodli prestaviť dramaturgiu festivalu tak, aby sme zmenili pohľad na festival a urobili ho atraktívnym aj pre mladšiu cieľovú skupinu. V nadväznosti na našu víziu už tretí rok posúvame program, aby bol nielen kvalitný a umelecky hodnotný, ale aj divácky zaujímavý“,hovorí hudobný dramaturg festivalu, Michal Vidan.

Program Hudobného leta prinesie v priebehu 10 týždňov 11 predstavení. 74. ročník festivalu otvorí galakoncert známych slovenských umelcov –  Peter Lipa, Barbora Švidraňová a Veronika Strapková v sprievode jazzového orchestra Big Band Žilinského konzervatória a prinesú orchestrálnu tvorbu prepojenú s jazzovým umením.

Počas leta sa návštevníci môžu tešiť tiež na komorné koncerty ako operné vystúpenie Ľubice Vargicovej a Gustáva Beláčka v sprievode klaviristu Daniela Buranovského alebo piano show klavírneho virtuóza Jozefa Hollého.

Zaujímavými koncertami bude vystúpenie českého speváka Dana Bártu s českou jazzovou autorskou formáciou Robert Balzar Trio alebo koncert orchestra Fats Jazz Band, ktorý hrá pôvodnú autentickú hot-jazzovú a swingovú hudbu prepisovanú z pôvodných starých šelakových nahrávok do nôt formou transkripcie a vznikajú presne také aranžmány, ako ich vo svojej dobe nahrali prvé jazzové legendy.

Návštevníkov čaká tiež koncert Pavla Hammela, Márie Čírovej, Cigánskych diablov, hudobno-tanečné vystúpenie SĽUK Krajinka a divadelné predstavenie Tri letušky v Paríži s hercami Richard Stanke, Ján Dobrík, Henrieta Mičkovicová, Ivana Kubačková a Mária Breinerová. Záver 6. septembra bude v Kursalone už tradične patriť Slovenskej filharmónii, ktorá je súčasťou festivalu takmer pravidelne od roku 1950.

Kompletný program a viac informácií nájdete na https://www.hudobneleto.sk/program.

Vstupenky na podujatia je možné zakúpiť v Infocentre kúpeľného hotela PAX, v KIC Trenčín, online prostredníctvom siete ticketportal.sk alebo na mieste priamo pred predstavením v Kursalone Trenčianske Teplice.

O FESTIVALE HUDOBNÉ LETO

Festival Hudobné leto sa prvýkrát konal v roku 1937 a jeho charakter sa menil s meniacim sa režimom od prvej republiky cez vojnové obdobie a socialistickú éru až dodnes. Svojou históriou, tradíciou a kvalitou prerástol regionálny rozmer a stal sa súčasťou slovenskej hudobnej kultúry. Festival bol pravidelne miestom premiérových uvedení diel slovenských skladateľov. V roku 2009 to bola, napríklad, premiéra skladateľa Iľju Zeljenku, v roku 2010 Mariána Lejavu. Pravidelne hostil aj zahraničných interpretov. ​Aj vďaka podpore ministerstva kultúry SR sa zachovala historickáa umelecky hodnotnátradícia tohto podujatia a festival sa stal neoddeliteľnou súčasťou kúpeľného mesta a obohatením kultúrneho života mesta a celého regiónu. V súčasnosti sa festival Hudobné leto považuje za najstarší festival vážnej hudby v strednej Európe.

O MESTE TRENČIANSKE TEPLICE

O Trenčianskych Tepliciach ako o kúpeľoch sa prvý raz hovorí v 13. storočí. Mesto očarí mnohými zaujímavosťami – unikátnym lesoparkom, prezliekarňou v maurskom slohu, medzinárodným filmovým festivalom, pitným prameňom s termálnou vodou, kúpaliskom zasadeným priamo do skaly, najstarším hudobným festivalom komornej hudby v strednej Európe, vyhliadkou s bielym jeleňom, vonkajším bazénom priamo na námestí, neveľkým kinom s atypickými rozmermi. Trenčianske Teplice majú svoje neopakovateľné čaro. Kto ich nenavštívil, nedokáže si ho predstaviť.

https://www.hudobneleto.sk/
https://www.cultura.sk/
https://www.teplice.sk/
http://visit-teplice.com/

Podujatie je uskutočnené s podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR a finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Zdroj: CULTURA o.z.