V Trenčianskych Tepliciach vrcholí Divadelná jeseň: Venovaná je A. Bagarovi a 100. výročiu Československa, no pripomenie aj Čapkovcov.

V kúpeľnom meste Trenčianske Teplice vrcholí festival Divadelná jeseň. Už od septembra prináša návštevníkom profesionálne divadelné umenie. Tento rok si festivalom pripomínajú Andreja Bagara, ale aj 100 rokov Československa. Návštevníkov čakajú ešte 3 podujatia. Divadelnú jeseň ukončí 8. decembra významná dráma Karla Čapka R.U.R., ktorá sa k mestu úzko viaže.

Divadelná jeseň v Trenčianskych Tepliciach prechádza do svojej druhej polovice. Návštevníci si doteraz vychutnali podujatia ako groteskný príbeh Na koho to slovo padne, detské predstavenie Múzeum neposlušných detí či divadelnú show od Pavla Seriša. Tento rok je Divadelná jeseň venovaná dvom významným osobnostiam slovenského divadelníctva viažucim sa k Trenčianskym Tepliciam a spomienku venuje aj 100. výročiu Československa.

Druhý ročník festivalu spomína na nestora slovenského divadelníctva, Andreja Bagara, ktorý je rodákom z Trenčianskych Teplíc. Venovaná mu je práve prebiehajúca výstava fotografií z jeho života, ktorá potrvá až do konca festivalu a je pre všetkých návštevníkov dostupná zdarma v kúpeľnom Hoteli PAX.

Už túto sobotu sa môžu návštevníci zúčastniť besedy s hercom a pedagógom Františkom Kovárom, ktorou si s divákmi pripomenie 100. výročie Československa. Rozprávať a diskutovať bude o osmičkových rokoch v jeho živote a v dejinách Slovákov.

V decembri sa diváci môžu tešiť na divadelnú komédiu Chlieb s maslom o najväčšej mužskej dileme láska vs. sloboda. Herci Juraj Loj, Martin Mňahončák, Branislav Deák a Dominika Žiaranová vtiahnu publikum do sveta mužských problémov, kedy sa na misky váh kladú sloboda i beznádej na jednej strane a lákavý svet lásky na druhej.

Divadelnú jeseň ukončí 8. decembra významná hra od Karla Čapka z roku 1920 R.U.R. Nadčasová dráma o umelej inteligencii rieši aktuálnu tému a zaoberá sa stratou kontroly ľudstva nad vynálezmi svojej doby. V diele R.U.R. sa dokonca po prvýkrát objavilo slovo robot, ktorého vznik sa viaže práve k Trenčianskych Tepliciam. Čapkovci sa s kúpeľným mestom spájajú už od roku 1910, kedy tu pôsobil Antonín Čapek, otec Karla, Josefa a Heleny Čapkových, ako kúpeľný lekár. Práve tieto udalosti viedli organizátorov zaradiť drámu do programu festivalu. 

Festival Divadelná jeseň potrvá do 8. decembra 2018. V tomto období ho postupne vystrieda Plesová zima, ktorá napríklad 8. februára 2019 prinesie VII. ročník obľúbeného Swing Plesu.

Vstupenky na jednotlivé podujatia Divadelnej jesene je možné zakúpiť online prostredníctvom siete ticketportal.sk alebo v Infocentre KH PAX, KIC Trenčín alebo priamo na mieste.  Kompletný program a ďalšie informácie o mieste konania sú dostupné na www.divadelnajesen.sk.

Divadelná jeseň je súčasťou konceptu Kultúra a noblesa v Trenčianskych Tepliciach.

Program druhej časti Divadelnej jesene:

  • Výstava ANDREJA BAGARA

Miesto: Most Hotela Pax

  1. október – 8. december
  • Beseda Osmičkové roky v živote Františka Kovára

Miesto: Hotel Panorama

  1. november – 19:00
  • Divadelné predstavenie CHLIEB S MASLOM

Miesto: Koncertná sála Kursalon Tr. Teplice

  1. december 2018 – 18:00
  • Divadelná hra R.U.R

Miesto: KH PAX

  1. december 2018 – 19:00

 Zdroj: CULTURA o.z.