Karel Čapek napísal svoje kľúčové diela vedeckej fantastiky v slovenskom kúpeľnom meste: R.U.R. sa dostalo až do britského éteru.

Karel Čapek sa významne zapísal do dejín vedeckej fantastiky. K jeho vrcholným dielam patrí dodnes hra R.U.R., v ktorej bolo po prvýkrát použité slovo „robot“ pre označenie umelej inteligencie. Slovo vzniklo v roku 1919 v kúpeľnom meste Trenčianske Teplice. Tie venujú Karlovi Čapkovi už 8. decembra ukončenie divadelného festivalu.

Slovo robot vzniklo v Trenčianskych Tepliciach

Čapek miloval Slovensko, o ktorom hovoril ako o krajine budúcnosti. Pravidelne navštevoval Vysoké Tatry, ale aj kúpeľné mesto Trenčianske Teplice. Prichádzal sem počas leta s bratom Josefom za svojím otcom, Antonínom Čapkom, ktorý tu od 1910  pôsobil ako kúpeľný lekár. Karel tu počas návštev pracoval na viacerých svojich kľúčových dielach ako Krakatit, Továreň na absolútno alebo R.U.R., ktoré dnes patria do zlatého fondu vedeckej fantastiky. Významnú divadelnú drámu R.U.R. začal v Trenčianskych Tepliciach tvoriť v roku 1919 a jej dôležitou súčasťou sa stali umelé bytosti, ktoré nazval ako „roboti“.  V priebehu krátkej doby bola hra R.U.R. preložená do viac ako 30 jazykov a je považovaná za moment vzniku pojmu robot ako pomenovania umelej inteligencie.

Úspech sa dostal až do britského éteru

Slovo robot získalo medzinárodný význam. Mimo rôznych odvodenín zostalo zachované dodnes. Napriek tomu, že tieto diela sa zaraďujú medzi tie klasické vedeckej fantastiky, prvenstvo v inšpirácii robotikou je známe celosvetovo. Divadelná dráma R.U.R. sa v roku 1938 dostala do britského éteru, kedy BBC presne 11. februára odvysielal jej 30 minútovú inscenáciu, čím sa pojem robot postupne dostal do povedomia aj zahraničnej verejnosti.

80 rokov od smrti Karla Čapka

Trenčianske Teplice si Karla Čapka pripomínajú každoročne Cenou Karla Čapka, ktorú odovzdávajú laureátom za propagáciu života a diel bratov Čapkovcov na Slovensku. Tento rok sa jeho meno stalo aj jednou z ústredných tém 2. ročníka festivalu Divadelná jeseň. Divadelný festival už od septembra hosťoval 6 kvalitných divadelných predstavení s hercami Lukáš Latinák, Marián Miezga, Vladimír Kobielsky, Branislav Deák či Juraj Loj a privítal takmer 1 000 návštevníkov. V rámci hodnotného programu boli súčasťou predstavenia Na koho to slovo padne, Chlieb s maslom, výstava fotografií Andreja Bagara či diskusia s Františkom Kovárom. Karlovi Čapkovi bude už túto sobotu venované ukončenie festivalu. Návštevníci si môžu 8. decembra o 19:00 v Hoteli PAX pozrieť významnú interpretáciu hry R.U.R. od pražského divadla D21. Divadelná inscenácia pochádza od režiséra Jana Kačeny a bude venovaná 80. výročiu úmrtia Karla Čapka.

Vstupenky na divadelné predstavenie si môžu návštevníci zakúpiť online prostredníctvom siete ticketportal.sk alebo v Infocentre KH PAX, KIC Trenčín alebo pred podujatím priamo na mieste. 

Festival Divadelná jeseň je súčasťou konceptu Kultúra a noblesa v Trenčianskych Tepliciach.

https://www.divadelnajesen.sk/
https://www.cultura.sk/
https://www.teplice.sk/
https://visit-teplice.com/

Zdroj: TS