V Košiciach začal Art Film Fest, ocenenia prebrali svetové i domáce filmárske osobnosti!

Medzinárodný filmový festival Art Film Fest začal dnes v Košiciach svoj 26. ročník. Už od rána premietal celovečerné i krátkometrážne filmy, o 20:00 organizátori oficiálne otvorili podujatie slávnostným ceremoniálom v miestnej Kunsthalle.

V príhovoroch moderátora Bruna Cibereja i viacerých hostí rezonovali okrem iného aktuálne celospoločenské témy. V úvode odznela informácia o stúpajúcom počte diel ženských režisérok v programe – viac ako polovica filmov Medzinárodnej súťaže celovečerných hraných filmov je tento rok nakrútená ženami.

Predseda vlády Peter Pellegrini reflektoval vo svojom príhovore aktuálnu diskusiu na tému prípadnej novelizácie zákona o Audiovizuálnom fonde a dodal, že slovenská kultúra, vrátane tej filmovej, podľa jeho slov prežíva dobré obdobie.

Predseda košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka vyjadril radosť, že vyšší územný celok môže hostiť jedno z najprestížnejších kultúrnych podujatí, akým Art Film Fest bez pochýb je. Ocenil, podobne ako predseda vlády, že si festival vo svojom programe pripomenie dôležitý historický míľnik národných dejín, sté výročie vzniku Československa.

Viceprimátor mesta Košice Martin Petruško poďakoval všetkým, ktorí sa podieľajú na organizácii festivalu a pozval divákov, aby si prišli užiť atmosféru festivalu i krásnych Košíc.

  1. ročník Art Film Festu oficiálne otvoril jeho prezident Milan Lasica, ktorý spolu s generálnym riaditeľom Slovenského filmového ústavu Petrom Dubeckým odovzdal Cenu prezidenta festivalu. Tá je určená osobnostiam, ktoré významným spôsobom rozvíjajú filmové umenie a jej tohtoročným držiteľom sa stal režisér Fero Fenič. Východoslovenský rodák, režisér, scenárista, producent, zakladateľ autorského štúdia Febio a filmového festivalu Febiofest, sa nezmazateľným písmom zapísal do dejín slovenskej i českej audiovizuálnej tvorby. Do programu podujatia čerstvý držiteľ ceny prispel sekciou nazvanou Fero Fenič pozýva, v ktorej v najbližších dňoch predstaví svoje vlastné diela, ale aj filmy, ktoré ho zaujali ako diváka.

Úvodný ceremoniál sa niesol aj v duchu odovzdávania ocenení Zlatá kamera. Udeľované bývajú filmovým tvorcom za ich výrazný prínos v oblasti kinematografie. Prvou tohoročnou laureátkou sa stala celosvetovo uznávaná poľská tvorkyňa Agnieszka Holland. Zo zdravotných dôvodov sa ceremoniálu nemohla zúčastniť, Zlatú kameru za ňu prebrala jej dcéra Kasia Adamik. Tá je tiež filmárkou a Art Film Fest premietne jej film Amok (2017), ktorý režisérka osobne uvedie. Z diel Agnieszky Holland predstaví festival košickému publiku drámu Európa, Európa (Europa, Europa, 1990), ktorý jej vyniesol nomináciu na Oscara za najlepší adaptovaný scenár, a snímku Cez kosti mŕtvych (Pokot, 2017), za ktorú získala Strieborného medveďa na minuloročnom Berlinale.

Druhú Zlatú kameru odovzdal umelecký riaditeľ Art Film Festu Peter Nágel režisérovi Alexejovi Germanovi ml. Ruský tvorca je pokračovateľom rodinnej umeleckej tradície – jeho otec Alexej German bol rovnako filmárom a starý otec Jurij German známym spisovateľom. V nasledujúcich dňoch premietne Art Film Fest dva z jeho filmov, ktoré German ml. osobne uvedie – snímky Pod elektrickými mrakmi (Pod električeskymi oblakami, 2015) a novinku Dovlatov (2018), venovanú kultovému básnikovi Sergejovi Dovlatovovi. Oba filmy získali ocenenie Strieborný medveď na Berlínskom medzinárodnom filmovom festivale.

Cenou Hercova misia podujatie každoročne oceňuje výnimočný prínos v oblasti hereckého umenia. Prvú z dvoch tohtoročných Hercových misií prebrala z rúk svojho kolegu Jána Jackuliaka slovenská filmová, televízna a divadelná herečka Zuzana Mauréry. S fanúšikmi sa obľúbená herecká osobnosť stretne na košickej Dolnej bráne v sobotu 16. júna 2018 o 16:00. Laureátkou druhej ceny sa v závere festivalu stane jej česká kolegyňa Ivana Chýlková.

Otváracím filmom 26. ročníka festivalu sa stala snímka Filmové hviezdy nezomierajú v Liverpoole (Film Stars Don`t Die in Liverpool, 2017), romantická dráma vychádzajúca z reálneho vzťahu starnúcej hollywoodskej hviezdy a jej mladého kolegu. V ďalších dňoch bude nasledovaná desiatkami celovečerných a krátkometrážnych filmov, dohromady premietne Art Film Fest vyše 200 titulov.

Zdroj: TS