Úspešný film Krajina ve stínu, exkluzívne, vo virtuálnej kinosále, v piatok 5. marca, v predvečer Českých levov .

Po tom, ako sa novinka režiséra Bohdana Slámu KRAJINA VE STÍNU stala podľa českej filmovej kritiky najlepším filmom minulého roka, sa slovenskí producenti rozhodli pre exkluzívnu projekciu vrámci platformy kino-doma.sk. Na plátno virtuálnej kinosály premietnu film v piatok 5. marca 2021 o 20.20 hod. Jednorázová projekcia sa tak uskutoční v predvečer odovzdávania Českých levov, kde má snímka najväčší počet nominácií – pätnásť. Dátum oficiálnej slovenskej premiéry nie je známy, čaká sa na otvorenie kín.     

Nedávne ocenenie od českých filmových kritikov a blížiace sa udeľovanie cien Český lev, zdvihlo vlnu záujmu o film, ktorý si síce zaslúži predovšetkým filmové plátno, no chceme vyhovieť našim divákom a reagovať na tento záujem. Rozhodli sme sa, že úspech filmu oslávime spoločne, vo virtuálnej kinosále na exkluzívnej projekcii,“ povedala riaditeľka filmovej distribučnej spoločnosti Filmtopia Silvia Učňová Kapustová, ktorá zároveň spolu s Petrom Neveďalom zo spoločnosti Filmpark production, film aj koprodukovala.

Oceňovaný film bude pre divákov a diváčky dostupný vo virtuálnej kinosále Kina Lumière a ďalších partnerských kín projektu Kino doma, ide o  platformu, ktorá sa do online priestoru snaží preniesť fragmenty kinokultúry.

V Kine doma zachovávame postupy návštevy i prevádzky kina: predaj vstupeniek na weboch zapojených kín, „presun“ na adresu kino-doma.sk v presne stanovenom čase, možnosť debaty s ostatnými návštevníkmi predstavenia (prostredníctvom četu) pred i po skončení filmu, taktiež z technickej stránky je na realizáciu živého prenosu nevyhnutný premietač/ka i uvádzač/ka. Virtuálne kinosály sú zároveň možnosťou ako môžu diváci a diváčky vyjadriť podporu svojmu obľúbenému kinu tým, že si na jeho webe zakúpia lístok a následne si film pozrú legálne,“ povedala viac o obľúbenej platforme Zita Hosszúová z Kina Lumière.

V sobotu 6. marca 2021 sa budú odovzdávať České levy. Favorizovaná Krajina ve stínu má najvyšší počet nominácií, až pätnásť. O ocenenia sa bude uchádzať v kategóriách: Najlepší celovečerný film, Najlepšia réžia, Najlepšia herečka a najlepší herec v hlavnej aj vo vedľajšej úlohe, Najlepší scenár, kamera, strih, zvuk, hudba, scénografia, kostýmy, masky, Najlepší filmový plagát. V poslednej uvedenej kategórii – za českú verziu plagátu – film už cenu získal.

Združenie českých filmových kritikov udelilo filmu na začiatku februára dve výročné ceny a to v kategórii Najlepší film a najlepší ženský herecký výkon v podaní Magdalény Borovej.

Krajina ve stínu je prvý historický film Bohdana Slámu. Čierno-biela snímka, nakrútená na klasický pás, zaznamenáva skutočný príbeh; je kronikou toho, ako sa pokojné medziľudské vzťahy v malej obci v pohraničí premenia, keď okolo prejde veľká história. Ide o dôležitú kapitolu zo spoločných československých dejín z obdobia 30. až 50. rokov minulého storočia. Režisér a scenárista Ivan Arsenjev zobrazili tému filmu veľmi originálne, pričom sa opierali o doposiaľ nezaznamenané historické udalosti. Výpravná dráma poukazuje na to, čo dokáže páchať človek na človeku, čo je aktuálne aj v súčasnosti. Vo filme účinkujú: Magdaléna Borová, Csongor Kassai, Stanislav Majer, Zuzana Kronerová, Agi Gubíková, Petra Špalková a ďalší.

Film mala slovenskú predpremiéru na Medzinárodnom filmovom festivale Cinematik 2020.

Poďakovanie patrí Audiovizuálnemu fondu, ktorý podporil realizáciu aj distribúciu tohto dôležitého filmu.

Zdroj: Zuzana Golianová, PR manažérka distribučnej spoločnosti FILMTOPIA