Úspešný druhý ročník Festivalu perkusií priblížil hudobný svet vzdialených kultúr.

DK Ružinov v Bratislave počas piatka a soboty, 11.-12. októbra, ožil hudobným ruchom. Stretli sa hudobníci, perkusionisti, mládež, rodiny s deťmi a to vo veľmi neformálnom priateľskom prostredí. Vestibul Domu kultúry sa zmenil na hudobný bubenícky trh, kde si diváci mohli pozrieť rôzne perkusie a vyskúšať si ich. Spontánne sa bubnovalo vo vestibule aj pred domom kultúry.

Bezprostredné prežívanie hudby, tanec aj smiech sprevádzal vystúpenie viacerých hviezd festivalu. Tak tomu bolo u Hossama Ramzyho, Nadishanu, Martina Verdonka aj Guema, ktorých vystúpenia boli mimoriadnymi hudobnými lahôdkami. Virtuózne výkony, striedali uvoľnené interakcie s publikom.

Plný DK Ružinov v piatok predstavil mix žánrov, hudobných aj tanečných vystúpení. Od nadšených amatérov po svetové hviezdy obecenstvo všetkých ocenilo. Na úvod vystúpil bubenícky orchester Tortola Drums, súbor nepočujúcich detí zo Spojenej školy internátnej na Hrdličkovej ulici v Bratislave pod vedením Eddyho Portellu. Vďaka podpore Nadácie Pontis sa venuje práci s  týmto súborom a festival by mal byť počas nasledujúcich ročníkov miestom sledovania postupného umeleckého rastu a rozvoja týchto detí.

 

Ďalším účinkujúcim bol Gamelánsky súbor Gong Kebyar, pozostávajúci z nadšených hudobníkov zo Slovenska a Indonézie, vrátane indonézskych tanečníc žijúcich v Budapešti. Po tejto jemnej meditatívnej hudbe, nastúpil temperamentný Djakali Kone Band so západoafrickou hudbou. Tradičné nástroje ako djembe, balafon a kora spolu s basovou gitarou v podaní skvelých hudobníkov dostali do varu mnohých divákov.

Amadrums Trio so skladbami  súčasnej vážnej hudby boli príjemným prekvapením aj pre mnohých, ktorí neinklinujú ku klasickej hudbe. Talentovaní poľskí umelci predviedli hru na vibrafony, stoly a rôzne nečakané hudobné nástroje s veľkým majstrovstvom a nasadením.

Vrcholom piatkového večera bolo vystúpenie najväčšej hviezdy festivalu, egyptského perkusionistu Hossama Ramzyho. Jeho virtuózne improvizácie na darbuku (inak egyptské tabla) a tamburínu riqq sprevádzali nadšené reakcie publika, ktoré sa striedali s jeho vtipným rozprávaním a ukážkami egyptských rytmov.

Na záver festivalu všetkých divákov vyprevadila skupina Batatimba v rytme batucady a pôvabné tanečnice v karnevalových kostýmoch zo skupiny La Portella.

Sobotný program zahájil drum circle a bubnovačka pre deti a neskôr pre divákov festivalu s Tónom Guthom z Rytmiky. Príchodzí diváci sa spontánne zapájali a vytvorili tak príjemný úvod ku koncertom.

Prvým bolo výstupenie súboru Taiko Hungary. Títo nadšení amatéri sú dôkazom, že v súčasnosti sa stierajú hranice v hudbe a rozrastajúca sa skupina priaznivcov bubnov Taiko v Maďarsku je toho dôkazom.

Po nich už mnoho fanúšikov očakávalo vystúpenie hviezdy festivalu, hudobníka zo Sibíre – Nadishanu. Tento mimoriadne populárny ultiinštrumentalista vystúpil na Slovensku po prvýkrát. Jeho bravúrna hra na hang, futujaru, drumbľu ale aj na čajník naplnený vodou, či vázu boli jedným z vrcholov festivalu. Jeho muzikálnosť, hudobná invencia a bravúrna hra boli ocenené nadšenými reakciami publika.

Mimoriadne hodnotným slovenským zastúpením na festivale bol koncert skladateľa a klaviristu Pavla Bodnára so skupinou Ecce Jazz Band. V džezových skladbách inšpirovaných slovenským folklórom sa predstavili s Pavlom Bodnárom aj naši výborní hudobníci, Stano Palúch, Marek Pastírik, Juraj Raši, Vladimír Máčaj a na perkusiách Edddy Portella.

Záverečné vystúpenia boli pre mnohých divákov najočakávenejším vystúpením. Svetová hviezda Martin Verdonk neostal nič dlžný svojej povesti jedného z najlepších prezentátorov tzv. clinic. Kongá, djembe, bongo a cajon predviedol v skvelých improvizáciách a do svojich rytmických groovov zapájal aj divákov, ktorí tancovali, tlieskali a skupina z nich sa dostala priamo na pódium, kde im Martin rozdelil jednotlivé nástroje, a tak si s ním zahrali – Edddy Portella na kongá, Dano Makovický na djembe, Tono Guth a Andres Poveda na šejkre, Adam Magula a niekoľko ďalších divákov z obecenstva. Ľudia z hľadiska tancovali a tlieskali im do rytmu. Pre mnohých z nich to bol jedinečný životný zážitok, ako sa zverili po skončení. Martin Verdonk si získal obecenstvo nielen skvelými hudobnými výkonmi, ale aj bezprostredným milým správaním a vtipom. Pravdepodobne bude na Bratislavu tento šarmantný hudobník do konca života spomínať. Po skončení jeho výbornej prezentácie nástrojov s výkladom o spôsobe hry a technike, na jeho dotaz : „Má niekto otázku?“, z publika zaznelo: „Ste ženatý?“ Martin sa nedal zaskočiť a so smiechom odpovedal:“ Odpoviem vám až keď zažnú v sále.“

Záver Festivalu perkusií 2013 patril legende, vynikajúcemu hudobníkovi pochádzajúcemu z Alžírska Guemovi, ktorý okrem famóznych hudobných výkonov na pódiu predviedol aj výborné tanečné kreácie. Virtuozita sa aj uňho dopĺňala s vtipným pantomimickým sprievodom jeho hry, či už na darbuke alebo kongách. Spolu s bubeníkom Petrom Gabisom z Rakúska previedli obecenstvo rytmami Orientu a Afriky a roztancovali publikum.

Boli to intenzívne dva dni, kde okrem výborných koncertov boli v prestávkach sprievodné vystúpenia tanečníc a kapiel ako napr. Jamadan, Dúhové eminencie, Pressburger tribe, Zghareet, Shakti, Hula Tropical, Ranya, Halka Tytykalo. Diváci tak mali počas festivalu možnosť vidieť aj rôznorodosť rytmov, perkusií a ich využitie v hudbe aj tanci. Druhý ročník Festivalu perkusií – World of the Drums mal pestrý a bohatý program, priblížil mnoho zaujímavých projektov a ukázal menej známy svet perkusií ako veľmi inšpiratívne miesto hodné bližšieho spoznávania. Organizátori dúfajú, že aj prostredníctvom takýchto akcií si ľudia nájdu cestu k spoznávaniu hudby, kultúr sveta a muzicirovaniu či už na profesionálnej úrovni alebo len tak, pre svoje potešenie.

www.shiraz.sk

Zdroj: Matej Salek