Festival perkusií  a world music ponúka program pre deti a celú rodinu.

Ako po minulé roky 4. Festival PERKUSIÍ A WORLD MUSIC prinesie program pre celé rodiny. Priblíži hudbu, rytmy a perkusívne nástroje pre deti, mladých aj hudobných fajnšmekrov. Koncerty, workshopy a tanečné vstupy oživia Dom kultúry Ružinov, ktorý sa premení na hudobný jarmok už  9. a 10 októbra 2015.

Pre deti ponúkne obľúbený WORKSHOP –Hravé bubnovanie pre deti a rodičov v sobotu 10. októbra od 10:00 vo vstupnej hale Domu kultúry Ružinov. Deti sa budú môcť pod vedením skúseného Tona Gútha, hravou formou zoznámiť s rytmami, nástrojmi a spoločne si muzicírovať. Spoločné bubnovanie učí deti lepšie vnímať hudbu, rytmus, spoluhráčov, napomáha zlepšeniu koordinácie pohybov. Spoločné zdieľanie radosti z hudby je silným zážitkom a motiváciou pre všetkých a môže byť krokom k budovaniu vzťahu k umeniu. Nástroje – rôzne perkusie a bubny budú k dispozícii. Vstup je voľný.

V hlavnom programe v piatok a v sobotu sa predstavia top kapely z Talianska, Maďarska, Poľska a Slovenska. Špičková Officina Zoe z Južného Talianska sa venuje špecifickej ľudovej tradícii pizzica taranta. S touto rytmickou, extatickou hudbou skupina pravidelne vystupuje po celom svete. V roku 2015 vydali svoj aktuálny album Mamma sirena, ktorý sa umiestňuje na najvyšších miestach európskeho world music rebríčka. Ďalšími účinkujúcimi bude speváčka Szilvia Bognár z Maďarska so skupinou etNoé, ktorá sa radí medzi popredné interpretky world music a ľudových piesní v Maďarsku. Multinštrumentalistka a skladateľka  Markéta Mazourová je uznávaná ako „Prvá dáma perkusií V Čechách“. Na festivale sa predstaví ako hráčka na marimbu, log drums, kalimbu, djembe ai.  Z Poľska pricestuje ŜANĜO, ktorej hudobníci sa považujú za cestovateľov v hudobnom svete, absorbujúci kultúru viacerých kontinentov. Nástrojové zloženie sa vyznačuje množstvom perkusívnych nástrojov.

Zo slovenských skupín si v piatok zahrá momentálne najúspešnejšia slovenská world music skupina BANDA. Ich špeciálnym hosťom bude perkusionista Eddy Portella. Campana Batucada predvedie horúcu bubnovú show a na záver sa predstaví skupina Capre, ktorej poznávacím znakom sú exotické nástroje sitár a saz.

V sobotu vystúpia Acoustic Gangsters gitaristu Petra Luhu a mandolinistu Jozefa Scheinera s basgitaristom Jurajom Griglákom a perkusionistom Dinom Majdákom. Rómsku hudbu budú reprezentovať súrodenci Martina a František Ďuďoví, ktorí sú známi z projektu After Phurikane. V roku 2015 boli senzáciou festivalu Crossroads Krakow.

Už tradične nebude počas festivalu chýbať drumcircle, tanečné workshopy a sobotný workshop samba reggae pre bubeníkov pod vedením Igora Holku. Organizátori pripravujú prekvapenia, súťaže a hudobný jarmok, kde bude možnosť si nástroje vyskúšať a zakúpiť. Festival sa ukončí v sobotu afterpárty v Nu Spirit Clube.

Workshop pre deti – 10.10. sobota o 10:00, DK Ružinov, Bratislava
Predpredaj: https://predpredaj.zoznam.sk/en/event/4359/world-of-the-drums–festival-perkusii
www.shiraz.sk

WOD.Poster.A3.indd

Zdroj: PR Festivalu perkusií a world music