UMELOHMOTNÉ NEBO mieri po Berlinale do hlavnej súťaže Art Film Festu

29. Art Film Fest v Košiciach prinesie slovenskému publiku po prvýkrát od svetovej premiéry na prestížnom Berlinale slovensko-maďarskú snímku Umelohmotné nebo (2023) medzinárodne oceňovaného režisérskeho dua Tibora Bánóczkeho a Sarolty Szabó. Prenikavé vo svojej forme predstavuje Umelohmotné nebo vôbec prvý slovenský animovaný film pre dospelých. Sci-fi romantický príbeh z roku 2123 sa odohráva v uhrančivých kulisách post-apokalyptickej Budapešti a Vysokých Tatier. Snímka, za ktorou stojí slovenský producent Juraj Krasnohorský (Artichoke), zamierila neskôr na najstarší festival animovaného filmu Annecy vo Francúzsku, aby sa slovenským divákom tento výnimočný titul premiérovo a za účasti tvorcov predstavil na najväčšom slovenskom filmovom festivale Art Film Fest v sobotu 17. júna. Počas leta bude môcť slovenské publikum film ďalej vidieť na sérii open air premietaní a na jeseň vstúpi do širokej distribúcie pod hlavičkou spoločnosti Film Expanded.

„Budúcnosť ľudstva závisí od záhadnej rastliny vytvorenej genetickými experimentami. Ľudia ju musia absorbovať kým dovŕšia 50 rokov, aby sa premenili na rastliny. Príbeh je vyrozprávaný prostredníctvom života mladého páru Stefana a Nory, ktorí smútia za stratou svojho syna,” píše americký kánon Variety o snímke Umelohmotné nebo (2023), ktorá očarila ako medzinárodné publikum, tak svetových kritikov a aktuálne je nominovaná na Modrého Anjela na košickom Art Film Feste. White Plastic Sky, ako znie zahraničný názov filmu, ukazuje ako môže vyzerať aj budúcnosť Slovenska, pokiaľ nezvrátime eskalujúcu hrozbu globálneho klimatického rozvratu. Zasadený je nielen do vizuálne podmanivej dystopickej Budapešti, pred vyprahnutou okolitou krajinou, chránenej priehľadným umelohmotným nebom, ale aj do do Miškolcu , či monumentálnych Vysokých Tatier. Pre jedinečnú atmosféru týchto prostredí, umeleckú precízu využitých animačných techník a v neposlednom rade nádherný ľúbostný príbeh Stefana a Nory, ktorý prináša aj istú nádej, sa Umelohmotné nebo otvára širokej diváckej základni.

Tibor Bánóczki a Sarolta Szabó sú scenáristicko-režisérske duo známe svojimi tajomnými a často bizarnými svetmi. Dvojica spolu vytvorila úspešné krátke filmy, ako Les Conquérants (2012) s premiérou na americkom Sundance a nomináciou na francúzske národné ceny Cézar, kde si nomináciu vyslúžil aj ich ďalší animovaný film Leftover (2015) uvedený na viac ako 40 festivaloch po celom svete a ocenený cenou ACSE za rovnosť a rozmanitosť na Medzinárodnom festivale krátkych filmov v Clermont-Ferrand. Umelohmotné nebo je dlhoočakávaný dlhometrážny debut Tibora Bánóczkého a Sarolty Szabó, ktorého mimoriadne náročná realizácia trvala takmer desať rokov.

„Umelohmotné nebo je príbeh lásky. Naši hrdinovia, Stefan a Nora, nie sú hrdinovia. Sú to obyčajní ľudia, ktorí majú možnosť voľby. Čo by sa stalo, keby sa ľudstvo na chvíľu dokázalo zamyslieť nad sebou samým ako nad súčasťou väčšieho príbehu? Keby sme dokázali pochopiť, že život ako taký je dôležitejší ako ľudský život? Keby sme len slovami neškriabali po povrchu, ale skutočne urobili skok do transhumánnej budúcnosti?” pýtajú sa Sarolta Szabó a Tibor Bánóczki, ktorí do hlavných rolí obsadili známu maďarskú herečku Zsófiu Szamosi a herca Tamása Keresztesa. „Náš film sme od začiatku vnímali na pomedzí hraného a animovaného filmu. Chceli sme, aby naše animované postavy vyjadrovali jemné emócie, ako to dokážu len herci. Preto sme chceli pracovať so skutočnými hercami. Veríme, že technika rotoskopu (prekresľovanie hercov) a náš umelecký prístup k vizuálnej estetike, robia tento film živým a atraktívnym pre široké publikum,” popisuje ďalej režisérske duo prístup ku kastingu a animačnej technike. „Naša technika rotoskopu však nie je digitálna, nie je vytvorená počítačovým softvérom. Namiesto toho je plne ručne kreslená špecializovaným tímom animátorov a opiera sa o tradičnú 2D animáciu. Je to veľmi detailná, realistická animácia, ktorá zachováva emócie hercov a zároveň má hrejivosť tradičnej ručne kreslenej animácie,” dodávajú Szabó a Bánoczki.

„Umelohmotné nebo je prvý slovenský animovaný film pre dospelého diváka, sci-fi a navyše zobrazuje nám známe miesta ako Vysoké Tatry v budúcnosti. Zároveň je to originálny pohľad na prebiehajúcu klimatickú krízu. Kladie otázku, aký zmysel má pre človeka žiť vo svete v ktorom vymrela príroda. Možno práve toto je otázka, ktorú si treba položiť, kým ešte nie je celkom neskoro,” uviedol slovenský producent Juraj Krasnohorský, zakladateľ produkčnej spoločnosti Artichoke, ktorá stojí napríklad za úspešnou televíznou sériou o významných osobnostiach modernej slovenskej architektúry Ikony.

Slovenská premiéra sa uskutoční v sobotu 17. júna v košickej Kunsthalle za účasti delegácie tvorcov a s diskusiou po premietaní. Distribučná premiéra, kedy Umelohmotné nebo vstúpi do širokej klubovej distribúcie aj multiplexov, je naplánovaná na jeseň 2023. „Aby mohlo zvedavé publikum po národnej premiére na Art Film Feste zažiť tento nádherný film pod holým nebom, kde sa pre svoj zjav dokonale hodí, na leto sme naplánovali sériu open air projekcií v rôznych slovenských mestách od východu na západ, o ktorých budeme už čoskoro informovať bližšie,” vyjadril sa kreatívny riaditeľ Film Expanded, ktorá film prinesie na plátna kín a netradičných projekčných priestorov. „Máme nesmiernu radosť, že môžeme týmto fenomálnym titulom ohlásiť naše nové smerovanie, keďže práve Umelohmotné nebo je po štyroch rokoch od vzniku Film Expanded prvým nedokumentárnym filmom v našom katalógu,” dodáva Matej Sotník.

Umelohmotné nebo vzniklo v slovensko-maďarskej koprodukcii. Maďarským producentom je SALTO films. Film vznikol v koprodukcii s Proton Cinema a Rozhlas a televízia Slovenska. Vznik filmu finančne podporili Audiovizuálny fond, Národný filmový inštitút Maďarska a Fond Eurimages.

Synopsa: Do roku 2123 vymizne úrodná pôda z povrchu Zeme. Flóra aj fauna vyhynú. Tesne pred úplnou katastrofou vedci vyvinú mimoriadne výživnú rastlinu, ktorá však dokáže rásť len v ľudskom tele. Obyvatelia Budapešti žijú odrezaní od zvyšku sveta, ktorý sa premenil na mŕtvu púšť. Obyvateľstvo je rozdelené na dve skupiny: tí čo jedia a tí z ktorých sa jedlo vypestuje. Každý obyvateľ mesta je implantovaný zárodkom stromu v deň keď dovŕši päťdesiate narodeniny. Stefan, dvadsaťosem ročný psychológ verí, že takéto spoločenské zriadenie je jediná cesta, ako ľudstvo dokáže prežiť. Až do momentu, kedy sa jeho mladá žena Nora nechá dobrovoľne implantovať. Stefan má len pár dní na to, aby Noru zachránil skôr, ako rastlina ovládne jej telo. Jediné miesto, kde ju môžu operovať, je mýtické laboratórium Granum vo vzdialených Vysokých Tatrách, na konci nebezpečnej cesty cez púšť.

>> Sekcia filmu na webe Art Film Festu <<
Trailer na film >> https://youtu.be/F5XeXNFNHQA
IMDb profil filmu >> https://www.imdb.com/title/tt8096846/
Webstránka filmu >> https://whiteplasticsky.com/
Facebook distribútora >> https://www.facebook.com/filmexpanded
Instagram distribútora >> https://www.instagram.com/film.expanded/

Zdroj: TS