Umelohmotné nebo prichádza po nadšených ohlasoch zo zahraničia vo štvrtok do slovenských kín

Po výborných recenziách a úspechoch na filmových festivaloch, vrátane svetovej premiéry na Berlinale a nedávnej nominácie na Európsku filmovú cenu EFA za najlepší animovaný film roka 2023, sa 16. novembra v ponuke distribučnej spoločnosti FILM EXPANDED dostáva do slovenských kín celovečerný animovaný film UMELOHMOTNÉ NEBO. V slovenskom znení sa predstavia Diana Mórová, Rebeka Poláková a Richard Autner.

UMELOHMOTNÉ NEBO  je animovaný film pre dospelého diváka svetovej kvality, vďaka ktorému sa slovenská animácia prezentuje na festivaloch aj v distribúcii po celom svete. Diváci ho mali možnosť už vidieť napríklad v Holandsku, Francúzsku a tiež na Taiwane. „Film sa bude u nás premietať v klubových kinách a v sieťach multiplexov Cinema City a Cinemax po celom Slovensku, aby diváci mohli zažiť tento výnimočný audiovizuálny zážitok na veľkom filmovom plátne. Pribudnú premietania vo vybraných kinách na južnom Slovensku v maďarskej verzii so slovenskými titulkami, keďže film bol vyrobený v rovnocennej slovensko-maďarskej koprodukcii a má aj dva oficiálne jazyky“, hovorí Matej Sotník z FILM EXPANDED.

Podmanivý celovečerný animovaný sci-fi film predvídajúci našu blízku budúcnosť sa odohráva na dobre známych miestach, ako sú Budapešť a Vysoké Tatry, v roku 2123, keď hranice aj krajiny už stratili svoj význam. Jeho vizuálny pôsobivý príbeh bol vytvorený spojením techník Rotoscope a 3D, na pomedzí hraného filmu a animácie. „Trvalo nám sedem rokov Umelehmotné nebo vyrobiť. Pre slovenský animovaný film je to unikátny počin a obrovský krok vpred. Navyše vidieť Tatry v budúcnosti môže byť pridaná hodnota, ktorá zvýši zvedavosť divákov na Slovensku,“ zdôrazňuje producent Juraj Krasnohorský z Artichoke. Režisérska dvojica Tibor Bánóczki a Sarolta Szabó vo filme odhaľuje fascinujúci futuristický svet, v ktorom vymrela príroda a ľudstvo sa snaží vyrovnať so svojím dlhom voči planéte. Po dovŕšení 50 rokov obyvatelia odovzdávajú svoje telo komunite a postupne prechádzajú transformáciou na stromy, aby poskytli kyslík aj potravu ďalšej generácii. V tomto krutom svete, kde má život iba 18 tisíc dní, sa Stefan odváži porušiť všetky pravidlá, aby zachránil život svojej manželke Nóre, ktorá sa rozhodla dobrovoľne a predčasne podstúpiť implantáciu a už o pár dní sa začne transformovať. No jej rozhodnutie ju zaviedlo na cestu, ktorá zmení nielen jej osud, ale aj osud celého ľudstva.

V slovenskom znení sa predstavia vynikajúci herci, ktorých práca na filme nielen zaujala, ale sa ich aj osobne dotkla. „Tento film je aktuálny úplne vo všetkých jeho témach. Vyhýba sa konvenčným postapokalyptickým zápletkám a namiesto toho sa sústredí na hľadanie alternatívnych riešení a osobného prebúdzania sa v čase krízy,“ hovorí herečka Rebeka Poláková, ktorá nadabovala hlavnú ženskú rolu Nóru. Richard Autner zas prepožičal hlas postave jej manžela Stefana. „Je to krásne nakreslené, postavy vidíte akoby boli živé. Film má výborne spracovanú tému, ide o jedinečný vizuálny zážitok poetickej dystopickej budúcnosti.“ „Verím, že náš dabing pomôže tomu, aby myšlienka filmu bola zrozumiteľnejšia. Na filme sa mi páči, že v kritických momentoch kladie dôraz na lásku a zodpovednosť voči sebe aj druhým. Je to príležitosť vidieť niečo špeciálne, treba si to užiť na veľkom plátne,“ vyjadrila sa herečka Diana Mórová. Nadabovala výskumníčku, ktorá zásadným spôsobom zasiahne do deja.

Medzinárodná stránka filmu: https://www.whiteplasticsky.com/ 
Webstránka distribútora: https://www.filmexpanded.com 
Facebook distribútora: https://www.facebook.com/filmexpanded

Zdroj: TS