Turistická sezóna na Červenom Kameni.

Deväťkrát burza starožitností, osem letných sobôt s nočnými prehliadkami, päť zaujímavých výstav, tri koncerty dobovej hudby, dva najväčšie šermiarske festivaly, množstvo tradičných a nových podujatí. I taká bude turistická sezóna 2013 na veľkom hrade v Malých Karpatoch. Pestrá, pútavá, plná nevšedných zážitkov.

Aj keď je Slovenské národné múzeum – Múzeum Červený Kameň otvorené celoročne, tak nosnú časť svojich kultúrnych aktivít má naplánovanú na mesiace máj – september. Už tradične ponuku piateho mesiaca v roku na Červenom Kameni obohatí podujatie Vína na hrade, kedy sa v najväčšom podzemí v strednej Európe predstavia viac ako tri desiatky vinárov, ktorí návštevníkom ponúknu vína z malokarpatských viníc. V tretí májový víkend ožije na dva dni hrad Červený Kameň Rytierskym turnajom. Nebudú chýbať rytieri na koňoch, šermiarske súboje, spanilé grófky, urodzení páni. Po večernom rytierskom turnaji sa v rámci podujatia Noc múzeí a galérií odkryjú činností, ktoré počas roka zostávajú pre návštevníkov ukryté a umožnia im nahliadnuť do tajov „múzejnej kuchyne.“

V mesiaci jún si na svoje prídu hlavne deti, keď sa na Princeznovskom bále stretnú malé princezné a princovia, chrabrí rytieri i celé kráľovské rodiny. Nebude chýbať bohatý program, ako napr. čiernobiela fantázia, výučba historických tancov, zdolanie sedemhlavého draka, prebúdzanie zakliateho hradu a takisto množstvo súťažných disciplín. V šiestom kalendárnom mesiaci sa o slovo tiež prihlási prvá novinka tohtoročnej sezóny. Počas Letného komorného koncertu hudba Vivaldiho a Mozarta vdýchne Rytierskej sále atmosféru konca 17. a začiatku 18. storočia.

Tóny dobovej hudby zaplavia túto najväčšiu expozičnú miestnosť aj v mesiaci júl, a to vďaka koncertu Gemini na hrade. V rámci neho odznie niekoľko desiatok starých írskych, keltských a indiánskych melódií.

V júli a auguste budú hlavnú úlohu zohrávať nočné prehliadky s podtitulmi Tajomné tiene a Ženy z rodu Pálffy. Počas nich návštevníci stretnú postavy tých, ktorí na hrade kedysi žili, pracovali, milovali a umierali. Históriu v pohybe v rámci nočných prehliadok takisto predstavia osobnosti svetových dejín, a to prostredníctvom divadelných adaptácií legendárnych príbehov o zrade, láske a pomste ako: Hrbáč, Intrigy pána kardinála, Angelika – markíza anjelov. Tanečné vstupy, dramatické šermiarske súboje a predovšetkým romantické scény plné úkladných nástrah, prenesú návštevníka aspoň jeden večer do „sladkého“ Francúzska.

Počas siedmeho mesiaca v roku sa veľký hrad v Malých Karpatoch vráti do obdobia stredoveku, keď posledný júlový víkend budú na Červenom Kameni nielen znovu rinčať zbrane, ale znieť i oslavné piesne trubadúrov. Festival stredovekého života ponúkne objaviť dávno stratené chute stredovekých jedál a opojných nápojov, spoznať prácu remeselníkov, vyskúšať si streľbu z luku, započúvať sa do rytmov dobovej hudby a predovšetkým nechať sa unášať čarovnou atmosférou stredoveku.

V mesiaci august si veriaci zo širokého okolia počas Červenokamenskej púte uctia „Nanebovzatú Pannu Máriu“, ktorej je zasvätená hradná kaplnka. Záver leta na Červenom Kameni bude patriť Barokovej noci na hrade, kedy netradičné aranžmány skladieb Vivaldiho a Bacha prenesú návštevníkov do fascinujúceho sveta barokovej hudby a jej významných velikánov.

Atmosféru tradičných podujatí bude vo vybrané soboty zastupovať Burza starožitnostíí a ďalšiu novinku sezóny doplní koncert Jaromíra Nohavicu, ktorý sa bude konať v štvrtý júlový deň.

Veľkým lákadlom sezóny budú i výstavy, sprístupňované podľa harmonogramu vo výstavných priestoroch, hradnej lisovni alebo v severnej bašte. Výstava Označené erbom rodu prostredníctvom fotografií upriami pozornosť na rodový znak šľachtickej rodiny Pálfi (Pálffy) a návštevníkovi budú predstavené predmety, na ktorých sa erb nachádza. Naše prírastky 1981 – 2011 poukážu na jednu z hlavných odborných činností múzea – akvizičnú činnosť, t. j. spôsob akým múzeum nadobúda zbierkové predmety. Návštevníci budú tiež môcť vidieť zaujímavé akvizície za ostatných tridsať rokov. Tradičnou výstavou na Červenom Kameni je už Salón výtvarníkov, ktorý v rámci 17. ročníka odprezentuje lokálnych, malokarpatských umelcov s mnohoročnými skúsenosťami a uznaniami z celého sveta. Veľký hrad v Malých Karpatoch aj v tomto kalendárnom roku pokračuje v úspešnej spolupráci so Strednou umeleckou školou v Trenčíne. Tentokrát výsledkom vzájomného partnerstva bude študentský projekt SUŠ-art na Červenom Kameni. Pôjde o výstavu grafík s námetom hradu Červený Kameň, vytvorených pomocou rôznych grafických techník, ako napríklad linoryt, suchá ihla. Do bežne neprístupného sveta urodzených dám bude možné nahliadnuť prostredníctvom malej výstavy Utajený dámsky svet.

Programovú ponuku Múzea Červený Kameň doplnia i prehliadkové okruhy. Rodiny, deti, seniori, domáci i zahraniční turisti môžu s lektorom obdivovať interiéry hradného paláca na okruhu Šľachtická rezidencia. Druhý prehliadkový okruh, nazvaný Renesančná pevnosť, zavedie návštevníka do unikátne zachovanej časti obranného systému hradu a najväčších pivníc v strednej Európe.

Predhradia je možné prebádať s rodinným sprievodcom U nás doma… alebo skladačkou Hradný záhadník. Zákutia exteriéru malokarpatského skvostu predstaví virtuálny turistický sprievodca – U Rudolfa Pálfiho (Pálffyho). Pomocou mobilnej aplikácie sa návštevníci prenesú do obdobia 18. storočia, a to za účelom objavovania skrytého príbehu veľkého hradu v Malých Karpatoch. Okrem toho možno navštíviť Sokoliarsky dvor Astur, len tak leňošiť na lúkach pred hradom alebo sa prejsť zaujímavým okolím hradu s tlačeným sprievodcom Okolohradná potulka.

Zdroj: SNM