Trutnov Open Air Festival: „Vychytávky“ tohto roku!

Již ve čtvrtek začíná letošní ročník Open Air Festivalu Trutnov. Nejstarší tuzemský festival dosáhl čtvrtstoletí a tento rok bude v mnoha ohledech zvláštní a výjimečný. Především tím, že se bohužel uskuteční bez dvou zásadních postav své historie – Náčelníka Václava Havla a gurua undergroundu Martina Magora Jirouse.

Oba dva zemřeli na sklonku loňského roku a právě jim je letošní ročník festivalu zasvěcen In memoriam. Tím je daná ještě pestřejší žánrová rozličnost, mimohudební aktivity, debaty, dvojité koncerty a mše sloužená biskupem Václavem Malým. Poprvé se také bude festival odehrávat nejen Na Bojišti, ale téměř „Na staveništi“. Na loukách, které místní radní vyčlenili k zastavění, se totiž v blízkosti jedné ze scén začalo stavět.

Korn a Hever and Vazelína – dvě technicky nejnáročnější kapely

Technicky nejnáročnějšími kapelami letošního Trutnova jsou bezesporu Korn, kteří přijedou s dvěma velkými kamióny naplněnými technikou, kterou tento festival ještě nezažil, a undergroundová legenda Hever and Vazelína se šesti auty, z nichž jedno bude naplněno peřinami a další pak míchačkou, pytlemi rohlíků, velkým šatníkem, striptérkami a striptéry. Undergroundová legenda Hever and Vazelína vznikla v 70. letech a jejich koncerty jsou zcela výjimečné. Při posledním vystoupení v Trutnově si s nimi zabubnoval i samotný Náčelník Václav Havel a parodii na Internacionálu si společně zazpíval i kníže Schwarzenberg a předseda strany zelených Ondřej Liška. „Po jejich koncertech bývá pódium hodinu mimo provoz a vše je nutné uklidit a vyčistit, včetně aparátu,“ říká k tomu zakladatel festivalu Martin Věchet.

Hever and Vazelína vystoupí v undergroundovém stanu, kdežto americká světově známá kapela Korn na hlavním pódiu. Pořadatelé jsou nuceni kvůli nim udělat několik speciálních úprav v okolí a zákulisí pódia. Hlavní velitelka festivalu Eva Navrátilová Lipová k tomu říká: „Ještě nikdy Bojiště neprošlo takovou zatěžkávající zkouškou. Show Korn bude doprovázena na LED obrazovkách světelnými efekty, které naše podhorské ležení ještě nezažilo. Budou to jedny z paprsků vyslané do astrálních sfér za Náčelníkem a Magorem.“ „Možná, že jejich hutné rytmy pohnou i základy staveniště s bagry, jež se v současné době zakously do posvátné půdy Bojiště, kterou místní radnice změnou územního plánu určila k zastavění,“ dodává zakladatel festivalu Martin Věchet. Jako předkapela metalových Korn vystoupí osamocený muž s kytarou a veselý písničkář na pódiu, herec Jiří Schmitzer.

Vychytávky letošního Trutnova

Před dvěma lety se Melody Makers Ondřeje Havelky stali nejen přirozenou součástí podhorského kmene, ale přímo jeho miláčky. Pro letošek si Ondřej Havelka se svými boys připravují speciální vystoupení a budou mít k tomu vyhrazen neobvykle velký časový prostor. Očekává se nejen koncert Melody Makers, ale i překvapení.

Poprvé v historii se na letošním Trutnově také uskuteční bohoslužba za Náčelníka Václava a Martina Magora, kterou bude sloužit samotný biskup Václav Malý. Na festivalu vystoupí i John Cale z legendárních Velvet Underground, který o vystoupení projevil sám zájem. „John se svým manažerem o vystoupení projevili sami zájem poté, když se dozvěděli o historii hudební přehlídky a o jejím letošním zasvěcení,“ říká k tomu Eva Navrátilová Lipová.

Populární herec Jiří Lábus a Břetislav Rychlík budou na pověstné trutnovské červené půdě suplovat Martina Magora Jirouse a neočekávaně vnikat na pódia, stejně jako to činil Magor. Budou zde číst jeho básně a předčítat úryvky ze statí Václava Havla. „Co vše se při tom může přihodit se nechme překvapit, ale happeningům v různých podobách se meze klást nebudou,“ říká k tomu zakladatel festivalu Martin Věchet. V Undergroundovém stanu budou probíhat nejen koncerty, ale i různé besedy, přednášky a projekce s mottem Náčelník a Martin Magor. Prostor na debatu dostane Šimon Pánek, zakladatel Člověka v tísni.

Výjimečným bude také vystoupení hudebně divadelního souboru MTO Universal – Malého tanečního souboru s herci divadla Sklep. Ti jsou málokdy a málokde k vidění a na festivalech prakticky nevystupují. Jejich skoro tříhodinová show bude jedním z výjimečných vystoupení nejen Undergroundového stanu I.M.M.Jirouse, ale i celého letošního setkání.

V rámci festivalu se také uskuteční několik dvojitých koncertů, každý na jiném místě, aby se návštěvníci mohli přesvědčit, že stejná hudba může v různých prostředích znít odlišně. Bude to například vystoupení americké extravagantní zpěvačky a saxofonistky Jessie Evans, kterou doprovází bubeník Iggyho Popa Toby Dammit či řeckého dívčího dua Bella Fuzz. Z tuzemských kapel pak koncerty Garáže, Petra Váši nebo Čankišou, kteří budou festival ve čtvrtek otevírat a v neděli uzavírat s posilou několika bubeníků, včetně známého alternativce Pavla Fajta.

Na letošním Trutnov Open Air Festivalu poprvé premiérově vystoupí také vozíčkáři z Jedličkova ústavu The Tap Tap se svým koncertem proti konci světa, kvůli nimž se budou muset udělat bezbariérové nájezdy a jiné úpravy. V Undergroundovém stanu si premiéru odbude podzemní kapela básníka J.H.Krchovského se svojí kapelou KrchOff Band či elektronické uskupení Kazety.

Budoucnost nejistá?

Budoucnost festivalu se opět přiblížila k bodu nejistoty, neboť pořadateli několik let avizovaná vize o blížícím se konci festivalu na Bojišti z důvodu plánované výstavby se letos začala zhmotňovat. V místech, která jsou součástí festivalu, se již začalo stavět a má zde vzniknout překladiště balíků a skladové prostory. Stavbu provádí soukromý subjekt, za něhož jedná projekční kancelář radního Vokatého.

kVáclav Havel o festivalu řekl, že se mu na něm líbí jeho spiklenecká pospolitost a to že zde hrají kapely, které by se jinak na jednom pódiu nepotkali. Rovněž vyjádřil víru v to, že festival nezničí městská zástavba, stejně tak jako tanky Varšavské smlouvy Pražské jaro.

Žádná čísla

„Na protest proti přetrvávající praxi se zkreslováním údajů o počtech návštěvníků nejen hudebních festivalů, nebudeme ani letos zveřejňovat žádná čísla. Je nám jasné, že se to leckomu nemusí líbit. Ačkoliv z mnoha míst zní informace o rekordních návštěvách ba vyprodaných festivalech, skutečnost bývá jiná. Počty návštěvníků se záměrně nadsazují a falešná čísla většinou nikdo neověřuje. Přežívající praxe je rovněž, že se návštěva v jednom dni vynásobí počtem dnů trvání festivalu a vznikne z toho zázračné číslo. Přitom se jedná z velké části o stejné lidi. Vytváří se tak virtuální realita, která nemá se skutečností mnoho společného. Činí se tak často kvůli sponzorům, po nichž bývají i nazvány scény, či možná jen z komplexu české malosti s touhou být větší než ve skutečnosti jsme. Mystifikováni či rovnou klamáni jsou tak nejen novináři, ale především samotní návštěvníci a veřejnost,“ říkají pořadatelé Trutnov Open Air Festivalu.

Vstupenky na festival jsou k dispozici v předprodejních místech, jejichž seznam najdete na www.festivaltrutnov.cz v sekci tickets za 1080 Kč. Na místě pak budou za 1200 Kč.

Zdroj: Organizátor