TrutnOFF Open Air Festival 2016: Český Woodstock věnují letos pořadatelé nedožitým osmdesátinám svého náčelníka.

Trutnoff i letos bude a zná datum! I přesto, že to vypadalo, že se „Fotr všech festivalů“, jak je také nejstarší přehlídka svého druhu v zemi přezdívaná, pro letošní rok odmlčí a místo i jeho pořadatelé budou odpočívat, nakonec bylo rozhodnuto, že vše bude jinak. TrutnOFF Open Air, přehlídka s výjimečnou tradicí, pohnutou historií i současností, se uskuteční v tradičním termínu 18. – 21. srpna. Festival je mimořádný i svým každoročním věnováním, kdy je vždy někomu či něčemu zasvěcen nebo reaguje na aktuální společenské události. A letos se jej pořadatelé rozhodli pojmout jako obzvláště pestrou oslavu a věnovat jej svému náčelníkovi Václavu Havlovi k jeho nedožitým osmdesátinám. Festivalové setkání se uskuteční za spolupráce s Knihovnou Václava Havla, a indiánské Wakan-Tanka tak opět zazní nad Bojištěm a jeho podhorským ležením.

„Jsme sice sirotci ale přítomnost našeho náčelníka a jeho duch jsou cítit při každém setkání. Jeho tvář bude k festivalu patřit, dokud bude trvat, minimálně v tomto teritoriu. A stejně jako jsou pestrobarevná jeho náčelnická péra bude i pestrobarevný letošní program. Tak jak to měl náčelník rád,“ říká k tomu Martin Věchet, který v roce 2007 na hlavním pódiu slavnostně Václava Havla dekoroval indánskou čelenkou a prohlásil jej za náčelníka festivalového kmene. „Děkuji vám za vaše vlídné přijetí. Jsem velmi překvapen a dojat poctou, které se mi dostalo,“ pravil tehdy Václav Havel. Letošní program přibližuje pořadatelka festivalu Eva Navrátilová: „Přiletí kapela z Nového Zélandu i různá uskupení z Evropy a Ameriky. Tvrdé skupiny, současní folkoví písničkáři, ale i kapely s dechy či novodobými elektronickými a tanečními rytmy.

Chybět nebudou samozřejmě umělci s undergroundovými kořeny.“ Doprovodný program budou pořadatelé připravovat s Knihovnou Václava Havla. „Nevyhneme se ani debatám o problémech přistěhovalectví. V otázce na uprchlíky se jistě neztotožňujeme se současnym nájemcem hradu,“ dodává Martin Věchet. „Ještě před třemi měsíci to vypadalo, že si po loňském vystoupení The Prodigy dáme pauzu. Říkali jsme si – v nejlepším přestat, nechat odpočinout zemi, lidem i sobě. Ale letošní dedikace byla výzva a prosby a žádosti kumpánů silnější. Od prosince se nepotkávám s ničím jiným než – bude-li, kdy a kde…,“ řekl iDNES.cz zakladatel festivalu Martin Věchet.

Archiv Geronimo

Václav Havel a praotec festivalů

Václav Havel je s TrutnOFF Open Air Festivalem spojen od jeho počátků a bez něj by tato nejstarší přehlídka svého druhu zřejmě psala asi trochu jinou historii. Na festival jezdil jako disident, president i jako občan. Kořeny praotce zdejších hudebních podniků sahají do poloviny osmdesátých let. Obě první festivalová setkání v roce 1984 ve Starých Bukách a později v roce 1987 ve Volanově u Trutnova rozehnala komunistická tajná bezpečnost, organizátory pozatýkala a pokaždé byl pozván a nablízku Václav Havel. A vždy pomohl. Nejprve v roce 1984 poskytl tehdy asi stovce rozehnaných účastníků svoji chalupu na Hrádečku. „Poté, co nás estébáci pozatýkali a festival rozehnali, Václav k sobě na Hrádeček pozval asi stovku lidí, které většinou vůbec neznal a nemuseli ho vlastně vůbec zajímat. Nevím, kdo by to v té době nebo i dnes udělal. Navíc s estébáky v zádech. Později to většina z tehdejších hostů, kterým se podařilo přes policejní obklíčení proplížit na Hrádeček, kvitovala s povděkem. Večírek označila za mnohem intenzivnější setkání než “nějaký” koncert několika kapel v hospodě, a ještě dlouho potom mi mnozí v nadsázce děkovali, jak jsme to dobře s Stbáky zařídili.“ Tři roky poté, když tajná policie rozehnala i „Východočeský Woodstock“ a pozemky nechala postříkat močůvkou, opět organizátorům Františku Stárkovi „Čuňasovi“ a Martinu Věchetovi pomohl Václav Havel. „Když přijeli rakouské a francouzské televizní štáby, agresivita policie se vystupňovala. Nikdo nevěděl co se bude dít. Po našem zatčení zůstala aparatura napospas svému osudu a Václav Havel ji nechal u sebe tajně schovat ve stodole na Hrádečku. Bylo to tak konspirativní, že jsem se o tom dozvěděl až po několika letech, právě od náčelníka,“ vzpomíná Martin Věchet.

VH@80_logo_color_jpg

Atmosféra pospolitosti

Festival a jeho organizátory Václav Havel podporoval i v polistopadových časech a v podstatě do posledního dechu. Na festival přijížděl z Hrádečku s přáteli či s manželkou Dagmar, a pokud nemohl, posílal pravidelně organizátorům a jeho účastníkům zdravice a později náčelnická poselství. „Mám rád zdejší atmosféru pospolitosti, porozumění a sounáležitosti,“ říkal Václav Havel, který také podpořil organizátory, když místní radnice určila okolní pozemky, potřebné pro pořádání festivalu, k zastavění. „Doufám, že festival nezničí městská zástavba tak, jako zničily ruské tanky pražské jaro,“ vyjádřil obavy o budoucnost festivalu a vyzval k bojkotovaní případně plánovaného supermarketu na pozemcích, kde se festival od roku 1990 odehrává. V roce 2009 si dokonce poprvé na trutnoffském pódiu zabubnoval na plechovky Internacionálu s recesistickým undergroundovým seskupením Hever & Vazelína. Když měl převzít medaily města Trutnov a ocenění, chtěl si jej převzít na festivalu, což místní starosta nevybíravými slovy odmítnul. Když měl náčelník Václav Havel na festivalu besedu, nebývalo na ní k hnutí. A trpělivě odpovídal všem mladým lidem na jakékoliv otázky. „Já myslím, že po mnoho staletí existuje takový ruský problém, že Rusko přesně neví, kde začíná a kde končí. I když je to největší země světa, přesto má pocit, že je taková trochu malá a že ji ohrožují ti nepatrní sousedé, které kolem sebe má,“ řekl tehdy Václav Havel na téma Rusko.

Vstupenky

Vstupenky je možné si nyní objednávat na adrese vstupenky@festivaltrutnov.cz. Jejich cena je teď 1400,-, při objednání devíti lístků se dostává desátý zdarma. Za kempování a parkování se v podhorském ležení neplatí. „Tak si snad užijeme slunka a všech dalších darů, které přátelské festivalové setkání pod horami nabízí,“ věří pořadatelé TrutnOFF Open Air Festivalu.

Zdroj: TrutnOFF Open Air Festival