Trinásta komnata – XI. epizóda.

Aké typy striech má hradný palác SNM-Múzea Červený Kameň? Z ktorého obdobia pochádza najstarší zachovaný krov veľkého hradu v Malých Karpatoch?

Ako vyzerala strecha juhozápadného krídla Červeného Kameňa v 17., 18., 19. storočí a kedy bola naposledy opravovaná? Akým spôsobom je upevnená konštrukcia stropu najväčšej miestnosti na hrade? Odpovede na tieto, ale i mnohé ďalšie otázky je možné získať prostredníctvom jedenástej epizódy video seriálu Trinásta komnata – hradná povala.

Čo je seriál Trinásta komnata?

Slovenské národné múzeum – Múzeum Červený Kameň v snahe priblížiť nielen svoj zbierkový fond, ale i rôzne hradné zákutia čo najväčšiemu počtu návštevníkov, spustilo v novembri 2012 video seriál Trinásta komnata. Prostredníctvom  jednotlivých trinástich epizód sa odhalia priestory, kam sa návštevník počas bežnej prehliadky len tak nedostane. Oko kamery zavíta za dvere hradnej knižnice, lekárne, archívu, všetkých siedmych druhov depozitárnych priestorov, šatnice kostýmov, povaly a samozrejme i do najtajnejšej komnaty – pracovne riaditeľa. Vďaka takýmto jedinečným záberom, ale i sprievodného slova, je možné dozvedieť sa, aké „poklady“ hradné trináste komnaty už niekoľko rokov ukrývajú.

Prvých desať častí seriálu Trinásta komnata si je možné pozrieť na: https://www.hradcervenykamen.sk/13_komnata/

Zdroj: SNM