Trinásta komnata – X. epizóda.

Z koľkých predmetov pozostáva zbierka textilu v SNM-Múzeu Červený Kameň? Čo je jej nosnou časťou a aké atraktívne súčasti sa v nej dnes nachádzajú? Aký je systém uloženia textilných zbierok v depozitári?

Odpovede na tieto, ale i mnohé ďalšie otázky prináša už desiata epizóda video seriálu Trinásta komnata – depozitár textilu.

Čo je seriál Trinásta komnata?

Slovenské národné múzeum – Múzeum Červený Kameň v snahe priblížiť nielen svoj zbierkový fond, ale i rôzne hradné zákutia čo najväčšiemu počtu návštevníkov, spustilo v novembri 2012 video seriál Trinásta komnata. Prostredníctvom  jednotlivých trinástich epizód sa odhalia priestory, kam sa návštevník počas bežnej prehliadky len tak nedostane. Oko kamery zavíta za dvere hradnej knižnice, lekárne, archívu, všetkých siedmych druhov depozitárnych priestorov, šatnice kostýmov, povaly a samozrejme i do najtajnejšej komnaty – pracovne riaditeľa. Vďaka takýmto jedinečným záberom, ale i sprievodného slova, je možné dozvedieť sa, aké „poklady“ hradné trináste komnaty už niekoľko rokov ukrývajú.

Prvých deväť častí seriálu Trinásta komnata si je možné pozrieť na: https://www.hradcervenykamen.sk/13_komnata/

Zdroj: SNM