Trinásta komnata – VI. epizóda!

Koľko zbierkových predmetov je uložených v depozitári zbraní a kovov SNM-Múzea Červený Kameň? Aké je ich datovanie a pôvod? Akým systémom sa nabíjali strelné zbrane s kolieskovým zámkom?

Kto a kedy skonštruoval prvú viacvýstrelovú vojenskú pušku s pohonom na stlačený vzduch, tzv. vetrovku? Čo je obsahom zbierky kovov? Čím boli výnimočné cínové taniere z 18. storočia? Odpovede na tieto, ale i mnohé iné otázky je možné dozvedieť sa zo šiestej časti video seriálu Trinásta komnata – depozitár zbraní a kovov.

Čo je seriál Trinásta komnata?

Slovenské národné múzeum – Múzeum Červený Kameň v snahe priblížiť nielen svoj zbierkový fond, ale i rôzne hradné zákutia čo najväčšiemu počtu návštevníkov, spustilo v novembri 2012 video seriál Trinásta komnata. Prostredníctvom  jednotlivých trinástich epizód sa odhalia priestory, kam sa návštevník počas bežnej prehliadky len tak nedostane. Oko kamery zavíta za dvere hradnej knižnice, lekárne, archívu, všetkých siedmych druhov depozitárnych priestorov, šatnice kostýmov, povaly a samozrejme i do najtajnejšej komnaty – pracovne riaditeľa. Vďaka takýmto jedinečným záberom, ale i sprievodného slova, je možné dozvedieť sa, aké „poklady“ hradné trináste komnaty už niekoľko rokov ukrývajú.

Prvých päť častí seriálu Trinásta komnata si je možné pozrieť na: https://www.hradcervenykamen.sk/13_komnata/

Zdroj: SNM