Tradičný Gympelrock aj tento ro(c)k!

Brány legendárneho festivalu Gympelrock sa otvoria už 26-krát. Stane sa tak tradične počas 2 dní, a to 31.5 a 1.6 na taktiež tradičnom mieste – v trenčianskom komplexe Hviezda.

Podujatie existujúce už niekoľko desaťročí organizujú šikovní študenti gymnázia Ľ. Štúra. Presne tak ako pred 32 rokmi. Možno sa vám toto číslo nepozdáva, ale ako každý dobre z dejepisu vie, počas socializmu nebolo všetko také jednoduché a aj GR dostal červenú.

Presne pred týmito 32 rokmi si pár nadšencov ešte z gymnázia J.A. Gagarina zaumienilo zorganizovať koncert. Jednoducho chceli zamachrovať pred babami a ukázať ich garážové umenie na veľkom pódiu. Netrvalo dlho a v telocvični III. ZDĎ už hralo Yellow Dodo and Company (neskôr CHVM), Dr. Faus a Tritol. Koncert bol dokonca povolený ako akcia SZM (socialistický zväz mladých). Každý plagát bol kreslený ručne a potom vylepený na stredných školách v Trenčíne. Aparatúra bola v rámci možností slušná, zvuk hrozný, ale dobrá nálada sa dala krájať. Účasť sa odhaduje na cca 400 ľudí.

Pri koncerte kapely Yellow Dodo and Company politický pracovník, súdruh profesor Stano Malinovský, vykonávajúci dozor, vypol elektrický prúd a obvinil kapelu z propagácie fašizmu. Názov kapely bol totiž prebratý z učebnice slovenského jazyka, v ktorej bolo písané o žltom Dodovi, z ktorého sa nakoniec vykľul slovenský fašista (pravdaže, kapela nemala nič spoločné s touto formou diktatúry).

Všetko sa, chvalabohu, vysvetlilo a Gympelrock pokračoval aj neskôr. Prezentovali sa tu kapely z Trenčína a okolia, ktoré spravili neskôr dieru do populárnej scény na Slovensku aj za hranicami. Treba spomenúť Bez Ladu a Skladu, ktorý v roku 1985 s 12-ročným Kaščákom a pánom primátorom za bicími odohrali svoj historicky prvý koncert.

Myšlienkou po celé tie roky bolo dať priestor mladým začínajúcim kapelám. Tento rok to nebude inak, Soulmaster či Mortimor sú trenčianski nováčikovia. Samozrejme, zaznejú aj stálice ako No Puls, The 77 či Uhol Dopadu. Od našich českých bratov nám príde zahrať Houba a The Fialky. Kapela From Our Hands je taktiež veľkým lákadlom.

Gympelrock nie je len o punk-rocku. To dokáže zostava Face2bass alebo mladý Bulp. Vďaka nemu máme úžasné promo video, ktoré vám odporúčame si pozrieť na youtube (vid. gympelrock 2013). Tak isto The Raw Bishops a ich funky rytmy s americkým spevákom rozhodne stoja za to.

Tento rok máme jednu úžasnú novinku, gympláčka Veronika odprezentuje svoju poetickú tvorbu spolu s kapelou BEyond. Tým ešte počet noviniek nekončí. V spolupráci so Strednou umeleckou školou predstavíme práce študentov, ktorí vytvorili plagáty. V mini galérii sa budete môcť zúčastniť hlasovania a vybrať najlepší plagát na budúci rok. Určite vás potešia aj milé drobnosti v našej burze. Novinky pokračujú aj v hudbe. Historicky prvýkrát si budete môcť na Gympelrocku vypočuť hip hop od Knockaut-a, ktorého bude sprevádzať dj Ya.

Toto všetko a ešte viac budete môcť vidieť tento rok. Sledujte novinky na našej facebook stránke Gympelrock.

Tak ako kedysi aj teraz je GR o hudbe, o zábave a o ľuďoch. Ako povedal pán Dzúrik (jeden zo zakladateľov), máme slobodu a treba si ju vážiť a užívať. Pevne veríme, že sa vám bude páčiť.

Zdroj: Organizátor