Gympelrock zažije už 30. ročník a ponúka pestrý dvojdňový program.

Zdokumentovať históriu je tvrdší oriešok aj pre skúseného historika. Kultúrnu akciu v Trenčíne organizujú študenti Gymnázia Ľudovíta Štúra už niekoľko desaťročí a vystriedalo sa na ňom veľa známych aj neznámych kapiel nielen zo stredného Považia.

Prvý Gympelrock, na ktorý si s nami zaspomínal aj Ľuboš Dzúrik, ako jeden z prvých iniciátorov tohto festivalu, za konal v novembri roku 1981. Vonku zúril socializmus a Veľká októbrová socialistická revolúcia. Pár nadšencov z vtedajšieho Gymnázia J. A. Gagarina si zaumienila zorganizovať koncert – Gympelrock.

Ten sa konal v telocvični III.ZDŠ (základná deväťročná škola) v Trenčíne. Vtedy bola situácia iná ako dnes, všetko sa vybavovalo len cez súdruha riaditeľa. Koncert povolil ako akciu SZM (socialistický zväz mladých). Zúčastnili sa na nej kapely YELLOW DODO AND COMPANY (neskôr CHVM), DR. FAUST a skupina TRITOL. Každý plagát bol kreslený ručne a potom vylepený na stredných školách v Trenčíne. Aparatúra bola v rámci možností slušná, zvuk hrozný, ale dobrá nálada sa dala krájať. Účasť sa odhaduje na cca 400 ľudí. 

Druhý Gympelrock sa konal v r. 1983. Zúčastnili sa na ňom kapely HOMEMADE, ŠMOX, AJHĽA, CHVM, BUBBLEGUM, MAGNET. V roku 1985 vystúpila aj nemálo známa kapela BEZ LADU A SKLADU vtedy s dvanásťročným spevákom Michalom Kaščákom. Týmto koncertom a spoluprácou a kamarátstvom s CHVM sa im začala kariéra dnes už veľmi známej kapely. 

Odvtedy sa podujatie konalo aj Pod sokolicami v Starej Merine, posledné obdobie sa už tradične akcia spája s kinom Hviezda a Klubom Lúč na Ulici Kniežaťa Pribinu.

V tomto roku sa účinkujúci predstavia na štyroch pódiách, okrem Hviezdy a Lúču aj v Zrkadlovke, pre headlinerov bude pripravený exteriérový stage vedľa kultúrneho strediska.

Potvrdení sú PARA, FISHFACE, THE PARANOID a jubilejný ročník obohatia aj Michal Kaščák s kapelou BEZ LADU A SKLADU, ďalej vystúpia ŠMOX, ROLLCAGE, CHERRY STREET, MF, PELL-MELL59, BOD OMYLU, UHOL DOPADU, THE UNIVERSE, LAUGART, MATWE, TAKE SHALTER, RANDOM CHOICES, TICHO, OLD HAMMER, FIASCO, BOX, PUNKOVÁ KNEDĽA, v Zrkadlovke vystúpia ELYŠČÍTAT, F2B, DJ MESS, DJ MAD DON, BULB, FVLCRVM, FREE;K.

Vidíme sa 26. – 27. mája!

Zdroj: Gympelrock