Tradične pánskej barmanskej branži na Slovensku kraľuje žena!

Tretí slovenský ročník najprestížnejšej barmanskej súťaže Diageo Reserve World Class 2016 vyvrcholil veľkým prekvapením. Veľkolepé priestory Synagóga café v Trvane hostili finále súťaže a večerný event spojený s voľbou najlepšieho barmana Slovenska.

Po náročných niekoľkomesačných prípravách a absolvovaní teoretických i praktických disciplín sme sa dočkali netradičného finále ročníka. Titul najlepšieho barmana a možnosť reprezentovať našu krajinu na celosvetovom finále v Miami získala Marika Debnárová z bratislavského Sky baru. Ide o prvú ženu v histórii Slovenska, ktorá porazila svojich súperov z tejto tradične pánskej branže.

DSC_3509

Slovensko sa do najoceňovanejšej celosvetovej súťaže World Class zapája po tretí krát. Aktuálny ročník odštartoval koncom novembra v Bratislave a počas siedmich mesiacov na 21 barmanov z rôznych kútov Slovenska čakali viaceré kreatívne workshopy, súťažné disciplíny a inšpiratívne stretnutia s najvýznamnejšími osobnosťami sveta bartendingu. 12  barmanov, ktorí sa prebojovali do finále následne porotcovia testovali, ich teoretické vedomosti, praktické zručnosti a kreativitu počas posledného finálového dňa.

Vyvrcholením aktuálneho ročníka súťaže sa stal finálový večer v Synagóga café v Trnave. Tento unikátny štýlový priestor dokonale poslúžil kulisami finálovým performance tohtoročnej TOP päťky finalistov. Najväčšou výzvou pre súťažiacich bola posledná finálová disciplína Around the world – cocktail a live performance inšpirovaná slnečným Miami. Svoje barmanské umenie predviedli Alexandra Mihalechová zo Steps Clubu Trenčín, Jaroslav Kuruc zo Steps Pubu Trenčín, Michal Kobza z Lemon Tree v Bratislave, Marika Debnárová z bratislavského Sky baru a Róbert Pálik z Leroy Baru v Banskej Bystrici.  Najlepšieho barmana tento rok vyberali uznávaní odborníci David Rios – víťaz svetového finále súťaže v roku 2013 a Vítezslav Cirok, víťaz českej súťaže World Class 2015 a jeden z TOP 6 najlepších barmanov na svetovom finále v Kapskom Meste.

DSC_3223

Tretí ročník World Class Slovensko priniesol viaceré prekvapenia. Po prvý krát v histórii súťaže sa jej zúčastnili dve dámy a obidve barmanky sa prebojovali do finálovej päťky. Marika Debnárová sa podujatia zúčastnila po prvý krát, avšak jej prezentácie a vystúpenia porotu doslova ohromili. Počas celého trvania súťaže výnikala tvorivym prístupom i vedomosťami zo sveta mixológie a jej finálova performance nenechala nikoho na pochýbe o tom, že titul najlepšieho barmana Slovenska patrí práve jej. Na druhom mieste sa umiestnila Alexandra Mihalechová, ktorá súťažila po tretí krát a opäť predviedla skvelý výkon v rámci viacerých disciplín. Tretím najlepším barmanom sa stal Michal Kobza, ktorý bol ďalším nováčikom súťaže.

„Som rád, že najrešpektovanejšia súťaž vo svete mixológie sa stala na Slovensku tradíciou. Prispievame tak k rastu a vývoju celej barmanskej branže a každý rok sa nám darí objaviť nové talenty v oblasti bartendingu. Je skvelé, že sa do špičky dostávajú aj ženy a aktuálny ročník súťaže nás o ich kvalitách a schopnostiach presvedčil. Marika tvrdo pracovala na svojej príprave, predviedla veľkú kreativitu a odhodlanie vyhrať. Som si istý, že nás bude dôstojne reprezentovať na svetovom finále, uviedol Martin Dobiš, zástupca spoločnosti Italmarket Slovakia, ktorý súťaž organizuje.

DSC_3852

Celosvetové finále súťaže Diageo Reserve World Class 2016 sa tento rok presúva do slnečného Miami, kde sa predstavia najlepší barmani zo 62 krajin sveta už koncom septembra. Svoje schopnosti a umenie predvedie aj Marika Debnárová, ktorá bude v rámci svetového finále reprezentovať Slovensko.

Diageo Reserve World Class

Diageo Reeserve World Class je najnáročnejšou a najoceňovanejšou súťažou barmanského umenia v mixologickom svete. Vznikla v roku 2004 ako tréningový program pre barmanov a postupne sa rozrástla do celosvetových rozmerov. Od roku 2008 sa do súťaže zapojilo takmer 50 krajín sveta s dosahom na viac ako 20 tisíc profesionálnych barmanov. Súťaž je celosvetovou platformou na  výmenu a šírenie skúseností, informácií, inšpirácií a kreativity, príležitosťou na výnimočné stretnutia budúcich hviezd s nestarnúcimi celebritami bartendingu a mentormi súťaže ako Dale DeGroff, Gary Regan, Peter Dorelli, Salvatore Calabrese, Hidestsugu Ueno, Julie Reiner, na prezentáciu nových barmanských techník, povýšenie mixológie na najvyššie umenie a nevšedný zážitok pre hostí. Významnou súčasťou a základom podujatia je prezentácia elitných svetových značiek skupiny Diageo Reserve Brands ako spiritov s vlastnou dušou, príbehom, tajomstvami a nekonečným potenciálom za barom, stelesňujúce kvalitu, nevšednosť a jedinečnosť. Podujatie neoceňuje len najlepších barmanov, ale poukazuje na výnimočné, svetové bary, kde je barmanstvo povyšované na umenie a kde zákazníkov každý deň čaká neopakovateľný zážitok. Organizátorom slovenského Diageo Reserve World Class je Italmarket Slovakia, a.s.

DSC_3518

Portfólio značiek DIAGEO RESERVE BRANDS pre slovenské kolo: Zacapa 23, Zacapa XO, Ketel One, Ketel One Citroen, Tanqueray, Tanqueray No.10, Johnnie Walker Blue Label, Johnnie Walker Platinum label, Johnnie Walker Gold Label Reserve, Talisker, Oban , Cragganmore, Lagavulin, Glenkinchie, Dalwhinnie, Grand Marnier Cordon Rouge, Bulleit, Singleton.

Zdroj: SKPR Strategies, s.r.o.