Taký pekný, veľký album. Vypočujte si nových God and Eve

Netradične na Veľký piatok sa slovenská kapela God and Eve rozhodla vydať svoju novinku Taký pekný, veľký. Ide o prvý dlhý štúdiový album talentovaných skladateľov Evy Sajanovej a Richarda Grimma, ktorí vo svojej tvorbe radi stierajú žánrové hranice.

Taký pekný, veľký je pestrým mixom nápadov, zvukov a nálad. Od psychedelického popu sa cez hlučné gitary a vrstvené spevy dostanete až k bizarným husľovým duelom. Eva Sajanová preskakuje z angličtiny do slovenčiny, jej texty sú hravé, trochu zvláštne, občas temné aj vtipné.

Dobrým príkladom rozmanitosti nahrávky je prvý zverejnený singel Cirkus. Pieseň o tigroch začína vyhrávkou na preparovanom klavíri a postupne graduje do tvrdého post-rockového gitarového záveru. V skladbe sa ozvú aj husle, na ktoré ale Eva Sajanová ani Richard Grimm podľa vlastných slov nevedia hrať. Ďalšie zverejnené single sú o niečo popovejšie a priamočiarejšie.

“Myslím, že tým, ako nám ten album trvalo tak dlho dokončiť, je na ňom dosť vidno nejaké moje dospievanie – že ešte v roku 2021 som to brala celé o dosť vážnejšie, a je to tam cítiť. Minimálne v tom, že predtým som písala všetko v angličtine, lebo tak to predsa robili aj všetky moje obľúbené kapely. Teraz je to celé už iba taká sranda,” hovorí Eva. Richardové dospievanie tam až tak cítiť nie je, pretože bol od Evy vždy starší a pokojnejší: “Je možné, že sa touto nahrávkou na dobro lúčime s angličtinou.”

Album Taký pekný, veľký obsahuje 9 skladieb a vychádza 29. marca na značke Slnko Records. Dostupný bude na žltom 180 gramovom vinyle a tiež na CD aj streamoch. O výrazný vizuál k novinke sa postarala mladá dizajnérka a ilustrátorka Žofia Fodorová.

God and Eve sa začínajú po pauze pripravovať na živé koncerty, novú koncertnú zostavu okrem Evy a Richarda doplní Christopher Pauliny na base. Najbližšie sa predstavia napríklad na festivaloch BRaK, Beseda u Bigbítu, či Tužina Gro(o)ve.

God and Eve – Taký pekný, veľký (CD | LP | digital): https://www.slnkorecords.sk/god-and-eve/taky-pekny-velky
God and Eve – Taký pekný, veľký (stream): https://slnko.lnk.to/takypeknyvelky

TS