Tajomný náhrdelník!

Romantika, mágia čarodejníc, plánovaná potupa kráľovnej, intrigy a nástrahy prefíkaného kardinála, dramatické zvraty, ale hlavne osudové perly kráľovninho náhrdelníka. Toto všetko je možné zažiť v kaštieli Veľký Biel 28. decembra 2014 počas scénického podujatia Tajomný náhrdelník.

Počas poslednej decembrovej nedele odhalí kaštieľ Veľký Biel ďalší kúsok slovenských dejín. Tentokrát hrané prehliadky so scénkami návštevníkom vyrozprávajú príbeh plánovanej zrady Beatrix Luxemburskej, manželky uhorského kráľa Karola Róberta z Anjou.

Prostredníctvom divadelného stvárnenia dramatických pasáží sa návštevník osobne stretne so samotnou kráľovnou Beatrix, zákerným kardinálom a jeho intrigami, s menej urodzenými obyvateľmi kráľovského dvora, ale aj s postavami čiernej mágie.

Kráľovná v nestráženej chvíli odhalí svoje tajomstvo dobrosrdečnej, ale príliš zhovorčivej a nie veľmi múdrej komornej. Práve tá nechtiac záhadu kráľovninho perlového náhrdelníka vyzradí počas spovede kardinálovi. Ten sa sa „klebety“ okamžite chopí a snaží sa ju využiť vo svoj prospech. Vymyslí plán na verejnú potupu a skompromitovanie Beatrix Luxemburskej. Aby kardinál získal dôkaz o kráľovninej nevere, tak svoje sily spojí so svetom mágie a kúziel. Na dokonanie kardinálovho plánu čarodejnica Aurora a jej učenkyňa Oxana ukuchtia čarovný nápoj.

Bude mať zázračný nápoj správne účinky? Vypláva nakoniec ukrývané tajomstvo na povrch alebo sa ho predsa podarí utajiť? Akú úlohu v tomto príbehu zohrajú perly z kráľovninho náhrdelníka? Odpovede na tieto otázky je možné získať v kaštieli Veľký Biel 28. decembra 2014 o 11.00, 12.30, 14.00, 15.30 hod. prostredníctvom hraných prehliadok so scénkami. Návrat do minulosti sprostredkujú členovia divadelnej skupiny teatro ORLUS.

Výťažok zo vstupného bude venovaný na záchranu kaštieľa Veľký Biel.

História kaštieľa Veľký Biel

História kaštieľa Veľký Biel sa začala písať v roku 1719, keď bola započatá jeho výstavba ako jedného z najväčších barokových kaštieľov na území dnešného Slovenska. Jeho majiteľom bol gŕof Žigmund Csáky, ale spravoval ho jeho brat arcibiskup Imrich. Celá stavba kaštieľa bola orientovaná na kalendárne prvky a počty. Tento štvorkrídlový pamiatkový objekt s pôvodne anglickým parkom mal toľko okien, koľko bolo dní v roku, miestností, koľko týždňov má jeden rok a mal sedem brán ako počet dní v týždni. Kaštieľ bol obývateľný už v roku 1724 a úplne dokončený bol v roku 1732. Do polovice 18. storočia slúžil ako miesto výučby etikety, filozofie a humanitných vied mladých chlapcov – pážat z okolitých grófskych rodín, neskôr ako sídlo grófa Sifkovitsa a následne grófa Dadányiho. Zlomovým obdobím pre toto šľachtické sídlo bola druhá svetová vojna, keď kaštieľ vo Veľkom Bieli bol značne poškodený rozkradnutím krovu a preborením strechy, avšak v roku 1953 sa začala jeho obnova.

Počas novodobej histórie prešiel rukami mnohých vlastníkov, bol dokonca využívaný ako domov dôchodcov a neskôr ako ústav pre mentálne postihnuté ženy. Od roku 2006 bol kaštieľ tvz. Šípkovou Ruženkou, zarastený burinou a krovím. Po niekoľkoročnom spánku prerušovanom len vandalmi a zlodejmi, sa barokový kaštieľ grófa kardinála Imricha Csákyho prebúdza do nového života. Spustnutý, chátrajúci, zanedbaný, a predsa malebný a ohromujúco veľkolepý, opäť po viac ako polstoročí víta milovníkov barokovej architektúry a histórie. Od mája 2012 sa začal preberať k životu a celkom k novému poslaniu…

www.kastielvelkybiel.sk
www.facebook.com/KastielVelkyBiel?fref=ts

Tajomny nahrdelnik

Zdroj: Občianske združenie divadelná skupina teatro ORLUS