KRV JEJ PRISTANE.

Bio drakuloterapia ako nový zdroj nekonečnej krásy? Recept na takýto elixír mladosti bude 31. októbra 2015 v kaštieli Veľký Biel hľadať a žiadať viacero žien, a to počas halloweenskych nočných prehliadkok s podtitulom Krv jej pristane.

V poslednú októbrovú sobotu, teda presne v predvečer sviatku Všetkých svätých, zavíta do najväčšieho barokového sídla Slovenska samotná krvavá grófka Alžbeta Báthoryová, aby tu našla nový omladzujúci prameň svojej krásy. V komnatách kaštieľa ako prvú stretáva prostorekú Růženu, ktorá sa práve rozhodla v Zlatej sále usporiadať halloweensku párty podľa amerického vzoru. Ako dopadne stretnutie minulosti a zároveň súčasnosti? Podarí sa najkrutejšej vrahyne všetkých storočí získať recept na zaručený elixír mladosti a navždy skoncovať so začínajúcimi vráskami? Čo všetko ešte počas tohto magického večera vypláva na povrch?

Odpovede na tieto otázky je možné dozvedieť sa v kaštieli Veľký Biel 31. októbra 2015 o 19.00 a 20.00 hod. prostredníctvom hraných nočných prehliadok so scénkami. Príbeh plný napätia, čiernej mágie, alchýmie, humoru a strachu sprostredkujú členovia divadelnej skupiny teatro ORLUS.

Výťažok zo vstupného bude venovaný na záchranu kaštieľa Veľký Biel.

História kaštieľa Veľký Biel

História kaštieľa Veľký Biel sa začala písať v roku 1719, keď bola započatá jeho výstavba ako jedného z najväčších barokových kaštieľov na území dnešného Slovenska. Jeho majiteľom bol gŕof Žigmund Csáky, ale spravoval ho jeho brat arcibiskup Imrich. Celá stavba kaštieľa bola orientovaná na kalendárne prvky a počty. Tento štvorkrídlový pamiatkový objekt s pôvodne anglickým parkom mal toľko okien, koľko bolo dní v roku, miestností, koľko týždňov má jeden rok a mal sedem brán ako počet dní v týždni. Kaštieľ bol obývateľný už v roku 1724 a úplne dokončený bol v roku 1732. Do polovice 18. storočia slúžil ako miesto výučby etikety, filozofie a humanitných vied mladých chlapcov – pážat z okolitých grófskych rodín, neskôr ako sídlo grófa Sifkovitsa a následne grófa Dadányiho. Zlomovým obdobím pre toto šľachtické sídlo bola druhá svetová vojna, keď kaštieľ vo Veľkom Bieli bol značne poškodený rozkradnutím krovu a preborením strechy, avšak v roku 1953 sa začala jeho obnova.

Počas novodobej histórie prešiel rukami mnohých vlastníkov, bol dokonca využívaný ako domov dôchodcov a neskôr ako ústav pre mentálne postihnuté ženy. Od roku 2006 bol kaštieľ tvz. Šípkovou Ruženkou, zarastený burinou a krovím. Po niekoľkoročnom spánku prerušovanom len vandalmi a zlodejmi, sa barokový kaštieľ grófa kardinála Imricha Csákyho prebúdza do nového života. Spustnutý, chátrajúci, zanedbaný, a predsa malebný a ohromujúco veľkolepý, opäť po viac ako polstoročí víta milovníkov barokovej architektúry a histórie. Od mája 2012 sa začal preberať k životu a celkom k novému poslaniu…

www.kastielvelkybiel.sk
www.facebook.com/KastielVelkyBiel?fref=ts

Krv jej pristane

Zdroj: Michal Lukáč