Nočné prehliadky kaštieľa Veľký Biel!

Brána storocí opät otvorená! Pocas pr.zdninových víkendov zavítajú znovu do kaštiela Velký Biel postavy dávnej minulosti. Ich životné osudy, na prvej tohtorocnej nocnej prehliadke – 4. júla 2015, zmenia perly Tajomného náhrdelníka.

Pocas prvej júlovej soboty odhalí kaštiel Velký Biel další kúsok slovenských dejín. Hrané nocné prehliadky so scénkami návštevníkom vyrozprávajú príbeh plánovanej zrady Beatrix Luxemburskej, manželky uhorského krála Karola Róberta z Anjou.

Prostredníctvom divadelného stvárnenia dramatických pasáží sa návštevník osobne stretne so samotnou královnou Beatrix, z.kerným kardinálom a jeho intrigami, s menej urodzenými obyvatelmi královského dvora, ale aj s postavami ciernej mágie.

Královná v nestráženej chvíli odhalí svoje tajomstvo dobrosrdecnej, ale príliš zhovorcivej a nie velmi múdrej komornej. Práve tá nechtiac záhadu královninho perlového náhrdelníka vyzradí pocas spovede kardinálovi. Ten sa sa „klebety“ okamžite chopí a snaží sa ju využit vo svoj prospech. Vymyslí plán na verejnú potupu a skompromitovanie Beatrix Luxemburskej. Aby kardinál získal dôkaz o královninej nevere, tak svoje sily spojí so svetom mágie a kúziel. Na dokonanie kardinálovho plánu carodejnica Aurora a jej ucenkyna Oxana ukuchtia carovný nápoj.

Bude mat zázracný nápoj správne úcinky? Vypláva nakoniec ukrývan. tajomstvo na povrch alebo sa ho predsa podarí utajit? Akú úlohu v tomto príbehu zohrajú perly z královninho náhrdelníka? Odpovede na tieto otázky je možné získat v kaštieli Velký Biel 4. júla 2015 o 19.00, 20.00, 21.00, 22.00 hod. prostredníctvom hraných nocných prehliadok so scénkami. Návrat do minulosti sprostredkujú clenovia divadelnej skupiny teatro ORLUS.

Výtažok zo vstupného bude venovaný na záchranu kaštiela Velký Biel.

História kaštiela Velký Biel

História kaštiela Velký Biel sa zacala písat v roku 1719, ked bola zapocatá jeho výstavba ako jedného z najväcších barokových kaštielov na území dnešného Slovenska. Jeho majitelom bol grof Žigmund Csáky, ale spravoval ho jeho brat arcibiskup Imrich. Celá stavba kaštiela bola orientovaná na kalendárne prvky a pocty. Tento štvorkr.dlový pamiatkový objekt s pôvodne anglickým parkom mal tolko okien, kolko bolo dní v roku, miestností, kolko týždnov má jeden rok a mal sedem brán ako pocet dní v týždni. Kaštiel bol obývatelný už v roku 1724 a úplne dokoncený bol v roku 1732. Do polovice 18. storocia slúžil ako miesto výucby etikety, filozofie a humanitných vied mladých chlapcov – pážat z okolitých grófskych rodín, neskôr ako sídlo grófa Sifkovitsa a následne grófa Dadányiho. Zlomovým obdobím pre toto šlachtické sídlo bola druhá svetová vojna, ked kaštiel vo Velkom Bieli bol znacne poškodený rozkradnutím krovu a preborením strechy, avšak v roku 1953 sa zacala jeho obnova. Pocas novodobej histórie prešiel rukami mnohých vlastníkov, bol dokonca využ.vaný ako domov dôchodcov a neskôr ako ústav pre mentálne postihnuté ženy. Od roku 2006 bol kaštiel tvz. Šípkovou Ruženkou, zarastený burinou a krovím. Po niekolkorocnom spánku prerušovanom len vandalmi a zlodejmi, sa barokový kaštiel grófa kardinála Imricha Csákyho prebúdza do nového života. Spustnutý, chátrajúci, zanedbaný, a predsa malebný a ohromujúco velkolepý, opät po viac ako polstorocí víta milovníkov barokovej architektúry a histórie. Od mája 2012 sa zacal preberat k životu a celkom k novému poslaniu…

www.kastielvelkybiel.sk
www.facebook.com/KastielVelkyBiel?fref=ts

Nočné prehliadky

Zdroj: Michal Lukáč