Tajomné tiene (derniéra).

Jedinečné stretnutie s významnými, ale i takmer zabudnutými postavami dávnych dôb je možné zažiť prostredníctvom hraných nočných prehliadok s podnázvom Tajomné tiene 31. augusta 2013 v SNM – Múzeu Červený Kameň sídliace na hrade s rovnomerným názvom. 

Počas posledného sobotného prázdninového večera v jednotlivých expozičných miestnostiach vystúpia z vystavených obrazov – teda zo svojho tieňa – slávne, ale i menej známe osobnosti slovenskej alebo svetovej histórie a zavedú návštevníka do minulých storočí.

Pomocou divadelného stvárnenia dramatických pasáží je možné dozvedieť sa o hrdinských činoch Mikuláša Pálffyho a sultána Sulimana, ale i taktiež zoznámiť sa s grófkou Eleonórou Kaunitzovou, ktorá sa pochváli, aké poklady ukrýva kunstkabinet jej manžela Rudolfa Pálffyho. O atmosfére sedemročnej vojny v Sliezku porozpráva plukovník Ján Revický a najnovšiu francúzsku módu inšpirovanú egyptským umením predstaví cisár Napoleon Bonaparte, so svojou manželkou Jozefínou.

Okrem toho, hrané prehliadky so scénkami poukážu na vladárske starosti cisára Karola VI., priblížia dôverný rozhovor dvoch habsburských sestier (Márie Anny a Márie Antoinetty) o láske i manželskej povinnosti a takisto poodhalia zákulisie blízkeho priateľstva medzi cisárovnou Sisi a jej bratrancom Ludwigom Bavorským.

Videospoty k tohtoročnej kampani podujatia Tajomné tiene si je možné pozrieť tu:

Podujatie Tajomné tiene malo premiéru 14. augusta 2010 a počas 93 repríz ho videlo 2 850 návštevníkov.

tajomnetienederniera

Zdroj: SNM