Symfonický orchester Slovenského rozhlasu v novembri predstaví novú slovenskú hudbu!

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu (SOSR) pod taktovkou hlavného dirigenta Maria Košika úspešne otvoril svoju koncertnú sezónu 2012/2013 na Bratislavských hudobných slávnostiach, usporiadal 1. abonentný koncert a do tretice v tejto sezóne bude 14. novembra 2012 o 19.00 h účinkovať na 26. ročníku festivalu Nová slovenská hudba, ktorý usporadúva Spolok slovenských skladateľov v spolupráci s Rozhlasom a televíziou Slovenska a partnermi – Slovenskou filharmóniou a Asociáciou učiteľov hudby.

Na programe koncertu sú skladby: suita Dorian Gray z pripravovanej opery na motívy slávneho románu Oscara Wilda od Lubice Čekovskej (1975), suita BaRock Norberta Bodnára (1956), EFieL, koncert pre flautu a orchester Vladislava Šarišského (1984) okrem iného ocenený na prestížnej medzinárodnej skladateľskej súťaži Sergeja Prokofieva v Petrohrade. Na flautu hrá Andrea Bošková. Koncertný program uzavrie oratórium pre sólistov, zbor a orchester Proglas od Jevgenija Iršaia (1951). V sólových partoch sa predstaví sopranistka Eva Šušková a basbarytonista Gustáv Beláček. SOSR diriguje Mario Košik. Spoluúčinkuje Spevácky zbor Lúčnica pod vedením zbormajsterky Eleny Matušovej.

Rozhlasoví symfonici pravidelne uvádzajú kompozície slovenských skladateľov 20. i 21. storočia. V uplynulej sezóne SOSR uviedol v premiére dve slovenské skladby – In the Space of Love Jevgenija Iršaia a Nocturno Petra Zagara. Otvárací koncert novej sezóny v bratislavskej Redute ozdobilo premiérové Adagio od Petra Grolla.

„Snažíme sa uvádzať čo najviac slovenskej hudby v konfrontácii so svetovou a diela 20. storočia sú jej prirodzenou súčasťou, i keď sa nie vždy trafíme do vkusu publika. Napriek tomu som presvedčený o tom, že tak, ako si ľudia zvykli postupne na džez, rok a pop, vedia preniknúť aj do zložitejšej hudobnej reči, typickej pre 20. aj 21. storočie,“ povedal Mario Košik, hlavný dirigent SOSR.

26. ročník festivalu Nová slovenská hudba ponúkne celkom 12 koncertných podujatí a jedno sprievodné podujatie a bratislavskému publiku tak poskytne prierez tvorbou mladej a strednej generácie slovenských skladateľov.

Viac o festivale Nová slovenská hudba sa dozviete na stránkach www.composer.sk. Informácie o koncertoch SOSR nájdete na stránkach www.sosr.sk.

Vstupenky na koncert SOSR budú v predaji hodinu pred koncertom v priestoroch Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici 1 v Bratislave.

Zdroj: RTVS