Symfonický orchester Slovenského rozhlasu uvedie 2. abonentný koncert sezóny

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu uvedie v piatok 21. októbra 2022 o 19.00 h Druhý abonentný koncert sezóny 2022/2023. Program zostavený z diel Musorgského, Saint-Saënsa a Zeljenku diriguje Konstantin Ilievsky. Sólistom večera bude mladý rakúsky violončelista, víťaz mnohých medzinárodných súťaží Thomas-Michael Auner.

Dielo Noc na Lysej hore skladateľa Modesta Petroviča Musorgského má pestrú históriu. Pôvodne existovalo v niekoľkých rôznych verziách, tú konečnú „dotvoril“ Nikolaj Rimskij-Korsakov po Musorgského smrti. Dielo je zobrazením čarodejníckeho sabatu odohrávajúceho sa na sviatok svätého Jána na Lysej hore v Kyjeve. Camille Saint-Saëns skomponoval svoj Koncert pre violončelo a orchester č. 1 a mol v roku 1872, dielo napísal pre belgického violončelistu Augusta Tolbecqueho. Odvtedy sa koncert stal popredným dielom v sieni slávy tohto hudobného nástroja. V decembri si pripomenieme 90. výročie od narodenia slovenského skladateľa Ilju Zeljenku. Patrí k vedúcej osobnosti skladateľskej generácie šesťdesiatych rokov, bol protagonistom progresívnych avantgardných prvkov európskej moderny. Jeho 8. symfónia pre veľký orchester zaznie opäť, takmer po dvadsiatich rokoch.

Koncert sa uskutoční vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu a naživo vo vysielaní Rádia Devín.Vstupenky sú dostupné na webe Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu.

Zdroj: RTVS