Nové koncerty Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu prinesú výnimočné hudobné zážitky.

September bude plný strhujúcich koncertov v podaní Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu (SOSR). Fanúšikovia vážnej hudby sa môžu tešiť na pestrú škálu originálnych hudobných prevedení v štúdiu i pod holým nebom.

Školský rok privíta SOSR hneď 1. septembra o 16.00 h v rozhlasovom Štúdiu 1 koncertom pre celú rodinu, ktorý využíva silu hudby a detskej predstavivosti Sergej Prokofiev: Peter a vlk. Prokofiev v diele prezentuje jednotlivé nástroje v orchestri cez zvieratá, ktoré vystupujú v príbehu. Deti sa tak majú možnosť hravou formou zoznámiť s jednotlivými nástrojmi orchestra. Úlohy rozprávača sa na koncerte zhostí obľúbený herec Vladimír Kobielsky. Hrať bude SOSR pod vedením dirigenta Konstantina Ilievského.

93. sezónu otvorí SOSR 1. abonentným koncertom, ktorý odohrá výnimočne pod holým nebom, na novom námestí pred Pradiarňou v bratislavskom Ružinove. Orchester bude totiž hosťovať na festivale Symfónia umenia a tento koncert si budú môcť naživo vypočuť aj poslucháči Rádia Devín. Účastníci koncertu sa môžu tešiť na najmonumentálnejšie dielo Orffovej kantáty Carmina Burana pod taktovkou šéfdirigenta SOSR Ondreja Lenárda v podaní Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu, Slovenského filharmonického zboru, Bratislavského chlapčenského zboru a vystúpia i sólisti Andrea Vizvári, Aleš Jenis a Daniel Matoušek. Na jednom pódiu bude spolu účinkovať takmer 200 umelcov.

RTVS bude pre svojich televíznych divákov nakrúcať aj unikátny jazzový koncert Billy Cobham Quartet a Rozhlasový Big Band Gustava Broma. Legendárny jazzový big band Gustava Broma je na scéne už viac ako osemdesiat rokov a za ten čas si vydobyl miesto medzi najslávnejšími európskymi a svetovými hudobnými telesami. Pod vedením Vlada Valoviča sa tentoraz predstaví spolu s veľkou legendou jazzu, americkým bubeníkom Billym Cobhamom a jeho kvartetom. Aj táto výnimočná udalosť sa odohrá na námestí pred Pradiarňou na Páričkovej ulici v Bratislave už 11. septembra o 19.00 h.

SOSR vystúpi na rovnakej adrese v rámci festivalu aj 12. septembra o 19.00 h, a to na mimoriadnom koncerte Symfonici hrajú ABBA a QUEEN. Pôjde o koncert, ktorý v sebe spája operu, rock i populárnu hudbu do jednej výnimočnej fúzie žánrov. V premiére odznejú najväčšie hity dvoch legendárnych kapiel v podaní operných sólistov a muzikálových spevákov, v sprievode symfonického orchestra a speváckych zborov. Súčasťou koncertu budú okrem sólistov ako Katka Ivanková, Karin Olasová, Titusz Tóbisz či Peter Makranský aj Dievčenský spevácky zbor Slovenského rozhlasu a Spevácky zbor Lúčnica.

Vstupenky na koncerty Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu a ďalšie informácie o koncertoch sú k dispozícii na webovej adrese Koncerty RTVS.

Zdroj: TS