Spomienkový koncert v Maríne spomínal na nežnú revolúciu

15. novembra 2023 sa spoločenská sála v špecializovanom liečebnom ústave Marína v Kováčovej stala miestom konania v poradí už deviateho ročníka Spomienkového koncertu pri príležitosti 34 rokov nežnej revolúcie. Pre zdravotne postihnutých ho pripravili Špecializovaný liečebný ústav Marína Kováčová a Občianske združenie Milan Štefánik. Pre pacientov, ktorí rehabilitujú v Maríne, je koncert vždy spestrením ich pobytu.

I keď koncert začínal až v poobedňajších hodinách, už od rána bol v sále čulý ruch. Dobrovoľníci pripravovali všetko tak, aby to bolo ako má byť. Stoličky. Plagáty. Občerstvenie. Pódium. Aparatúra. Farebné tričká pre hostí. Stihli to práve včas. Už prichádzajú prví hostia. Usadiť sa v sále. A ide sa na to.

V úvode privítala prítomných moderátorka podujatia Brigita Tarinová. Hneď si k sebe pozýva riaditeľa Špecializovaného liečebného ústavu Marína Ing. Vladimíra Sitarčíka MBA a organizátora podujatia Milana Štefánika. Popriali všetko dobré a pekný zážitok.

Už prichádza prví hudobný hosť. Charizmatický, s typickým chripľavým hlaso. Peter Cmorik. Super Star. Už je to 18 rokov. Pri hudobných nástrojoch sa k nemu pridávajú chalani z jeho kapely. Účasť na takomto koncerte nie je pre nich žiadnou novinkou. „Vieme kam ideme, aj vieme s kým spolupracujeme. A je to záruka toho, že naozaj je to pre dobrú vec a je to celé tak, ako to má byť.“ Repetroár jeho hitov je všetkým známy. Taká ako ty, premýšľam nad tebou, Spolu zostarnúť.  Texty o živote, vzťahoch. Sólo majú klávesy. Ruky nad hlavy. Prídi k nám. My sme tu. Rocková gitara rozpálená. Jedno si želám. Bicie idú tiež na plný plyn. Aj keď je vonku celkom pekné jesenné počasie, dáme si  Dážď. Veľký potlesk. Mentálne postihnuté deti z Denného stacionára Margarétka z Banskej Štiavnice pre Petra vyrobili vlastnoručne darčeky. A Peter odkazuje divákom: „nech sú čo najzdravší ako sa dá a nech prežívajú tie momentálne radosti čo najintenzívnejšie, lebo to je kľúč ku šťastiu.“

Prestávku na výmenu nástrojov treba tiež využiť. Na pódium prichádza Milan Hronec zo spoločnosti SPIG. Predstavuje pomôcky pre zdravotne postihnutých, možnosti ich získania a časopis Inak obdarení.                     

Kto bude druhým hudobným hosťom dnes? Brigita Tarinová. Moderátorka. No dnes prišla hlavne ako speváčka. Sála sa zapĺňa. Dobré je v nás. V každom z nás. Diváci si pohmkávajú. Tak sme sa náhlili … pre niektorých divákov to platí 100 percentne. Ťažké úrazy po autonehodách. Aj tí sú v hľadisku. Brigita prosí publikum o spoluprácu. Ide sa spievať známa, i keď trocha upravená, Kačička divoká. Rytmická, tak si poďme aj zatlieskať. „Sú oveľa vnímavejší ako zdraví ľudia a úplne inak prejavujú svoje emócie, možno že viac otvorene, že sa nehanbia.“ A už je pripravený darček pre Brigitu. Pripravili si ho „inak obdarení“.

Z reproduktorov zaznieva rezká tanečná hudba. Čo vám to pripomína? Disco. Prichádza Maduar. Slovenská hudobná skupina z Rimavskej Soboty. Ani sa veriť nechce, že už sú na hudobnej scéne 37 rokov. Jej zakladajúcimi členmi sú Ladislav a Juraj Matyinkovci. Presne v Kováčovej to bolo prvýkrát, že sme išli na takéto benefičné podujatie.“ Pozitívna energia z nich priam srší. A nakazili i ľudí v obecenstve. Známe piesne I feel good, Do it, Hafanana, či balady Anjel a Hallelujah, spievané v otvorenom priestore, chytili nielen za ruky, ale hlavne za srdcia. „Tá hudba, a to vidíme aj na týchto podujatiach, tie reakcie sú veľmi spontánne a také čisté by som povedal, takže ono to potom človek tak vníma.“ Na záver ich vystúpenia obrovský potlesk. Ešte odovzdať darčeky. A pomaly sa to končí.

Nemusíte ešte odchádzať. Kto chce autogram, môže si na neho počkať pri pódiu. Aj na fotografovanie so spevákmi.

Čo dodať na záver? Snáď len jedno veľké ďakujem. Ďakujem všetkým, ktorí sa podieľali na tomto skvelom koncerte. A divákom už len zdravie a úspešné zakončenie rehabilitačného pobytu.

Text: Eva Fersterová a Júlia Platková
Foto: Igor Frimmel a Marek Vaco