Spomienkový koncert: V Kováčovej spomínali na Nežnú revolúciu s B. Tarinovou a S. Tomečkom

Akoby to bolo včera, čo sme v Špecializovanom liečebnom ústave Marína š.p. Kováčová oslávili Deň detí. Spoločenská sála zariadenia sa opäť zaplnila silnou účasťou malých aj veľkých klientov. Medzi hosťami nechýbali ani klienti Občianskeho združenia a Denného stacionára Margarétka z Banskej Štiavnice, ktorí pripravili pre účinkujúcich aj milé darčeky zo svojich tvorivých dielní.

Dôvodom bol koncert speváčky Brigity Tarinovej a speváka a hudobníka Samuela Tomečka, ktorí prijali pozvanie spríjemniť svojimi piesňami sviatočné popoludnie vo štvrtok 17. novembra 2022.

Organizátorom 8. ročníka Spomienkového koncertu, ktorý bol venovaný 33. výročiu Nežnej revolúcie – Dňa boja za slobodu a demokraciu, je Špecializovaný liečebný ústav Marína š.p. Kováčová a Občianske združenie Milan Štefánik. Publikum srdečne privítali Mgr. art. Katka Beličková a Milan Štefánik, ktorí spoločne poďakovali účinkujúcim a všetkým sponzorom a podporovateľom tohto koncertu.  

Prvým hudobným hosťom a zároveň moderátorkou podujatia bola Brigita Tarinová so svojim gitarovým doprovodom Jankom Škorcom. 17. november 1989, vtedy ako 6-ročné dieťa, veľmi nevnímala, dnes si však dôležitosť slobody a demokracie intenzívne uvedomuje. Publikum si mohlo vypočuť piesne z jej vlastnej tvorby, napr. skladbu Motýlik a tiež známe slovenské a české hity. Napr. Kamarátka nádej od Vaša Patejdla, či Dlouhá noc od Heleny Vondráčkovej, ktorá bola jej rozlúčkovou piesňou.

Brigita spieva od svojich 15-tich rokov. Vyštudovala hudobné konzervatórium, istý čas žila v USA a na konte má dva albumy. Okrem toho sa venuje vlastnému charitatívnemu projektu, v rámci ktorého pomáha rodinám v núdzi. Už 10 rokov spieva pre deti a ľudí s telesným a mentálnym postihnutím v Nitrianskom kraji, pre ktorých pripravuje v decembri koncert. Aj preto prijala pozvanie vystúpiť v Kováčovej. Publikum na tomto koncerte ocenila ako veľmi vnímavé. Keďže sa koncertu zúčastnili aj deti z OZ a DS Margarétka, potešilo ju, s akou radosťou sa bavili pri rytmických piesňach. Ako usudzuje sama speváčka „možno aj preto, že deti s mentálnym postihnutím vnímajú hudbu skôr na základe vibrácií a text ide pre nich trošku bokom…“

Svoj priestor na podujatí dostali aj Monika Ponická a Milan Hronec zo spoločnosti SPIG Zdvíhacie zariadenia a pomôcky pre i-mobilných. Spoločnosť sa už viac ako 25 rokov špecializuje na pomoc ZŤP ľuďom a ich rodinám, a to formou poradenstva, ale aj prostredníctvom produktov, ako sú zdvíhacie zariadenia, schodolezy a iné pomôcky, ktoré sú veľkou pomocou ich každodenného života. Spoločnosť je zároveň vydavateľom časopisu Inak obdarení, ktorý obsahuje články informačného a poradenského charakteru, či príbehy ľudí s hendikepom.

Druhým hudobným hosťom bol Samuel Tomeček. Keďže podujatia spoluorganizátora Milana Štefánika už pozná, aj preto prijal pozvanie zahrať na tomto koncerte, kde vystúpil po druhýkrát. Pripomínať si význam 17. novemra 1989 považuje za veľmi dôležité. Verí, že sa ako spoločnosť zjednotíme a raz spoločne tento štátny sviatok oslávime tak, ako sa patrí.  Na tento koncert si nepriniesol iba klávesy a dobrú náladu, ale priviedol aj gitaristu Samuela Kováča, s ktorým zahrali piesne z jeho vlastnej tvorby, ako napr. Najkrajší deň , Motýlik a iné. V jeho playliste nechýbali ani hity velikánov slovenskej hudobnej scény akými sú Karol Duchoň, či František Krištof Veselý. Pieseň Len bez ženy môže byť človek blažený si staršie publikum v podaní týchto mladých mužov výborne užilo. Azda najväčšou fanúšičkou tohto mladého speváka bola v sále Amálka z OZ a DS Margarétka, ktorá poznala skoro všetky texty a naplno si užívala vystúpenie, za čo ju Samo úprimne pochválil. Vždy ho teší, ak svojim vystúpením môže priniesť trochu radosti a po koncerte je mu odmenou úsmev na tvárach v publiku. Ďakujeme Samo a Samo!

Samuela Tomečka môžeme poznať zo speváckej súťaže SuperStar, avšak už dávno nie je iba finalistom prvej série. Venuje sa speváckej kariére, vydal niekoľko albumov, aktívne koncertuje, skladá nové piesne a nedávno štúdiovo nahral dva nové single: duet s Katkou Ščevlíkovou a pieseň Najkrajší deň, ktorá zaznela aj na tomto koncerte a ktorej text nesie silné posolstvo. V posledných rokoch ho môžeme vídať na televíznych obrazovkách v obľúbenej hudobno-zábavnej šou Milujem Slovensko.

Úplnou bodkou tohto koncertu bola autogramiáda a fotenie. Ďakujeme ešte raz všetkým sponzorom koncertu, s ktorých pomocou sa mohol uskutočniť. S textom z poslednej Samuelovej piesne tohto sviatočného dňa (Nech sa darí) sa lúčime a tešíme sa na ďalšie spoločné stretnutie s Marínčanmi.

 „Nech sa ti darí, nech si šťastný, nech nemáš nepriateľov, nech ťa nezasiahne zlá vôľa, život máš pred sebou…“

Text:  Soňa Šurinová
Foto: Marek Vaco a Igor Frimmel