Spomienkový koncert v Maríne potešil zdravotne postihnuté deti

Ako už býva zvykom, tento koncert sa obvykle realizuje v novembrovom čase. Obmedzenia podujatí zasiahli všetky kultúrne podujatia, vrátane nášho. Preto sme radi, že síce s odstupom času a to presne niekoľkých mesiacov, ale predsa sa 17.3.2022 podaril ,,Spomienkový koncert“ na nežnú revolúciu, k jej 32. výročiu zrealizovať v náhradnom termíne už siedmym rokom.

A tak mohol Špecializovaný liečebný ústav Marína Kováčová a Občianske združenie Milan Štefánik, privítať svojich umeleckých hostí ako aj milých pacientov v publiku. Všetko sa začalo o 15.00 hodine privítaním moderátorky, keď na pódium vyzvala s krátkym príhovorom – kultúrnu referentku zariadenia Katarínu Beličkovú a Milana Štefánika. Následne sa predstavili dvaja hlavní hostia. Prvým z nich bol spevák a hudobník  Dominik Lauko z Banskej Bystrice, ktorý doslova na poslednú chvíľu zaskočil, pôvodne plánovanú speváčku – Andy Lou. Aj napriek tomu, publikum bolo k nemu o to srdečnejšie, veď sa predstavil s vlastnou tvorbou a slovenskou reprodukovanou hudbou. Pocity samotného speváka: „Bola to síce improvizácia veľmi narýchlo, ale aj keď som bol prvýkrát na takejto akcii, cítil som sa veľmi uvoľnene. Mám z toho dobrý pocit, že som mohol odovzdať kúsok umenia aj sám seba“.

Druhým hudobným hosťom bola už celkom pekne ostrieľaná skupina INSIDE zo Zlatých Moraviec. Ich vystúpenie bolo plné života, energie. V Kováčovej boli už tretíkrát a ako povedal spevák Goran: „Sám som tu bol v mladšom veku, ako pacient a vznikla tu jedna z mojich piesní – Anjel“. Okrem ďalších titulov, ako Spája nás, Cesta ku hviezdam či Vymodlená, to chalani poriadne roztočili a veru našli sa aj takí, ktorí si pod pódiom zatancovali. Samotní protagonisti povedali: „Vždy radi podporíme dobrú vec a pomôžeme tým, ktorí si teraz sami nevedia pomôcť“.

Ohlasy z publika boli tiež veľmi pozitívne. Či to už bol Filip z Oravy, Nina zo Šurian, Marek z Bratislavy – všetkým sa páčilo. Vtipným spôsobom publikum zabávala aj samotná moderátorka, ktorá medzi jednotlivými vstupmi oslovovala sediacich hostí a takto udržiavala príjemnú, uvoľnenú atmosféru. Samozrejme nechýbal ani zástupca firmy SPIG s.r.o. Milan Hronec, ktorý predstavil činnosť spoločnosti smerom k postihnutým klientom a tiež dal do pozornosti časopis Inak Obdarení, v ktorom sú naozaj veľmi prospešné rady a námety. Na záver všetkým poďakoval za účasť Milan Štefánik a pozval prítomných na autogramiádu so skupinou INSIDE a spoločné fotenie. Ďakujeme všetkým dobrovoľníkom a podporovateľom za pomoc.

Text: Daniela Sokolovičová
Foto: Igor Frimmel a Marek Vaco