Spomienkový koncert v Maríne sa niesol v znamení 30 rokov Nežnej revolúcie.

Spoločenská sála Špecializovaného liečebného ústavu Marína v Kováčovej sa dňa 13. novembra 2019 na celé popoludnie stala malou koncertnou sálou. Organizátori – Špecializovaný liečebný ústav Marína Kováčová a Občianske združenie Milan Štefánik, sa podujali už po siedmi krát priniesť kultúrny zážitok deťom, dospelým, ktorých postihnutie, zranenie viedlo ich „kroky“ na liečenie práve do Kováčovej. Dobrovoľníci sálu pripravili i pre tých, ktorí používajú vozíčky. Pri pohľade na plagát bolo jasné, že sa všetci majú na čo tešiť.

Úvodného slova sa ujala speváčka a moderátorka Zuzana Hrvoľová a hneď pozvala na pódium pána riaditeľa Špecializovaného liečebného ústavu Marína š. p.  MUDr. Vladimíra Čavoja  a organizátora za Občianske združenie Milana Štefánika. Spoločne privítali prítomných a poďakovali sponzorom. Aj vďaka nim sa mohlo podujatie uskutočniť.

A už je tu prvý interpret. Z Čiech k nám pricestoval Aleš Petržela. Jeho tvorba je prepletená rockom a typickým českým folkom. Svoju gitaru ovláda bravúrne. Texty zo života, o láske, ľudských osudoch, mestách, dovolenke, ktoré si sám i píše. A či sa mu chcelo cestovať k nám? Jeho slová hovoria za všetko: „Osobne to beriem ako výlet, na ktorou sa dá urobiť radosť a je skvelé, keď vidím úsmev na tvárach. Som vďačný za pozvanie a rád prídem aj nabudúce.“ I keď publikum bolo rôznorodé – mladší , starší, ľudia s telesným aj mentálnym postihnutím, bolo zjavné, že úvod koncertu sa im páčil. Aleš si odnášal domov, okrem vlastnoručne vyrobených darčekov od detí z OZ Margarétka, aj úžasný pocit. „Keď vidím radosť mentálne postihnutých, myslím si, že sa máme od nich čo učiť.“

Zuzanka Hrvoľová sa okrem moderovania ujala mikrofónu i ako speváčka. Svojim rozprávkovým repertoárom preniesla prítomných už do vianočnej nálady. Veď piesne z rozprávok Ľadové kráľovstvoTri oriešky pre Popoluškusi každý spája práve s týmto krásnym sviatkom. Keďže je sama mamičkou, vníma zdravie ako veľký dar. Skláňa sa pred rodičmi detí s postihnutím a prácou ošetrovateľov. To, že môžem prísť na pár hodín, zaspievam im, urobím im radosť, je naozaj to minimum.“ Niektorí „inak obdarení“ nemajú možnosť ísť na bežné koncerty, vidieť a počuť speváka na živo, dokonca sa ho dotknúť. Preto bolo pre nich zážitkom, keď Zuzanka „zbúrala“ pomyselnú bariéru, pre nás obyčajné schody na pódium, ale pre tieto deti, dospelých, prekážka, a zišla medzi „svoje“ publikum. Odmenou jej boli stisky rúk, veľký potlesk. „Mala som pri nich úžasný pocit. Ich radosť a vďačnosť ma dojala natoľko, že som z toho na chvíľočku stratila hlas. Dalo mi to naozaj veľkú energiu. Bolo to super a deti boli úžasné.“ A ešte zaslúžené darčeky. Ako inak – vyrobené s láskou, od detí.

Počas krátkej prestávky, veď vymeniť aparatúru je potrebné, prišla ponuku pomôcok pre zdravotne postihnutých od spoločnosti SPIG predstaviť Monika Ponická. Všetky užitočné informácie je možné získať i v časopise Inak obdarení.

Pravý rock svojim chripľavým hlasom vniesol do sály Marián Greksa. Kapelu vymenil za najužšiu zostavu – Marián a druhý gitarista. Prítomní ocenili „komornejšiu“ prezentáciu piesní z čias účinkovania v kapele Modus. Mnohí rodičia si zaspomínali i pri cover verziách hitov speváka Boba Marleyho, skupín Beatles, Deep Purple či Metalica. A deti? „Keď vidím, že sa tešia aj z pesničiek, ktoré nepoznajú, ale je to dobré, je to veselé, tak to ma naplní, že sa sála teší, že sa bavia a tancujú.“  Veľké finále. Prekvapenie pre publikum. Zaspievame si všetci spolu. Speváci i publikum. Veď kto by nepoznal najväčší hit zo sólovej platne Demikát –  Amerika, Afrika – paradajka, paprika.

Ešte veľký potlesk, poďakovanie. Nielen za darčeky, ale i za skvelú atmosféru. A na záver potešila deti autogramiáda zúčastnených umelcov. Podpis a venovanie od spevákov. Fotky. A „inak obdarení“ sa pomaly vracajú do izieb v liečebniach. Veríme, že plní zážitkov.  Spomienok na deň, ktorý nebol „všedný“.  

 

Text: Júlia Platková
Foto: Igor Frimmel, Marek Vaco A Milan Maršalka