Spisovateľka Diana Mašlejová a ilustrátorka Hedka Gutierrez vydávajú novú knihu pre deti –  Ako sa máš, Izabela?

Kniha Ako sa máš Izabela? je príbehom o odvahe, ľudskosti, o tolerancii a druhých šanciach. Napísala ju spisovateľka Diana Mašlejová a ilustrovala talentovaná Hedka Gutierrez. Hlavná postava Izabela je obyčajná prváčka s neobyčajnými problémami. Má rada knihy, svoju rodinu a veľa sníva. Napríklad o tom, že si raz nájde najlepšiu kamarátku, ktorá sa jej spýta celkom obyčajnú otázku: „Ako sa máš?“. Izabela je rómske dievčatko, ktoré sa často cíti osamelo. Rodina jej zazlieva, že chce odísť do školy do veľkého mesta a samotní spolužiaci na ňu neraz hľadia s nedôverou. Kniha Ako sa máš, Izabela? vychádza vo vydavateľstve ArtFabrique.

S predsudkami sa občas stretáva každý z nás, no deti sú v tomto smere citlivou kategóriou. Jedným so zmyslov rozprávok je podľa nás rozprávať deťom príbehy, ktoré ich nielen pobavia, ale aj nenásilne poučia. Ponúknu podnet na zamyslenie, diskusiu, správne nasmerujú k dobru a morálnym hodnotám,“ hovoria o knižke autorky – spisovateľka Diana Mašlejová a ilustrátorka Hedka Gutierrez.

V ich novej knihe, ktorá na trh prichádza po rovnomennej úspešnej audioknihe, otvárajú aj pálčivé témy. Izabelka je kvôli inej farbe pleti spolužiačkami krivo obvinená z krádeže a jej vysnívaná kamarátka Sofia, s ktorou ich spája túžba spraviť prijímacie skúšky na osemročné gymnázium, sa od nej čoraz viac odvracia. Popri starostlivosti o malých súrodencov v osade sa Izabela horlivo pripravuje na veľký test, no zdá sa, že všetko jej snaženie môže prekaziť náhoda.

„Izabelkin príbeh sledujeme od nástupu do prvej triedy na základnej škole až po veľkú výzvu v jej živote – skúšky na osemročné gymnázium. V knižke som sa snažila nastoliť zrkadlo aj samotnej malej hrdinke. Možno aj ona je voči ostatným uzatvorená – čomu sa však po jej bolestných skúsenostiach nemôžeme čudovať. Myslím si, že deti potrebujú rozprávky o tolerancii. Nachádzajú sa vo veku šesť až jedenásť rokov, keď sú zvedavé a ochotné vnímať reálie života prostredníctvom príbehov“ rozpráva o novinke Diana Mašlejová. V knihe tentokrát nevystupuje nijaký abstraktný zloduch – negatívnym hrdinom je v tomto prípade odsúdenie, pohŕdanie, podceňovanie a celý balík krívd, s ktorým sa stretávajú rómske deti.

Diana Mašlejová je slovenská spisovateľka, rozprávkarka, literárna publicistka a spoluautorka učebníc slovenského jazyka pre deti prvého stupňa základných škôl. Vydala viacero kníh pre deti, z ktorých najobľúbenejšie sú: Stratený zajko v Paríži, Stratený zajko na Islande, V modrej izbičke, Tajný cirkus, či Kráľovskí agenti (ktorých rozhlasová podoba dostala tento rok prestížne ocenenie Zázračný oriešok) .

Hedka Gutierrez je slovenská ilustrátorka známa napríklad ilustráciami kníh Chrontulienka, Ňuňo, Záhada knižnice na konci ulice, či Plecháč Bob.

Knihu Ako sa máš, Izabela? podporil Kult Minor (Fond na podporu kultúry národnostných menšín).
Viac informácií o knihe: https://www.realmusichouse.sk/obchod/knihy/dianamaslejova_akosamasizabela/

Zdroj: TS